Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

NE RISKIRAJMO EPIDEMIJU

Procjepljenost protiv ospica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji jako niska

Objavljeno prije

240118-ospice-pressica-3

Prevencija i suzbijanje zaraze ospicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila je tema konferencije za novinare u Palači Ranjina na kojoj su sudjelovali ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Mato Lakić, voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Miljenko Ljubić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

Župan Dobroslavić istaknuo je uvodno kako je u Srbiji trenutno epidemija ospica, a uputio je apel o nužnosti cijepljenja djece u što ranijoj dobi.

– Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija su na začelju procijepljenosti na razini Hrvatske. Ovim putem stoga želim uputiti apel svim roditeljima da cijepe djecu i svim pedijatrima da ih potaknu na to. Cjepivo nema negativnih posljedica, a teško je sada zamisliti kako bi to izgledalo da kod nas izbije epidemija – rekao je župan Dobroslavić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Mato Lakić istaknuo je kako je u Hrvatskoj zadnjih šest godina osjetan pad procijepljenosti, a naša županija je na samom začelju. Istaknuo je kako je Zavod provodio nekoliko zapaženih kampanja o važnosti cijepljenja, no rezultati su nažalost izostali. Pozvao je javnost i medije da se kod izvještavanja pozivaju samo na provjerene i znanstvene podatke, a ne koriste sumnjive izvore na Internetu gdje može pisati tko hoće, što god hoće.

Voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Miljenko Ljubić rekao je kako je procijepljenost u Dubrovniku na niskih 42 posto.

– Podaci za procijepljenost djece koja upisuju školu su katastrofični – rekao je dr. Ljubić.

Voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić rekao je kako najviše zabrinjava odgađanje cijepljenja djece.

– Kod cijepljenja protiv ospica najbolje je cijepiti dijete odmah nakon prvog rođendana. Prema mojim podacima, u Dubrovniku oko dvije tisuće djece između godine dana starosti i dobi za upis u školu nije cijepljeno protiv ospica. To je ogromna brojka, a ospice su možda najzaraznija bolest koja uopće postoji. Moguće su komplikacije poput upale pluća, ali i smrtni slučajevi – rekao je Kaić te odbacio sve navode o ikakvoj povezanosti cjepiva i poteškoća u razvoju ili stanja iz spektra autizma.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je kako u Dubrovniku nema zabilježenih slučajeva ospica, te kako proteklih godina nije bilo epidemija, već pojedinačnih slučajeva. Ustvrdio je kako je osoblje dubrovačke bolnice osposobljeno i spremno u slučaju većeg broja zaraženih, no kao ravnatelj bolnice, ali i otac četvero djece apelirao je na sve roditelje da što prije cijepe djecu protiv ove bolesti.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije