Ostanimo u kontaktu
Taslak d.o.o. LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl3
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

OPĆINSKI SUD METKOVIĆ

Za ilegalni prijevoz migranata izrečena mu kazna od godinu i pol zatvora

Objavljeno prije

Presudom Općinskog suda u Metkoviću, zbog počinjenih kaznenih djela pomaganja iz koristoljublja drugim osobama u nedozvoljenom kretanju i ulasku u Hrvatsku, te nezakonitom ulaženju, kretanju i boravku na teritoriju Republike Hrvatske, nezaposleni bosanskohercegovački vozač i autolakirer Murat Đ. (37) iz Ilidže oglašen je krivim i osuđen na jedinstvenu vremensku kaznu od godinu i pol zatvora. Međutim, sud je presudu preinačio u djelomično uvjetnu te odredio kako će osuđenik odslužiti osam mjeseci zatvora, dok se preostali dio vremenske kazne od deset mjeseci zatvora preinačuje u uvjetnu i neće se izvršiti ako u razdoblju kušnje od tri godine osuđenik ne počini neko novo kazneno djelo. Inače, olakotna okolnost je da se osuđeniku, kao već odsluženi dio vremenske kazne, priznaje period kojeg je od 19. veljače ove godine proveo u istražnom zatvoru u Dubrovniku. Također, vozaču je zbog koristoljublja izrečena i novčana kazna od tri stotine dnevnih dohodaka, odnosno ukupno šest tisuća eura koje je obvezan uplatiti u roku narednih šest mjeseci.

Dokaznim je postupkom utvrđeno da je M.Đ. 19.veljače ove godine, prema ranijem dogovoru s još uvijek nepoznatom osobom da će za novčanu naknadu, izbjegavanjem granične kontrole, na hrvatski teritorij uvesti ilegalne migrante, s vozilom VW polo BiH-registracija prevezao trojicu državljana Turske. Prelazak državne granice obavljen je kod mjesta Borut, a utvrđeno je kako je Turke dalje trebala preuzeti i voziti M.S. za koju neslužbeno doznajemo da je državljanka Slovenije. Također, u Mostaru je, prema dogovoru s državljaninom Srbije N.B. za nagradu od 6.000 eura pristao da preveze sedmoricu državljana Turske koji ne ispunjavaju zakonske uvjete za ulazak i boravak u Hrvatskoj. U cilju prijevoza migranata iznajmio je vozilo marke ”volvo” te ih je 29. studenog 2022. dovezao do mjesta Grab. Tom prigodom mu je N.B. kao „prethodnica” pomagao vozeći osobno vozilo ”škoda” poljskim putevima kojima je M.Đ. trebao prevesti sedmoricu Turaka i javljajući mu je li putem uočio policijske patrole.

Tijekom pravosudnog postupka okrivljenik je izjavio kako se osjeća krivim i potvrdio sve navode optužnice metkovskog Općinskog državnog odvjetništva te ustvrdio kako se kaje i da više nikad ništa slično neće uraditi. Navedeno iskreno priznanje sud je uzeo kao olakotnu okolnost pri utvrđivanju činjenica te izricanju presude, dok je kao otegotna okolnost uzeta činjenica da je kao strani državljanin došao u Hrvatsku isključivo radi počinjenja kaznenog djela, čime je iskazao drskost i u iskorištavanju očajne i vjerojatno bezizlazne situacije koja je državljane Turske potaknula na migraciju ka Zapadu, piše Dubrovačcki vjesnik.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

'U DOBI OD 84 I 85 GODINA'

Dvojac iz Metkovića nezakonito prisvojio preko 50 tisuća eura stambene pričuve

Novac su prisvajali za razne osobne potrebe, a prikazivali su kao da ga podižu za plaćanje troškova održavanja zgrade

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković dvije muške osobe u dobi od 84 i 85 godina sumnjiče se za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Naime, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su 84-godišnjak, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Metkovića, ujedno i upravitelj stambene zgrade, a 85-godišnjak kao predstavnik stanara iste stambene zgrade, zajednički i dogovorno, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, s računa na koje su stanari zgrade uplaćivali pričuvu, podizali gotovinu u razne neistinite svrhe, prikazavši to kao da se plaćaju troškovi održavanja zgrade, koji radovi se u stvarnosti nisu izvršili, a novac su uplaćivali u korist trgovačkog društva upravitelja.

U najvećem broju slučajeva za navedene navodne radove ne posjeduju nikakvu poslovnu dokumentaciju, a za dio podignute gotovine su krivotvorili račune usluga čišćenja zgrade, a sve kako bi prikrili prisvajanje nepripadajuće imovinske koristi.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Opisanim kaznenim djelima su od početka 2015. do kraja 2022. godine protupravno prisvojili 50.739 eura.

Policija protiv osumnjičenih podnosi kaznenu prijavu nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Sveznalica 7400xXpx
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
BK RELAKS 300px

Najčitanije