Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300
ICE PRO 1200
POLIKLINIKA MEDICOR MM 1200×400

3D MODEL ANTIČKE NARONE

Pogledajte kako napreduje model Narone u izradi Stipana Ujdura i Ivana Popića

Objavljeno prije

01.napravljeno 3D

Stipan Ujdur, 64-godišnji umirovljenik iz Opuzena, već se osam godina bavi izradom trodimenzionalnih modela hrvatskih znamenitosti, a većina njegovih radova uvrštena je na mapu Google Eartha.

Nakon što je izradio 3D modele Ljetnikovca Gundulić u Gružu, Crkve svetog Vlaha, Franjevačkog samostana i Crkve Male braće te Dioklecijanove palače u Splitu, na red je došla antička Narona u Vidu kod Metkovića.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Autori 3D modela i rendiranja su Stipan Ujdur i Ivan Popić iz Opuzena.

Na slikama koje možete vidjeti u fotogaleriji je trenutni izgled 3D modela Narone napravljenog u 3D formatu. To su, redom:

RENT-A-CAR M 740
  1. snimak koji prikazuje sve što je do sada napravljeno u 3D formatu
  2. desna strana prve terase, od foruma i hrama do vrata na bedemu
  3. ulica na desnoj strani, lijevo u nizu prva je riznica pa insule za patricije, lijevo su insule za plebejce
  4. s lijeve strane su insule za patricije, a s desne za plebejce, rekonstrukcije su pravljene prema nacrtima i ilustracijama
  5. lijeva strana insule za plebejce, u prizemlju su bili cehovi, trgovci, alkemičari, ugostitelji, pekari, keramičari, itd.
  6. desna strana od bedema prema forumu
  7. insule uz bedem, manja građevina javni zahod za muškarce i žene
  8. unutrašnjost 3D modela javnog zahoda, rekonstrukcija je napravljena prema jednoj ilustraciji kako  su izgledali javni zahodi u antici.
  9. insule za patricije, rekonstrukcije su napravljene prema nacrtima i ilustracijama
  10. riznica, zatvor i uprava, prema Vitruviju su bili u blizini hrama i foruma, rekonstrukcija je napravljena po nacrtima

Važno je napomenuti da osim za forum i hram nema materijalnih niti pisanih tragova  o  stilu i poziciji ovih građevina pa se sve mogu naknadno  korigirati, repozicionirati  i  redizajnirati radi što vjernije vizualizacije.

Stipan Ujdur kazao je da izrada traje dugo, budući da se radi na jednom računalu, ali je fotorealistična.

– Rendirano je u SketchUpu NXT Irenderu u 10 slojeva, trajanje izrade jednog snimka prosječno je pet sati. Katastrofalno dugo, ali to tako funkcionira za fotorealistično rendiranje, foto slikanje 3D modela. Geolokalitet Vida je pravljen skeniranjem lokaliteta preko dva satelitska programa, s jednoga je skenirana geolokacija u 3D formatu a s drugoga je skeniran snimak u većoj rezoluciji pa je sve skupa programski spojeno u jednu 3D cjelinu. Izrada 3D modela je pravljena po jednom snimku u Wikipediji, za koji nismo uspjeli saznati ime autora. Nama je namjera napraviti kompletnu antičku Naronu, za ovo treba mnogo vremena i jača ekipa, potrebna su kvalitetnija računala koja mogu pokrenuti kompleksnije programe, ali takva računala mi u Opuzenu nemamo– izjavio je Ujdur.

Trenutno se obrađuje prva terasa, radit će se građevine i skladišta na obali uz Norin,kao i dovršiti amfiteatar, koji je najvjerojatnije bio izvan bedema. Na modelu će biti i rimske galije uz obalu Norina ispred Narone. Najvjerojatnije se radilo o manjim galijunima u koje se prekrcavala roba iz galija i dovozila u Naronu.

 

UHIĆENI NA GRANICI

Na ljetovanju otuđili jet-ski i odvezli ga u Češku

Iako su na ljetovanju koristili vlastiti jet-ski, vratili su se u mjesto ljetovanja i od tamo otuđili još jedan jet-ski te ga odvezli u Češku gdje ga policija pokušava naći putem međunarodne policijske suradnje

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković dvojica Poljskih državljana u dobi od 43 i 23 godine osumnjičeni su za kazneno djelo krađe i rano jutros predani pritvorskom nadzorniku Policijske postaje Metković.

Naime, u nedjelju, 16. srpnja 44-godišnjak je policiji prijavio krađu jet-skia koja se dogodila prethodne noći. Plovilo je bilo privezano za pontonsku platformu u moru u mjestu Blace u općini Slivno.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su plovilo otuđili spomenuti poljski državljani koji su tu prethodno bili na ljetovanju.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Naime, tijekom ljetovanja su i sami koristili osobni jet-ski, te su se nakon odjave i povratka u Poljsku, zaustavili u BiH gdje su svoj jet-ski ostavili i praznim se trilerom vratili u Blace odakle su otuđili jet-ski kojeg su potom ostavili u Češkoj.

Uhićeni su na PGP Stara Gradiška temeljem raspisane potrage PP Metković kada su se vraćali po svoj jet-ski u BiH s namjerom da ga vrate u Poljsku.

RENT-A-CAR M 740

Otuđeni jet-ski za sada nije pronađen i s tim ciljem je zatražena međunarodna policijska suradnja.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije