Ostanimo u kontaktu

ZAJEDNIŠTVOM DO BOLJIH TURISTIČKIH REZULTATA

Metković se ne može oslanjati samo na izletnički turizam

Objavljeno prije

Unatoč tomu što je broj dolazaka i noćenja gostiju u Metkoviću tijekom prošle godine bio veći nego prethodne godine, ne možemo se oteti dojmu da su u osmišljavanju turističkih sadržaja potrebni veliki zaokreti, a sve u cilju poboljšanja te gospodarske grane i bržeg zapošljavanja nezaposlenih radnika.

Metković je od davnih vremena uglavnom bio tranzitno turističko središte u kojemu su ugostitelji putnicima iz turističkih autobusa uvijek osiguravali osvježavajuće napitke, a nekima i objede.

Vremenom se i to promijenilo, pa su počela ugovaranja za dolazak izletničkih autobusa na foto-saffari izlete, na berbu mandarina i druge gradske i neretvanske manifestacije uključujući i konzumaciju neretvanskih delicija te obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti.

U novije vrijeme pojačane su aktivnosti Turističke zajednice koja sudjeluje u promoviranju turističke ponude na europskom prostoru kako bi se uvećao broj dolazaka i noćenja na destinaciji Metković.

Najveći broj dolazaka i noćenja domaćih i inozmenih gostiju odnosi se na velike domaće i međunarodne manifestacije poput Maratona lađa, Smotre folklora i pripreme veslača uoči važnih sportskih natjecanja, te neke druge.

Temeljno je stoga pitanje kako privući turiste za dugotrajniji boravak u Metkoviću , kako bi domaći ugostitelji i agencije ostvarili kakav-takav prihod.

Možda su projekti ‘riječni kruzeri‘, ciklo-turizam, vinske staze, atletski maratoni, Maraton lađa, lov i ribolov, pripreme veslača i slični projekti, nukleusi svestranijeg i dohodovnijeg turističkog razvoja grada Metkovića s tim da se poveća broj smještajnih jedinica.

Stanovnici neretvanskih naselja godinama organiziraju ‘brudetijade‘, ‘raštikijade‘ i slična gastronomska okupljanja uviđajući da se turizam može razvijati i na tradicijskim načelima.

Nikako ne treba zaboraviti povijesnu i arheološku baštinu Metkovića i okolice čiji su nositelji već dali golem doprinos razvoju turizma.

Držimo da Metković ne smije posustati u kreiranju europske i svjetske turističke ponude u lokalnim okvirima, a ta želja može se ostvariti samo zajedništvom svih subjekata koji skrbe o ukupnom razvoju grada i mikroregije.

ODLIČNI REZULTATI CIJELU GODINU

Županija u studenom broji 27 posto više noćenja i 24 posto više dolazaka nego lani u istom razdoblju

Objavljeno prije

Stradun, Dubrovnik

Tijekom studenog 2018. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije ostvaren je 40.253 dolazak, što je 27% više od studenog 2017. godine i 104.119 noćenja, što je 24% više nego u studenom 2017. godine.

Tijekom jedanaest mjeseci 2018. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 2.038.588 dolazaka s ostvarenih 8.593.704 noćenja. U usporedbi s 2017. godinom dolasci su u porastu za 8%, a noćenja za 4%.

Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Poljske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama9 300×250

Najčitanije