Ostanimo u kontaktu

TURIZAM U NERETVI

U Metkoviću počeo seminar o ruralnom turizmu

Objavljeno prije

Seminar o ruralnom turizmu 5

U Metkoviću u hotelu Narona danas je počeo trodnevni seminar Za razvoj ruralnih krajeva – Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam.

Seminar, u trajanju do petka, 24. studenoga, održava se u sklopu projekta Edukacija – ruralni turizam i organiziraju ga Turistička zajednica grada Metkovića i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, uz sufinanciranje Hrvatske turističke zajednice u sklopu Javnog poziva za kandidiranje programa za potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima u 2017. godini i potporu HF eko etno grupe i Grada Metkovića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Namjenjen je potencijalnim i registriranim OPG-ovima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnim područjima i ruralnom turizmu te svima onima koji žele raditi ili  rade na području ruralnog turizma.

Uvodne riječi na seminaru održale su Dijana Katica, predsjednica Udruge Klub članova Selo i Magdalena Medar Ujdur, direktorica Turističke zajednice Metkovića, a seminar je službeno otvorio gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Dijana Katica kazala je će tijekom seminara predavači polaznicima pokušati prenjeti znanje i iskustva u vođenju ruralnog turizma.

– ­U ovom trodnevnom seminaru pokušat ćemo prenjeti različita znanja, od načina registracije, poslovanja turističkih seljačkih gospodarstava i ostalih poduzetnika u ruralnom turizmu, uloge tradicije u ruralnom turizmu, brendiranja, marketinga, komunikacije s medijima, do zakonodavnog okvira, bez obzira je li u pitanju gastronomija, ugostiteljsko-turističke usluge, financije i slično – rekla je Katica.

Smatra i da Neretva ima potencijala za ruralni turizam, ali da joj nedostaje smještaj.

– Dobro poznajem Neretvu, često sam ovdje, privatno i poslovno, i smatram da niste dovoljno iskoristili svoje potencijale. Nemate dovoljno smještajnih kapaciteta. Oni bi trebali biti na nekakvoj višoj razini, ali, da me ne biste krivo shvatili, sve više ruralnih kuća za odmor i drugih objekata koji čine dio te ugostiteljske priče. Uz gastronomiju, Metković je ipak sjecište različitih povijesnih i kulturnih ruta, od rimskog razdoblja, Napoleona pa sve do danas. To su iskoristive svari za jedan dobar ruralno-turistički proizvod – kazala je Katica.

Da dolina Neretve, Metković i okolna mjesta imaju dobar, ali neiskorišteni potencijal za ruralni turizam smatra i Magdalena Medar Ujdur te je rekla i da je cilj ove, a i budućih radionica, obrazovati zainteresirane za vođenje ruralnog turizma.

– Ovo područje kao destinacija ima jako dobre prirodne, kulturne i povijesne resurse koje još nismo dovoljno, možemo reći, valorizirali, ali, naravno, kroz održivi turizam, gdje uz sve ono što smo do sada pokrenuli, od promatranja ptica do cikoturizma i svega ostaloga, velike uvjete za razvoj ima upravo ruralni turizam. Ovdje su OPG-ovi, seljačka domaćinstva i mnoštvo starih tradicijskih kuća koje se mogu obnoviti i urediti, kao i izgraditi nove na ruralnim dijelovima našeg grada i doline Neretve s različitim vrstama kušaona i izletišta. Sav ovaj potencijal može se na neki način ukomponirati u jednu priču i napraviti novi turistički proizvod. To je ono što je cilj onoga što mi radimo, kao i to da se, kroz nekoliko godina, s početkom ove edukacije, ljudi koji žele i to planiraju, koji možda imaju neke objekte ili žele praviti nove, educiraju kako i na koji način mogu započeti svoju poslovnu priču – rekla je Ujdur.

Seminar je za sve polaznike besplatan te će dobiti Uvjerenje o sudjelovanju na seminaru.

Marija Jeramaz

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije