Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ UPUTIO ČESTITKU GRAĐANIMA

25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić

Povodom Dana međunarodnog priznanja RH župan Nikola Dobroslavić obratio se građanima Dubrovačko-neretvanske županije, njegovo obraćanje i čestitku prenosimo u cijelosti:

Sveznalica 7400xXpx

“Prije 25 godina, na dan 15. siječnja 1992. godine, samostalnu i suverenu državu Hrvatsku priznale su sve države članice tadašnje Europske zajednice i još drugih 8 zemalja, te je stoga taj datum uzet za Spomendan – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Tim priznanjem Hrvatska je i u međunarodnim okvirima nastavila svoj put kao ravnopravna i priznata članica međunarodne zajednice slobodnih i suverenih država i naroda.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Put je do međunarodnog priznanja bio obilježen konstituiranjem prvoga višestranačkog Hrvatskog sabora, 30. svibnja 1990, donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti RH, 25. lipnja 1991, te Odluke o raskidu svih državnopravnih sveza RH s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, 8. listopada 1991.

U međuvremenu se Hrvatska morala braniti od velikosrpske agresije i okupacije gotovo jedne trećine svoga teritorija. Uspješna obrana u toj borbi s višestruko nadmoćnijim neprijateljem bila je čimbenik koji je priznanje učinio neizbježnim i neodgodivim.

Zahvalni smo svim braniteljima koji su svojom žrtvom omogućili to priznanje. Zahvalni smo dr. Franju Tuđmanu koji je mudrom politikom vodio Hrvatsku i doveo je do međunarodnog priznanja, kasnije i do ukupne pobjede u nametnutom ratu.

Mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ponosni smo na golem doprinos naših branitelja, ali i na važnu ulogu Dubrovnika u međunarodnom priznanju države, jer  je upravo napad na Dubrovnik zorno razotkrio karakter osvajačke politike Miloševića i JNA i ogolio pravi cilj agresije na našu Domovinu.

Čestitam svim našim sugrađanima Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Župan
Nikola Dobroslavić”

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Sveznalica 7400xXpx

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije