Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 2 1200×300
PIVAC 1200×300

KUD METKOVIĆ

U GKS-u prikazana pretpremijera dokumentarnog filma ‘Vridne ruke Julije Kaleb’

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković / Metkovic.hr

U organizaciji KUD-a Metković u Gradskome kulturnom središtu Metković u srijedu je održana pretpremijera dokumentarnoga filma ‘Vridne ruke Julije Kaleb’.

Nakon uvodne glazbene točke Ženske pjevačke skupine KUD-a Metković, ukratko su o filmu govorili tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović, urednica programskoga odjela Kultura HTV-a Lidija Špiranec te voditeljica Odsjeka emisija pučke i predajne kulture Ljiljana Šišmanović, ujedno i scenaristica i urednica filma. Po samome završetku filma svima koji su sudjelovali u realizaciji te publici, među kojoj je bio i velik broj sudionika u filmu, zahvalila je Julija Kaleb.

U ovom glazbeno-dokumentarnom putopisu koji gledatelje vezom, pjesmom i plesom vodi od Zagreba, kroz dolinu Neretve, do Dubrovačkog primorja i Hercegovine, tragom Julijinog impresivnog stvaralaštva, može se saznati što su sve, divljenja vrijedno, stvorile „Vridne ruke Julije Kaleb“, samozatajne umjetnice tradicijskog rukotvorstva iz doline Neretve koja desetljećima izrađuje narodne nošnje dinarske i jadranske etnografske zone za koje su karakteristične minuciozne tehnike veza.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Film je sniman od svibnja 2022. do ožujka 2023. godine na lokacijama u Metkoviću, Kuli, Pločama, Gradcu, Rogotinu, Orebiću, Ponikvama, Slanom, Vionici u BiH i Zagrebu. U filmu sudjeluju Ansambl Lado, KUD “Metković”, KUD “Marko Markota” iz Rogotina, KUD “Lijerica” iz Slanog, HKUD “Sv. Marko” iz Vionice u BiH.

Suradnice na filmu bile su, kao scenaristice Ljiljana Šišmanović (urednica) i Tihana Kopsa (redateljica).

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Televizijsku premijeru putopis će imati u nedjelju, 21. svibnja 2023. na Prvom programu Hrvatske televizije s početkom u 11:05.

UDRUGA ZA OČUVANJE NERETVANSKE BAŠTINE OPUZEN

Neretvanski lađari na Središnjoj svečanosti NAVALIS u Pragu

Objavljeno prije

Foto: Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen

Neretvanski lađari iz Udruge za očuvanje neretvanske baštine Opuzen sudjelovali su na Središnjoj svečanosti NAVALIS na rijeci Vltavi u Pragu. Ova tradicionalna manifestacija posvećena češkom svecu Janu Nepomuku privukla je brojne posjetitelje i sudionike, a naši su lađari svojim nastupom ostavili snažan dojam.

Na poziv organizatora gosp. Zdeneka Bergmana i na preporuku Veleposlanstva RH da budemo službeni učesnici na Svatojanske slavnosti “NAVALIS 2024 u Pragu”, s oduševljenjem smo prihvatili poziv s ciljem da prezentiramo našu baštinu posebno NERETVANSKU LAĐU u metropoli kao što je grad Prag.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Svi su oduševljeni našim nastupom.

Zahvaljujem našim domaćinima, posebno mojim lađaricama iz Udruge s Anteom, kao i dragim umirovljenicima Udruge iz Opuzena, a posebno Pučkom zboru.
Zahvaljujem gospođama Jolandi Sinobad Bartulović i Žreljki Srsen, Pavi Jerkoviću mom zamjeniku, Davoru Mediću iz Uruge Stap, Super Mariu-knezu Domagoju, Zoranu Parmaću za pjesmu i rad, Tomislavu Dugandžiću i našem najmlađem članu naše logistike Slavku Musulinu.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Na kraju zahvaljujem našim domaćinima gosp. Zendeku Bergmanu, našem Veleposlanstvu na čelu s gospođo Ljilànom Pancirov i njenom nama dragom desnom rukom Manji. Također velika zahvala svim donatorima koji su nam pomogli da ostvarimo ovaj projekt što je rezultiralo pozivom za iduću 2025. godinu, – istaknuo je Milojko Glasović, predsjednik Udruge “Baština Neretve.

Središnja svečanost održana je 15. svibnja na pontonima ispod Karlovog mosta, a program je započeo svečanom povorkom s konjima od Nadbiskupske palače. Nakon toga uslijedila je misa u Katedrali Sv. Víta, Václava i Vojtěcha te procesija vjernika uzduž Karlovog mosta do završne molitve pred Crkvom Sv. Franje.

Završetak svečanosti obilježen je spektakularnim vatrometom, skokovima padobranaca i ophodom lađa oko glavnog pontona na kojem je nastupao orkestar. Prisutnima su se obratili praški nadbiskup i gradonačelnica okruga Prag 1 te uz venecijanske gondolijere i veleposlanici Hrvatske i Italije koji su pobjednicima regate lađara podijelili staklene pehare.

Neretvanski lađari te večeri su ponovno predstavili bogatu gastronomsku ponudu, sudjelovali u natjecanju lađa te ponosno kružili neretvanskom lađom oko pontona zajedno s venecijanskim gondolama i praškim drvenim brodovima. Njihova je prisutnost dodala posebnu notu manifestaciji, koju svake godine prati tisuće gledatelja sa obližnjih mostova i sprudova Vltave.

Program su uz pozvane uzvanike pratili i brojni građani i turisti, a neretvanski lađari svojim su prisustvom još jednom potvrdili vrijednost očuvanja i promocije neretvanske baštine na međunarodnoj sceni.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije