Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

30. GODIŠNJICA SMRTI OCA ANTE GABRIĆA

Održana promocija igrano-dokumentarnog filma ‘Preporučena posveta’, redatelja Gorana Matića

Objavljeno prije

Promocija igrano-dokumentarnog filma Preporučena posveta

Povodom obilježavanja 30. godišnjice smrti oca Ante Gabrića, sinoć je u prepunoj galeriji Ustanove za kulturu i sport prikazan film ‘Preporučena posveta‘, metkovskoga redatelja Gorana Matića, koji je sa suradnicima ovaj igrano-dokumentarni film snimio u čast našega velikoga misionara.

Promocija igrano-dokumentarnog filma Preporučena posveta

Projekt nastao pod pokroviteljstvom Grada Metkovića, gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Nakon što je HRT snimio dva filma o ocu Anti Gabriću ovo je prvi domaći uradak koji je nastao pod redateljskom palicom našeg sugrađanina i nadarenog redatelja, gospodina Gorana Matića. Film je snimljen povodom 30. godišnjice smrti oca Ante Gabrića. Grad je pomogao i uvijek će pomagati u produkciji ovakvih filmova. Svi smo svjedoci koliko je otac Ante Gabrić zapravo bio veliki čovjek i svima nam može biti putokaz kako živjeti u ovim teškim vremenima. Radi se o zaista jednom hvalevrijednom projektu koji će ostati i za buduće naraštaje, koji će spoznati zapravo veličinu i vrijednost i život oca Ante Gabrića, – rekao je gradonačelnik Milan.

Gornam Matić

Kako je došao na ideju, koncept filma, redatelj Goran Matić je rekao:

– Krenuli smo od pisama oca Ante Gabrića koji je pisao svojim Metkovcima i svima onim ljudima koji su mu pomagali ili na bilo koji način bili bliski. Na taj način sam želio da iz grada, odnosno Metkovića, iz Neretve, potakne nešto autohtono, pa smo povezali stari Metković, odnosno razdoblje do kad je otac Ante živio u Metkoviću, i to smo pretopili na ovo novije razdoblje. Isto tako, otac Ante često puta je vezivao Indiju i Metković, odnosno Neretvu, kao jednu cjelinu pa smo mi tako sa ovim igranim radnjama pokušali to spojiti u jedno, – rekao je Matić.

Ivana Čarapina i Goran Matić

Uz igrane ulomke u filmu su sudjelovali, knjižničarka OŠ Stjepana Radića, Ivana Čarapina koja je govorila o životu i radu oca Ante u Indiji i izložbi Zvonimira Atletića koja se nalazi u Pastoralnom centru ‘Otac Ante Gabrić’ u sklopu crkve sv. Nikole biskupa u Metkoviću. Župnik Župe sv. Ilije, fra Ante Bilokapić je govorio o duhovnom životu oca Ante i odnosu prema njemu danas. Prof. dr. sc. Andrija Nikić govorio je o susretu s ocem Antom i sv. Majkom Terezom u Mostaru i povezanosti hercegovačkih franjevaca i oca Ante. Dr. sc. Ivan Jurić je pročitao ulomak i govorio o svojoj knjizi Pisma oca Ante rodbini i prijateljima te ujedno najavio i njeno 2. izdanje.

Promociji filma su prisustvovali brojni uzvanici iz političkog, kulturnog, vjerskog i društvenog života, a nakon projekcije u predvorju je upriličena degustacija neretvanska i indijska jela.

Večer u znaku oca Ante nije mogla proći i bez humanitarnog predznaka, pa je tako u organizaciji Srednje škole Metković i Udruge ‘Mladi oca Ante Gabrića’ organizirano prikupljanje humanitarne pomoći za obnovu stare škole English Medium School u Mariapoliju u Zapadnom Bengalu u Indiji.

Piše: Dalibor Čutura / Metković NEWS

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije