OSTATAK STRUČNOG KADRA SELI U OPUZEN

MOST reformom teritorijalnog preustroja za primjer degradirao vlastitu bazu

Objavljeno 1. travnja 2016. u kategorijama: Metković, News, Zabava.

Gradska uprava Metković

Jedna od glavnih reformi na kojima je inzistirao MOST kao uvjet za ulazak u koaliciju ili točnije, prema Klaićevom rječniku, reformski sporazum, je bila reforma teritorijalnog preustroja. U MOST-u smatraju da je sadašnji sustav neodrživ, jer za ovako malu zemlju 556 načelnika općina, 20 župana, 50-tak zamjenika, 20 predsjednika, 40 dopredsjednika, 897 županijskih vijećnika i tko zna koliko auta, putnih, uredskih i drugih troškova je prevelik financijski udarac i taj novac bi trebao ići na nešto prioritetnije. HDZ je to prihvatio naglašavajući kako je to spomenuto u njihovom planu rađenom u Njemačkom institutu i kako ionako SDP pobjeđuje u manjim općinama dok HDZ tradicionalno uzima velike gradove sa obrazovanom populacijom.

Zakon bi trebao ići u raspravu kao i svi do sada po žurnom postupku, kao jubilarni treći u ova tri mjeseca, a nama je najzanimljivija točka koja se odnosi na dosadašnje područje Grada Metkovića. Naime, kako je glavni uvjet okrupnjivanje zajedničkih usluga dosadašnjih područja, a budući da je većina gospodarstva Doline Neretve u Opuzenu i da tu većina građana i zarađuje svoj kruh na dnevnicama, prema novom preustroju Metković bi izgubio status Grada te se pripojio Opuzenu koji bi postao jedna velika općina.

Taj prijedlog jednoglasno je prihvaćen na sjednici gradskog vijeća jer je jedina oporbena stranka HSS bila spriječena prisustvovati sjednici, navodno zbog zajedničke stranačke akcije zasađivanja maslina.

Ovom prijedlogu u prilog ide i činjenica da je gotovo cijeli stručni kadar metkovske gradske uprave preselio u Zagreb, a kako je u Opuzenu na vlasti stranka iz reformskog sporazuma potrebna mjesta će biti popunjena iz njihovih redova, barem do izbora sljedeće godine na kojem se očekuje zajednički izlazak jer je sadašnji rejting MOST-a toliko nizak da bi ga i lokalni SDP mogao prestići.

Naravno, o svemu će zadnju riječ imati građani Metkovića, koji će na referendumu prije sljedećih lokalnih izbora odlučiti da li se slažu sa ovim prijedlogom, a bivši gradonačelnik Petrov, koji je kao i većina građana napustio Metković u potrazi za boljim životom, naglasio je kako će odluku građana ovjeriti kod javnog bilježnika.

Komentari