Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

FRANJEVAČKA MLADEŽ I OVE GODINE ZAZELENILA METKOVIĆ

140 mladih volontera sudjelovalo u akciji ’72 sata bez kompromisa’

Objavljeno prije

Oko 140 mladih volontera je protekle subote sudjelovalo u akciji ‘72 sata bez kompromisa‘, koju u Metkoviću petu godinu zaredom organizira Franjevačka mladež.

Svrha projekta je animirati mlade te promicati solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo, ove godine pod sloganom ‘Probudi se!‘ podižući svijest o važnosti pridonošenja zajednici u kojoj živimo.

Sveznalica 7400xXpx

Franjevačka mladež: Još jednom smo zazelenili Metković!

– Oko 140 mladih volontiralo je po cijelom gradu, od vrta srednje škole do rodne kuće oca Ante Gabrića. Spuštajući se dalje Skalama, ulicama koje vode do naš crkve sv. Ilije Proroka, pronašli smo volontere koji sudjeluju u akciji čupanja korova i skupljanja smeća. Usput smo zavirili i u dvije kuće nemoćnih starica kojima su naši volonteri pomogli u održavanju vanjskog i unutarnjeg izgleda doma. Na dnu skala, pomagali smo i našem župniku u održavanju župnog dvora gdje se ujedno nalazi i framašnica u kojoj se rado okupljamo. I časnim sestrama u samostanu pritekli smo u pomoć pomažući im u samostanu i dvorištu. Vraćajući se prema centru grada, kupili smo kilo brašna i litar ulja u prodavaonici Studenac te ubacili u košaru gdje naši volonteri skupljaju donacije za potrebite. Produžili smo u Udrugu otac Ante Gabrić gdje su naši volonteri pomogli u održavanju samih prostorija. U udruzi Leptirić izrađivali smo razne suvenire i odlično se zabavili s kistovima. Šetajući gradom, čuli smo i zvonku pjesmu iz Staračkog doma gdje su volonteri provodili ugodno vrijeme igrajući društvene igre i zabavljajući se s našim starijima. Dogodio se i emotivni susret unuke i djeda koji je zasigurno obilježio ovogodišnji volonterski vikend. Srednjoškolcima je ipak najdraže bilo okopavati i uređivati vrt njihove srednje škole zajedno s profesorima. Neizostavna lokacija nam je i Dječji vrtić Leut gdje nas teta Nada svake godine dočeka raširenih ruku. Družili smo se djecom, bojali zidove, uređivali vrt… Kao šećer na kraju, već i tradicionalno zatvaramo drugi dan volontiranja s radionicom za djecu. Ove godine je to bila suradnja s Tinker Labsom, novootvorenom malom znanstvenom školom za djecu. Djeca su zajedno s našim volonterima isprobavali razne steam pokuse te najslađom radionicom završili još jedan uspješan volonterski vikend! – proteklu subotu je opisala Franjevačka mladež iz Metkovića te zahvalila svima koji su im na bilo koji način pomogli.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Akcije je završila večernjom sv. misa u crkvi sv. Ilije koju je predvodio župnik fra Denis.

Donosimo nekoliko fotografija…

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije