Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Marijana Perinić promovirala svoj novi roman ‘Raskrižje’

Objavljeno prije

U Gradskoj knjižnici Metković sinoć je održana promocija romana ‘Raskrižje’ autorice Marijane Perinić, književnice i komičarke.

Okupljenima se na početku obratila ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović, a potom je autorica govorila o samoj knjizi, početku svoje spisateljske i komičarske karijere te o knjigama koje je već izdala.

Knjiga ‘Raskrižje’ propituje obiteljske, prijateljske i životne vrijednosti, muško-ženske odnose i oproste te hrvatsku svakodnevnicu, ali s jako puno sarkazma i humora.

„Roman govori baš o raskrižju. Moja glavna protagonistica Kristina ide na jedan poslovni put i gužva je na cesti, a taksist je pita hoće li ići lijevo ili desno. Kad kaže desno stiže na let, a kad kaže lijevo, ne stiže na let. Dakle, dvije su paralelne radnje, kao da čitate dva romana. Tematiziram ono vječno pitanje: ‘Što bi bilo, kad bi bilo’ gdje je prožeta i slobodna volja, i pitanje sudbine. Sve skupa sam ukalupila u našu svakodnevnicu i nekakve aktualnosti“, kazala je Perinić.

Inače, Marijana Perinić rođena je 8. kolovoza 1978. u Šibeniku. Radi kao stand-up komičarka, imitatorica, spisateljica, voditeljica, menadžerica i turistički vodič. U svijet stand-up komedije ušla je 2007. godine. Iza sebe ima više od 400 nastupa u hrvatskim klubovima te brojna gostovanja diljem regije. Vrhunac ljubavi prema pisanju i stand-up komediji njezin je prvijenac – zbirka kratkih priča sa stand-up comedy nastupa ‘Gore ne može’, koju je objavila izdavačka kuća Vuković & Runjić u ljeto 2010. godine. Budući da je knjiga ‘Gore ne može’ bila prva tog žanra u Hrvatskoj, zabilježila je velik interes medija i publike, a Marijana uspjeh ponavlja i sljedećim knjigama, romanima ‘Šaka suza, vrića smija’ i ‘Jesi online?’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Zoran Žmirić predstavio svoj novi roman ‘Hotel Wartburg’

Objavljeno prije

U Gradskoj knjižnici Metković večeras je održana promocija romana „Hotel Wartburg“ autora Zorana Žmirića – hrvatskoga kolumnista, glazbenika, zaljubljenika u strip i fotografiju te nagrađivanoga književnika čija su djela prevedena na više svjetskih jezika.

Uz autora, roman, ali i život te karijeru poznatoga hrvatskoga književnika, predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović.

Radnja romana prati djetinjstvo i mladost dječaka u Rijeci i ljetovanja na Vlaci (kod Opuzena), od kraja sedamdesetih godina u jednoj ‘naizgled običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način’. Kroz radnju, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg koji predstavlja lajtmotiv na sjećanja kroz sazrijevanje glavnog junaka i njegova odnosa s ocem. Jednostavnost izražavanja glavnog junaka daje mu određenu dozu ozbiljnosti koja će za posljedicu u čitatelju izazvati osjećaj težine u prsima, gorčine koja prati glavnog lika sve dok ne odluči oprostiti. Sebi, a i drugima.

Zoran Žmirić, književnik, kolumnist i glazbenik, do sada je objavio zbirke priča Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Putovanje desnom hemisferom i Kaleidoskop; kronologiju riječkog rocka (1979.-2009.) Riječke rock himne; zbirku pjesama Zapisano metkom te romane: Blockbuster, Snoputnik i Pacijent iz sobe 19.

Dobitnik je „Književnog pera“ za najbolju knjigu godine 2009./2010. za Blockbuster koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine te pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe-a. Roman Pacijent iz sobe 19 ušao je u finalni izbor za nagradu Tportala za najbolji roman 2019., a iste godine pri dodjeli nagrade “Fran Galović” osvojio je najveći broj glasova čitatelja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije