Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

TURIZAM U NERETVI

U Metkoviću počeo seminar o ruralnom turizmu

Objavljeno prije

Seminar o ruralnom turizmu 5

U Metkoviću u hotelu Narona danas je počeo trodnevni seminar Za razvoj ruralnih krajeva – Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam.

Seminar, u trajanju do petka, 24. studenoga, održava se u sklopu projekta Edukacija – ruralni turizam i organiziraju ga Turistička zajednica grada Metkovića i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, uz sufinanciranje Hrvatske turističke zajednice u sklopu Javnog poziva za kandidiranje programa za potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima u 2017. godini i potporu HF eko etno grupe i Grada Metkovića.

Namjenjen je potencijalnim i registriranim OPG-ovima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnim područjima i ruralnom turizmu te svima onima koji žele raditi ili  rade na području ruralnog turizma.

Uvodne riječi na seminaru održale su Dijana Katica, predsjednica Udruge Klub članova Selo i Magdalena Medar Ujdur, direktorica Turističke zajednice Metkovića, a seminar je službeno otvorio gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Dijana Katica kazala je će tijekom seminara predavači polaznicima pokušati prenjeti znanje i iskustva u vođenju ruralnog turizma.

– ­U ovom trodnevnom seminaru pokušat ćemo prenjeti različita znanja, od načina registracije, poslovanja turističkih seljačkih gospodarstava i ostalih poduzetnika u ruralnom turizmu, uloge tradicije u ruralnom turizmu, brendiranja, marketinga, komunikacije s medijima, do zakonodavnog okvira, bez obzira je li u pitanju gastronomija, ugostiteljsko-turističke usluge, financije i slično – rekla je Katica.

Smatra i da Neretva ima potencijala za ruralni turizam, ali da joj nedostaje smještaj.

– Dobro poznajem Neretvu, često sam ovdje, privatno i poslovno, i smatram da niste dovoljno iskoristili svoje potencijale. Nemate dovoljno smještajnih kapaciteta. Oni bi trebali biti na nekakvoj višoj razini, ali, da me ne biste krivo shvatili, sve više ruralnih kuća za odmor i drugih objekata koji čine dio te ugostiteljske priče. Uz gastronomiju, Metković je ipak sjecište različitih povijesnih i kulturnih ruta, od rimskog razdoblja, Napoleona pa sve do danas. To su iskoristive svari za jedan dobar ruralno-turistički proizvod – kazala je Katica.

Da dolina Neretve, Metković i okolna mjesta imaju dobar, ali neiskorišteni potencijal za ruralni turizam smatra i Magdalena Medar Ujdur te je rekla i da je cilj ove, a i budućih radionica, obrazovati zainteresirane za vođenje ruralnog turizma.

– Ovo područje kao destinacija ima jako dobre prirodne, kulturne i povijesne resurse koje još nismo dovoljno, možemo reći, valorizirali, ali, naravno, kroz održivi turizam, gdje uz sve ono što smo do sada pokrenuli, od promatranja ptica do cikoturizma i svega ostaloga, velike uvjete za razvoj ima upravo ruralni turizam. Ovdje su OPG-ovi, seljačka domaćinstva i mnoštvo starih tradicijskih kuća koje se mogu obnoviti i urediti, kao i izgraditi nove na ruralnim dijelovima našeg grada i doline Neretve s različitim vrstama kušaona i izletišta. Sav ovaj potencijal može se na neki način ukomponirati u jednu priču i napraviti novi turistički proizvod. To je ono što je cilj onoga što mi radimo, kao i to da se, kroz nekoliko godina, s početkom ove edukacije, ljudi koji žele i to planiraju, koji možda imaju neke objekte ili žele praviti nove, educiraju kako i na koji način mogu započeti svoju poslovnu priču – rekla je Ujdur.

Seminar je za sve polaznike besplatan te će dobiti Uvjerenje o sudjelovanju na seminaru.

Marija Jeramaz

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije