3D MODEL ANTIČKE NARONE

Pogledajte kako napreduje model Narone u izradi Stipana Ujdura i Ivana Popića

Objavljeno 14. siječnja 2018. u kategorijama: Foto Galerija, Kultura, Neretva, News, Zanimljivosti.

01.napravljeno 3D

Galerija

Stipan Ujdur, 64-godišnji umirovljenik iz Opuzena, već se osam godina bavi izradom trodimenzionalnih modela hrvatskih znamenitosti, a većina njegovih radova uvrštena je na mapu Google Eartha.

Nakon što je izradio 3D modele Ljetnikovca Gundulić u Gružu, Crkve svetog Vlaha, Franjevačkog samostana i Crkve Male braće te Dioklecijanove palače u Splitu, na red je došla antička Narona u Vidu kod Metkovića.

Autori 3D modela i rendiranja su Stipan Ujdur i Ivan Popić iz Opuzena.

Na slikama koje možete vidjeti u fotogaleriji je trenutni izgled 3D modela Narone napravljenog u 3D formatu. To su, redom:

  1. snimak koji prikazuje sve što je do sada napravljeno u 3D formatu
  2. desna strana prve terase, od foruma i hrama do vrata na bedemu
  3. ulica na desnoj strani, lijevo u nizu prva je riznica pa insule za patricije, lijevo su insule za plebejce
  4. s lijeve strane su insule za patricije, a s desne za plebejce, rekonstrukcije su pravljene prema nacrtima i ilustracijama
  5. lijeva strana insule za plebejce, u prizemlju su bili cehovi, trgovci, alkemičari, ugostitelji, pekari, keramičari, itd.
  6. desna strana od bedema prema forumu
  7. insule uz bedem, manja građevina javni zahod za muškarce i žene
  8. unutrašnjost 3D modela javnog zahoda, rekonstrukcija je napravljena prema jednoj ilustraciji kako  su izgledali javni zahodi u antici.
  9. insule za patricije, rekonstrukcije su napravljene prema nacrtima i ilustracijama
  10. riznica, zatvor i uprava, prema Vitruviju su bili u blizini hrama i foruma, rekonstrukcija je napravljena po nacrtima

Važno je napomenuti da osim za forum i hram nema materijalnih niti pisanih tragova  o  stilu i poziciji ovih građevina pa se sve mogu naknadno  korigirati, repozicionirati  i  redizajnirati radi što vjernije vizualizacije.

Stipan Ujdur kazao je da izrada traje dugo, budući da se radi na jednom računalu, ali je fotorealistična.

– Rendirano je u SketchUpu NXT Irenderu u 10 slojeva, trajanje izrade jednog snimka prosječno je pet sati. Katastrofalno dugo, ali to tako funkcionira za fotorealistično rendiranje, foto slikanje 3D modela. Geolokalitet Vida je pravljen skeniranjem lokaliteta preko dva satelitska programa, s jednoga je skenirana geolokacija u 3D formatu a s drugoga je skeniran snimak u većoj rezoluciji pa je sve skupa programski spojeno u jednu 3D cjelinu. Izrada 3D modela je pravljena po jednom snimku u Wikipediji, za koji nismo uspjeli saznati ime autora. Nama je namjera napraviti kompletnu antičku Naronu, za ovo treba mnogo vremena i jača ekipa, potrebna su kvalitetnija računala koja mogu pokrenuti kompleksnije programe, ali takva računala mi u Opuzenu nemamo– izjavio je Ujdur.

Trenutno se obrađuje prva terasa, radit će se građevine i skladišta na obali uz Norin,kao i dovršiti amfiteatar, koji je najvjerojatnije bio izvan bedema. Na modelu će biti i rimske galije uz obalu Norina ispred Narone. Najvjerojatnije se radilo o manjim galijunima u koje se prekrcavala roba iz galija i dovozila u Naronu.

 

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari