Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PRVI LAUREAT OGŠ METKOVIĆ

Filip Kežić laureat natjecanja „Daleki akordi“

Objavljeno prije

Filip Kežić laureat Daleki akordiPo završetku međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Jadrana „Daleki akordi“ održanog u Splitu i Kaštelama 25.-27. travnja, učenik OGŠ Metković Filip Kežić (saksofon) proglašen je laureatom, odnosno sveukupnim pobjednikom natjecanja.

Nakon što je prvog dana natjecanja osvojio prvo mjesto u prvoj kategoriji drvenih duhača sa maksimalnih 60 bodova, Filip je izborio nastup na završnom koncertu na kojem su proglašeni ukupni pobjednici natjecanja.

Sveznalica 7400xXpx

Ovo priznanje je tim vrjednije, ako se zna da do sada niti jedan učenik OGŠ Metković na nekom od natjecanja nije proglašen laureatom. Vrijedi istaknuti da je Filip Kežić i  prvi učenik iz škola sa područja Dubrovačko-neretvanske županije koji je na ovom tradicionalnom međunarodnom natjecanju koje se održalo 18. put ponio titulu sveukupnog pobjednika.

Na natjecanju je nastupilo oko 200 mladih glazbenika u pet starosnih kategorija i tri discipline: gudači, drveni duhači i limeni duhači.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Filipa je za natjecanje pripremala nastavnica Erna Čizmić Rebić, a korepetitorica je bila prof. Karmen Stojić.

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Sveznalica 7400xXpx

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije