Ostanimo u kontaktu

VELIKA ZAPLJENA U OPUZENU

U nastavku siječanjske akcije protiv krijumčara narkotika, policija pronašla sto kilograma kokaina među bananama

Objavljeno prije

Kokain u dolinu Neretve stiže preko Luke Ploče u kontejnerima banana. Upravo je taj narkolanac uspjela prekinuti PU dubrovačko-neretvanska čiji su djelatnici i u nedjelju na području Opuzenu zaplijenili oko 100 kilograma kokaina. Kokain se nalazio u kontejneru punom banana, koji je čini se sasvim slučajno završio u skladištu jedne tvrtke, koja se među ostalim bavi uvozom banana iz Južne Amerike.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, riječ je o nastavku akcije u kojoj je koncem siječnja razbijen narkolanac u Metkoviću, kojom prilikom su uhićene četiri osobe dok je petoosumnjičeni državljanin Italije od ranije bio u pritvoru. Tako dolazimo do bilance od gotovo 250 kilograma kokaina, koliko se našlo u “kokainskim pošiljakama” na jugu Hrvatske, te osam osoba udruženih u zločinačku organizaciju.

​Tako su​ tijekom dana u nedjelju uhićene još tri muške osobe, iz Metkovića, Komina i Zagreba, pretražene su kuće, poslovni prostori i gospodarski objekti, koji se dovode u vezu s mogućom preprodajom kokaina. Doznajemo da su dvojica uhićenih lučki radnici koji su “istovarali” i “otpremali” kokain koji je u Ploče stigao u kontejnerskoj pošiljci banana. Jesu li dokeri radili sami ili su imali “šefa” unutar luke, vrijeme će pokazati. No za pretpostaviti je da su uhićenjima koncem siječnja nižerangirani izvršitelji narkoposlova na terenu obezglavljeni, pa je tako kontejner s bananama završio u skladištu firme prije negoli je iz njega uzet kokain.

Za pretpostaviti je kako se ova inače uzorna obiteljska tvrtka ne bi našla na ilegalnoj narkoruti preprodavača kokaina da nije bilo uhićenja koncem siječnja u Metkoviću, jer bi ga narkodileri već uzeli u Luci Ploče.

Podsjetimo, USKOK je do sada teretio četiri hrvatska državljanina, M.J., S.J., R.G., Z.E., te talijanskog državljanina da su u prošloj godini prokrijumčarili u kontejnerima iz Luke Ploče, a potom do Italije cestovnom rutom više od 146 kilograma kokaina prosječne čistoće veće od 70 posto. Svatko je u navedenom “zločinačkom udruženju” imao točno određenu ulogu i zadaću, što se najbolje moglo iščitati iz prisluškivanja razgovora i tajnih praćenja krijumčarske mreže. Međutim, unatoč opsežnoj istrazi policija i USKOK još uvijek nisu uspjeli dokučiti otkuda, odnosno kojim kanalima je kokain stizao u Luku Ploče.

Policija je došla do saznanja da je kontejnere s bananama i kokainom u Luci Ploče od prošle godine propuštao bez kontrole carinik Z.E., za što je primao navodno 40 tisuća eura. Naknadno je i on uhićen te se nalazi u pritvoru po nalogu USKOK.

Kokain su zatim iz paketa banana vadili M.J. i R.G. da bi ga kasnije R.G. (44) koji je postupajući po nalozima prvoosumnjičenog M.J. i drugoosumnjičene S.J. dalje dilao, među ostalim i četvrtoosumnjičenom Talijanu A.M. koji je krajem lipnja prošle godine uhapšen u Baćini kod Ploča s 25 kilograma kokaina, procijenjene vrijednosti oko 17 milijuna kuna.

Uz petoricu okrivljenika od ranije poznatih policiji i USKOK-u na popisu su se tako našla još trojica, koji se također sumnjiče za počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, za što je propisana zatvorska kazna od tri do petnaest godina, navodi Slobodna.

Uhićeni i lučki radnici

Uhićene su još tri muške osobe, iz Metkovića, Komina i Zagreba, pretražene su kuće, poslovni prostori i gospodarski objekti, a dvojica uhićenih su lučki radnici koji su ‘istovarali’ i ‘otpremali’ kokain

POLICIJA UPOZORAVA!

Tijekom posljednja dva dana na području naše županije evidentirano je čak pet požara

Objavljeno prije

Arhivska fotografija

Tijekom posljednja dva dana, odnosno 27. i 28. srpnja na području Dubrovačko-neretvanske županije evidentirano je čak pet požara.

Radi se o požaru u Lovištu u čijem gašenju je sudjelovao 41 vatrogasac i kanader, a u kojem je opožareno oko pet hektara borove šume i niskog raslinja. Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo zbog odlaganja žara i pepela iz obližnjeg ugostiteljskog objekta.

Drugi požar se dogodio poviše mjesta Gornji Brgat kojeg je gasio također 41 pripadnik vatrogasnih službi, a u kojem je opožarena manja površina borove šume i niskog raslinja. Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo tijekom izvođenja građevinskih radova uslijed iskrenja koje je nastalo kidanjem metala brusilicom.

Treći požar se dogodio u ugostiteljskom objektu na području Dubrovnika, a do njega je došlo zbog kvara na električnoj instalaciji.

Četvrti požar se dogodio u Konavlima spaljivanjem osinjaka u prtljažniku starog automobila kada je opožareno i 6 tisuća kvadrata okolnog raslinja.

Posljednji požar se dogodio jučer u mjestu Komarna, a do požara je došlo uslijed rezanja čeličnih elemenata na obližnjem gradilištu.

Četiri o pet navedenih požara su nastala nehajnom ljudskom radnjom dok je peti požar tehničke naravi. Obzirom da bilježimo duži period sparnog i suhog vremena i samim tim veću opasnost od požara pozivamo građane na poseban oprez. 

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije