Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

DESETOGODIŠNJE PUTOVANJE

Zuckerberg, od studentske sobe do 1,2 milijarde korisnika

Objavljeno prije

zuckerberg_fb

Danas se obilježava 10 godina od kada je, u sobi studentskog doma sveučilišta Harvard, Mark Zuckerberg osnovao Facebook koji postaje globalna društvena mreža s više od 1,2 milijarde aktivnih korisnika mjesečno.

thefacebookSa svojim cimerom i kolegama sa Sveučilišta Harvard, 4. veljače 2004. godine Zuckerberg pokreće “Thefacebook”, čije članstvo u početku je bio ograničen samo na studente Harvarda. U prvih mjesec dana uslugu je registriralo više od polovice studenata tog sveučilišta.

Šest dana nakon što je stranica pokrenuta, tri Harvard seniora, Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss i Divya Narendra, optužili su Zuckerberga da ih je prevario uvjeravajući ih da će napraviti društvenu mrežu pod nazivom HarvardConnection.com, te tvrde da je iskoristio njihove ideje kako bi izgradio konkurentski servis. Pokrenuta je istraga i tužba nakon koje u 2008. godini dobivaju 1,2 milijuna dionica, odnosno 300 milijuna dolara.

U ožujku 2004. Facebook se proširio na sveučilišta Columbia, Stanford i Yale, te nakon toga postupno na većinu sveučilišta u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i šire.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Osnivač Napster-a, poduzetnik Sean Parker, sredinom 2004. godine postaje predsjednik tvrtke i preseljava poslovanje Facebook-a u Palo Altu u Kaliforniju, gdje dobivaju prvi investiciju od suosnivača PayPal, Petera Thiela. Do kraja 2004. godine Facebook dostiže milijun korisnika.

Sljedeće godine, dok se Facebook širio po srednjim školama i većim tvrtkama poput Apple i Microsoft, tvrtka miče ‘the’ iz naziva te kupuje domenu facebook.com koju plaća 200.000 dolara.

U rujnu 2006, Facebook se otvara za sve, s navršenih 13 godina i s valjanom e-mail adresom. Pokrenut je News Feed koji omogućuje korisnicima da kontinuirano prate ono što njihovi prijatelji rade. Gumb ‘Like’ uveden je tek 9. veljače 2009. godine, koje se broj korisnika povećao na 360 milijuna, dok do kraja 2010. godine Facebook broji 608 milijuna registriranih korisnika.

U studenom 2010. SecondMarket procjenjuje Facebook na 41 milijardu dolara što ga čini trećom po veličini američkom web tvrtkom, nakon Google-a i Amazon-a.

Baza korisnika cijelo vrijeme raste, tako u listopadu 2012. godine Facebook objavljuje da ima više od milijardu aktivnih korisnika.

Danas na Facebooku dnevno se prijavi 757 milijuna korisnika. Kad bi Facebook bio država, bio bi treći po veličini u svijetu po broju stanovnika. Prošli tjedan, Facebook-ova tržišna kapitalizacija prešla je 150 bilijuna dolara, svrstavajući ga u vrlo ekskluzivan klub tvrtki proboja i vrednovanja prije navršene 10 godine postojanja.

ŠIROKOPOJASNI INTERNET ZA CIJELU ŽUPANIJU

U Opuzenu potpisan Sporazum o prijenosu nositeljstva Projekta razvoja infrastrastrukture širokopojasnog pristupa internetu na području Neretve

Objavljeno prije

_DSC8658

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Opuzena župan Nikola Dobroslavić s gradonačelnicima i načelnicima s područja doline Neretve potpisao Sporazum o prijenosu nositeljstva Projekta razvoja infrastrastrukture širokopojasnog pristupa na području Neretve kojim će se pružiti brzi internet svim domaćinstvima, gospodarskim objektima i institucijama na području Neretve.

Vrijednost cijelog projekta je 30 milijuna eura, odnosno oko 200 milijuna kuna.

Projekt je podijeljen u tri dijela. Prvi je Dubrovnik sa okolicom, od Konavala do Dubrovačkog primorja, drugi je  otoci i poluotok Pelješac, a treće je područje doline Neretve.

Još 2014., nakon Sporazuma o razvoju funkcionalne regije Dubrovačko-neretvanske županije, izrađena je prva ICT strategija u RH u županiji i iz nje dvije mjere projekta, Pametna regija Dubrovačko-neretvanska županijeRazvoj širokopojasne infrastrukture na području DNŽ. S jedinicama lokalne samouprave sporazum je potpisan 28. listopada 2014. Ugovorena je suradnja županije sa slovenskom tvrtkom Prohoturus za izradu plana razvoja širokopojasne infrastrukture i izrađen je za svaku lokalnu jedinicu. Nakon javne rasprave plan je objedinjen na razini županije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Kako bi se povukla sredstva iz EU, sva tri područja zasebno će se prijaviti na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a nakon današnjeg potpisa sporazuma nositelj plana i prijavitelj projekta za dolinu Neretve grad Opuzen. DUNEA i županija ostaju koordnatori projekta za sva tri područja.

Župan Dobroslavić rekao je da je županija među prvima u Hrvatskoj išla u razradu ovog projekta, ali je zbog procedure izgubla prednost te će se natječaj na državnoj razini raspisati nakon ljeta.

– U utakmicu ćemo, vjerojatno, ići s mnogima. No, mi ćemo, naravno, tu tražiti svoje šanse – rekao je župan Dobroslavić.

Ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić rekla je da je projekt za dolinu Neretve vrijedan 8 milijuna i 655 tisuća eura.

– Računamo da će natječaj do kraja godine biti otvoren i da ćemo prijaviti projekt Neretva na sam natječaj koji će raspisati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, financirat će se iz kohezijskoh fonda, iz fonda za regionalni razvoj RH. Tu je dosta projekata na nivou cijele Hrvatske, projekt pokriva bijela područja, a to su ona područja gdje ne postoji komercijalni interes za privatni sektor. Dolina Neretve je cijelo područje koje će pokriti ovaj projekt. Vrijednost za dolinu Neretve je 8 milijuna i 655 tisuća eura. To je procjenjena vrijednost, a točnu vrijednost znat ćemo nakon izrade glavnog projetka – rekla je Milić.

Početkom sljedeće godine trebala bi se provesti evaluacija projekta, a procjenjeno je da će cijeli projekt biti oko 30 milijuna eura.

Župan Dobroslavić smatra da će projekt biti od velike koristi za županiju.

– On će donijeti veliki benefit svim našim područjima ako uspijemo u toj prijavi jer će brzi internet biti u svakom domaćinstvu i na svakoj adresi bilo gospodarskog subjekta, bilo neke institucije, a znamo koliko je važno danas imati brzi internet i čak je dokazano da širokojasni pristup brzim internetom da izravno utječe na povećanje bruto domaćeg proizvoda – rekao je župan.

Ispod možete pogledati izjave župana Dobroslavića i gradonačelnika Opuzena Ive Mihaljevića o potpisivanju sporazuma koje smo uživo prenosili putem naše Facebook stranice.

Tekst/Foto: Metković NEWS

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije