Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PANDEMIJA KORONAVIRUSA

NAKON SMRTI U ROGOTINU – Korona ne poznaje ‘zlatni sat’

Objavljeno prije

Nakon što je u Rogotinu u noćnim satima na nedjelje na ponedjeljak preminuo Vjeko Franičević, uzburkale su se strasti i svjedoci smo prozivki o nespremnosti sustava za priskoči u pomoć kada je to najpotrebnije. Tim povodom razgovarali smo sa susjedima pokojnika i dopredsjednikom Udruge za očuvanje tradicijskih vrijednosti Rogotin, koja je, u povodu tragičnoga događaja izdala priopćenje. Svi su izrazili sućut obitelji pokojnika, piše Rogotin.hr.

„Dok se uspostavljala veza sa nadležnim institucijama, naš je mještanin umro. Možda se to ne bi dogodilo da stvari funkcioniraju na pravi način. Korona ne poznaje zlatni sat i službe bi ubuduće trebale hitnije reagirati jer je ovaj put plaćena prevelika cijena. Ne želimo nikoga prozivati, samo neka se riješi problem“, rekao je Krešimir Šunjić, dopredsjednik UOTV.

Sveznalica 7400xXpx

Nikica Žderić prvi mu je priskočio u pomoć. „Najprije se požalio mojoj majci da mu je loše. Zvao sam policiju pa Hitnu pomoć i objasnio im u kakvom je Vjeko stanju. Oni su mi dali broj Covid ambulante u Pločama, a nakon razgovora sa djelatnicom, dobio sam broj epidemiologa, kojeg sam trebao nazvati. No, susjed je u međuvremenu umro. Opet sam zvao policiju i Hitnu. Najviše mi je informacija dala gospođa iz Covid ambulante, a brzo je reagirala i policija“, rekao je Žderić, istaknuvši kako ni on nije taj dan primijetio da mu susjed ima probleme.

Boženka Glamuzina bila je Vjekina susjeda i o njemu govori sve najbolje. „Bio je jako dobar susjed, donosio mi je kruh. Vidjela sam ga tog popodneva kada je išao u svoju redovitu šetnju. Šetao je dva puta dnevno, prije sa psom, a nakon što je pas uginuo, Vjeko je sam išao u šetnju. Nisam primijetila da taj dan nešto sa njim nije bilo u redu, znali smo da ima manjih problema sa šećerom, ali nije se žalio“, rekla je Boženka.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Piše: Ante Šunjić/Rogotin.hr

UBOJSTVO U ROGOTINU

Lovri Šunjiću i Mariu Umičeviću po 17 godina zatvora!

Objavljeno prije

Presudom Vijeća Županijskog suda u Dubrovniku Mario Umičević (43) iz Metkovića i Lovre Šunjić (42) iz Rogotina, koje je dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo za počinjeno ubojstvo Igora Talijančića (29), proglašeni su krivima i osuđeni na vremenske kazne, svaki na po 17 godina zatvora!

Vijeće je zaključilo kako je tijekom dokaznog postupka potvrđena optužnica ŽDO Dubrovnik i da je utvrđeno kako su 17. rujna 2020. godine u vrijeme između 15,45-17 sati, u stanu obiteljske kuće koja je vlasništvo Dunje Šunjić, Lovrine majke, dogovorno i zajednički, suoptuženici više puta Talijančića udarili tupotvrdim i oštrim predmetima u glavu i vrat.

Sveznalica 7400xXpx

Talijančić je na taj način zadobio teške i po život opasne ozljede: penetralnu ranu glave uz prijelom svoda lubanje, ozljedu mozga, prijelom šestog i sedmog vratnog kralješka i tri ubodne rane vrata uslijed kojih je Talijančić preminuo na mjestu događaja.

Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora u rasponu 5-20 godina, ali je uzevši u obzir brojne otegotne okolnosti: način počinjenja, agresivnost, ispoljeni visoki stupanj kriminalne volje sud i činjenicu da je ubijen mladi čovjek u naponu životne snage, sud pri odmjeravanju kazne odmjerio svaki od dokaza te kao olakotnu okolnost uzeo samo utvrđenu smanjenu ubrojivost, nakon čega je odredio svakom po 17 godina zatvora.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Sud je osuđenim ubojicama produljio istražni zatvor, a ubrzo će, kao i njihovi branitelji dobiti pismeni izrijek presude s obrazloženjem nakon čega će u roku 15 dana na izrečenu vremensku kaznu imati pravo žalbe Visokom kaznenom sudu RH. U presudu će im se, kao već odsluženi dio kazne, priznati vrijeme koje su proveli u istražnom zatvoru: Umičeviću od 18. rujna 2020. do 20. svibnja 2022. godine te od 28. srpnja nadalje, a Šunjiću od 17. svibnja 2020. do 20. svibnja 2022. godine te od 3. kolovoza ove godine nadalje.

Umičeviću je, prema nalazu psihijatrijskog vještačenja, izrečena i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti o drogama, koja mjera može trajati maksimalno tri godine, a obojica su djelimice oslobođena naknade troška kaznenog postupka. Ipak, po pravomoćnosti presude obvezni su u roku 15 dana platiti sudski paušal od po 2.000 kuna.

Početkom pravosudnog kaznenog postupka Umičević i Šunjić su se prvo branili šutnjom, a potom i aktivno te su tijekom obrane relativno vješto pokušali za ubojstvo optužiti nepoznatu, tajanstvenu ”treću osobu”, ali im sudsko vijeće nije povjerovalo zaključivši da su im tvrdnje u mnogim detaljima nelogične, proturječne i usmjerene isključivo ka otklanjanju kaznene odgovornosti.

Po izricanju presude predsjednik vijeća, sudac Pero Miloglav je u kratkim crtama obrazložio presudu i ukazao na utvrđene nelogičnosti te ono što je nedvojbeno utvrđeno. Posebno je naglasio činjenicu da je tijelo ubijenog Talijančića više sati bilo u kući u kojoj su bili i oni, ali nitko od njih nije pozvao policiju ni Hitnu pomoć, niti su bilo koga obavijestili.

Također, Šunjić je u obrani detaljno govorio o nebitnim stvarima, a o bitnima samo ovlaš. Ukazao je i na pronađena tekstilna vlakna na okrivljenima, na nelogičnosti u tvrdnjama kako s ubijenim nisu ni kavu popili, a drugi put ističu da su se više puta nalazili u Šunjićevom apartmanu. Tijekom obrazlaganja je čak opomenuo okrivljenike da se ne okreću nego da ga pozorno prate dok argumentira izrečenu presudu o kojoj će se, uskoro, očitovati njihovi branitelji.

Umičevića su branili poznati dubrovački odvjetnici Gašpar Lujak i Dragan Pištalo, a Šunjića njighov dubrovački kolega odvjetnik Ivan Ljubičić. Izricanju presude nazočio je i županijski državni odvjetnik Damir Jasprica te opunomoćenica oštećene Dunje Babić, odvjetnica Vedrana Belin.

Izvor: Dubrovački vjesnik
Foto: Božo Radić/Cropix

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije