DESETOGODIŠNJE PUTOVANJE

Zuckerberg, od studentske sobe do 1,2 milijarde korisnika

Desetogodišnje Zuckerbergovo putovanje, od studentske sobe doma na Harvardu do 1,2 milijarde korisnika.

Objavljeno 4. veljače 2014. u kategorijama: Hi-tech, Svijet.

zuckerberg_fb

Danas se obilježava 10 godina od kada je, u sobi studentskog doma sveučilišta Harvard, Mark Zuckerberg osnovao Facebook koji postaje globalna društvena mreža s više od 1,2 milijarde aktivnih korisnika mjesečno.

thefacebookSa svojim cimerom i kolegama sa Sveučilišta Harvard, 4. veljače 2004. godine Zuckerberg pokreće “Thefacebook”, čije članstvo u početku je bio ograničen samo na studente Harvarda. U prvih mjesec dana uslugu je registriralo više od polovice studenata tog sveučilišta.

Šest dana nakon što je stranica pokrenuta, tri Harvard seniora, Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss i Divya Narendra, optužili su Zuckerberga da ih je prevario uvjeravajući ih da će napraviti društvenu mrežu pod nazivom HarvardConnection.com, te tvrde da je iskoristio njihove ideje kako bi izgradio konkurentski servis. Pokrenuta je istraga i tužba nakon koje u 2008. godini dobivaju 1,2 milijuna dionica, odnosno 300 milijuna dolara.

U ožujku 2004. Facebook se proširio na sveučilišta Columbia, Stanford i Yale, te nakon toga postupno na većinu sveučilišta u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i šire.

Osnivač Napster-a, poduzetnik Sean Parker, sredinom 2004. godine postaje predsjednik tvrtke i preseljava poslovanje Facebook-a u Palo Altu u Kaliforniju, gdje dobivaju prvi investiciju od suosnivača PayPal, Petera Thiela. Do kraja 2004. godine Facebook dostiže milijun korisnika.

Sljedeće godine, dok se Facebook širio po srednjim školama i većim tvrtkama poput Apple i Microsoft, tvrtka miče ‘the’ iz naziva te kupuje domenu facebook.com koju plaća 200.000 dolara.

U rujnu 2006, Facebook se otvara za sve, s navršenih 13 godina i s valjanom e-mail adresom. Pokrenut je News Feed koji omogućuje korisnicima da kontinuirano prate ono što njihovi prijatelji rade. Gumb ‘Like’ uveden je tek 9. veljače 2009. godine, koje se broj korisnika povećao na 360 milijuna, dok do kraja 2010. godine Facebook broji 608 milijuna registriranih korisnika.

U studenom 2010. SecondMarket procjenjuje Facebook na 41 milijardu dolara što ga čini trećom po veličini američkom web tvrtkom, nakon Google-a i Amazon-a.

Baza korisnika cijelo vrijeme raste, tako u listopadu 2012. godine Facebook objavljuje da ima više od milijardu aktivnih korisnika.

Danas na Facebooku dnevno se prijavi 757 milijuna korisnika. Kad bi Facebook bio država, bio bi treći po veličini u svijetu po broju stanovnika. Prošli tjedan, Facebook-ova tržišna kapitalizacija prešla je 150 bilijuna dolara, svrstavajući ga u vrlo ekskluzivan klub tvrtki proboja i vrednovanja prije navršene 10 godine postojanja.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari