Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

SREDNJA ŠKOLA METKOVIĆ

Ante Bačić brončani na državnom Natjecanju iz dizajniranja u AutoCAD-u

Objavljeno prije

Ante Bačić

Ante Bačić, učenik trećeg razreda srednje škole smjera računalni tehničar u strojarstvu, sudjelovao je na državnom Natjecanju iz dizajniranja na računalu pomoću programa AutoCAD i osvojio treće mjesto.

Bačić je na Natjecanju imao zadatak izraditi radionički crtež kućišta sigurnosnog ventila u 2D crtežu i zidni nosač u 3D crtežu. Pri bodovanju se vrednovala točnost, kompletnost crtanja i kotiranja te još neki elementi. Radovi su se izrađivali pomoću crteža na papiru s ucrtanim kotama.

Trodimenzionalni uradak mogao se zakrenuti i pogledati iz svih smjerova i mogao bi se isprintati na 3D printeru. Bačić je svoj plasman na državno Natjecanje ostvario na međužupanijskom Natjecanju u Rijeci, osvojivši prvo mjesto. U Bačićevoj kategoriji sudjelovalo je ukupno deset natjecatelja i jedan gostujući natjecatelj iz Sarajeva, a sveukupno je u svim kategorijama sudjelovalo četrdesetak učenika. Priznao je da se za Natjecanje pripremao vježbajući samo dva do tri sata tjedno pa misli da je mogao i bolje, a za kraj je najavio da će se natjecati i dogodine. Čestitamo Anti i njegovu mentoru prof. Željku Mediću koji ga je obučavao i pripremao za natjecanje.

3D printer

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Porazgovarali smo i s Antinim mentorom prof. Željkom Medićem, koji je od studentskih dana do danas prošao sve faze tehničkoga crtanja i modeliranja – od crtaće daske i rajšine do programa poput AutoCAD-a, tj. računalno potpomognutoga dizajniranja. Odnedavna se „morao“ pozabaviti i s još jednim novitetom u nastavi strojarskih predmeta, a to je 3D pinter.

Željkom Medićem

Sveznalica 7400xXpx

Srednja škola Metković nedavno je za potrebe nastave kupila 3D printer marke Zotrax, model M200. Riječ je o printeru koji printa predmete u trima materijalima, od osnovnoga i najjeftinijega Z-ABS-a pa do skupoga Z-ESD-a, otpornoga na soli, kiseline i sl.
Sam postupak printanja nismo vidjeli, jer bi trebalo čekati nekoliko sati, ali smo vidjeli potpuno funkcionalan kuglični ležaj te još neke predmete nastale pomoću toga uređaja. Prof. Medić nam je objasnio faze nastajanja modela u AutoCAD-u, njegova eksportiranja u poseban kôd za printanje te pojedinosti o samome printanju modela. Prije samoga printanja na računalu se mogu pratiti sve njegove faze te mijenjati željene postavke poput gustoće materijala i sl. Kaže da se danas na internetu može pronaći puno gotovih modela dijelova raznih strojeva i uređaja, što jako dobro dođe u nastavi jer to učenike motivira za rad. Da je to tako, dokazao je Ante Bačić.

metkovic.hr

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije