Ostanimo u kontaktu

SKROMNA PROSLAVA VELIKIH USPJEHA

ŽNK Neretva slavi četvrti rođendan

Objavljeno prije

Foto: ŽNK Neretva

Foto: ŽNK Neretva

Uoči proljetnog dijela prvoligaškog prvenstva u ženskom nogometu, igračice, čelnici i navijači ŽNK Neretva Metković, kao i svi prijatelji sporta u gradu na Neretvi, prisjetit će se ovoga vikenda događaja od prije četiri godine i osnivanja ženskog nogometnog kluba Neretva.

Međutim, osim prijateljskog susreta s ekipom Splita u nedjelju u 15 sati, drugih uobičejenih manifestacija neće biti, prije svega zbog skromnosti koja taj klub prati od samih početaka.

Spomenute godine skupina sportskih odvažnika u sastavu Ante Boras, Neven Majić, Mladen Jakić i Nino Šešelj, odlučili su u okviru NK Neretva osnovati žensku se(le)kciju nakon čega se na prvim okupljanjima radi vježbanja našlo 50 djevojčica i djevojaka. To je bilo mimo svih očekivanja osnivača kluba i prijatelja nogometa u sportskom gradu Metkoviću, a malo ih je vjerovalo u opstanak toga projekta. Iz dana u dan na treninge je dolazio sve veći broj učenica osnovnih i srednjih škola, pa je u hipu osnovana i omladinska škola koju su vodili treneri Duško Mijoč i Josip Radić.

U prosincu 2014. godine, ženska nogometna skupina odvojila se od NK Neretve te je prerasla u samostalan sportski subjekt. Nastavljeno je natjecanje u Drugoj ligi kako u prvoj tako i u drugoj sezoni te su djevojke s Neretve osvojile prvo mjesto koje ih je odvelo u Prvu ligu.

Un tom prvom, dvogodišnjem razdoblju kadetkinje Neretve dvaput su osvajale prvo mjesto u prvenstvu Dalmacije pa su sudjelovale i na završnom natjecanju za prvaka Hrvatske gdje su osvojile treće mjesto.

Stručan rad i napori svih u klubu doveli su dakle do ulaska u Prvu ligu u sezoni 2016/17. Na kraju je osvojeno prvo peto mjesto, značajano više nego što se moglo očekivati.

Jasno je da je bilo i dobrih i nešto slabijih rezultata, međutim, ostvaren je cilj kojemu se težilo, opstanak.

U jesenskoj dionica u sezoni 2017/18, Neretva je također zauzela peto mjesto. Ostavareni su važni pomaci u igri i u rezultatima, broj igračica bivao je sve veći, osvježavan je i stručni stožer. U nastavku prvenstva, doznali smo u klubu, očekuju se još bolji rezultati.

Od osnutka kluba, što je iznimno značajno, iz redova Neretve u razne državne selekcije pozivano je nekoliko igračica. Spomenut ćemo Jelenu Kešina, Veroniku Terzić, Anu Previšić, Anu Mandić, Josipu Jurković, Gloriju Šimunović, Ivanu Kolovrat i Gabrijelu Dugandžić.Prema mišljenju sportskog direktora Ante Borasa u skoroj budućnosti u klubu se nadaju da će stići pozivi za pripreme A selekcije Hrvatske za Jelenu Kešina i Veroniku Terzić, a možda i za još pokoju igračicu Neretve.

Velika je vrijednost bila osnivanje škole za mlade igračice. Tako danas vježba 40 pionirki koje vodi poznati metkovski stručnjak prof. Josip Radić. Što se tiče stručnih djelatnika u klubu, treba reći da su prvu ekipu do sada vodili Neven Majić, Duško Mijoč, Josip Radić i Ante Markota koji je u ovom treneutku prvi trener. I tu se vidi želja uprave za kontinuiranim radom i stručnim usavršavanjem trenera.

Sportski direktor Ante Boras, s ponosom ističe da danas u ŽNK Neretva vježba 70 igračica, a da je kroz klub u određenim razdobljima prošlo više od 100 djevojaka. Neke su prestajale vježbati, neke su otišle na studij, a neke u druge klubove. Stoga se uprava u jednom trenutku okrenula prema svom zaleđu, području Hercegovine, a napose Čapljine i Ljubuškog odakle su došle vrlo kvalitetne mlade sportšice-nogometašice.

Zbog malog broja ženskih klubova od Mostara do Splita ili Dubrovnika, čelnici i struka Neretve željeli bi Metković pretvoriti u regionalni centar ženskog negometa. Nastave li s takvim entuzijazmom raditi i djelovati gotovo smo sigurni da će im se i ta želja ostvariti.

Osim toga, u klubu žele da svojim radom i sportskih rezultatima oplemene proslavu 100-obljetnice NK Neretve sljedeće godine. Kad su u pitanju uvjeti za rad, glavna je težnja postavljanje umjetne trave na pomoćnom igralištu NK Neretve.

Inače, godinama klub je živio od donacija, a od ove godine aktivan je dionik u primanju sredstava iz gradskog proračuna. Posebno mjesto u stvaranju uvjeta za rad pripada predsjedniku kluba Ivici Mijoču Žapcu.

Jedan od kratkoročnih ciljeva, prema riječima sportskog direktora Ante Borasa odnosi se na jačanje uprave i igračkog kadra do ljeta ove godine. Boras je na kraju razgovora čestitao veteranima Neretve na prvom mjestu na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske, vjerujući da će i današnje igračice Neretve jednog dana kao veteranke osvajati državna prvenstva.

Preostalo nam je samo uputiti iskrene čestitke ŽNK Neretvi povodom četvrte obljetnice osnivanja!

Pero Jakić

ZIMSKE RADOSTI

U Metkoviću pada snijeg! /FOTO-VIDEO/

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prve pahulje snijega počele su padati u utorak, 8. siječnja, u večernjim satima na području Metkovića. Živa u termometru spustila se na 0°, a prve pahulje pojavile su se oko 19.30 sati.

Prognoza za večeras je najavila pad temperatura i snijeg, koji bi se ovoga puta moga zadržati malo duže.

2012., 2015. i evo 2019. godine u Metkoviću bi mogli uživati u zimskim radostima.

Pratite Metković NEWS, izvještavati ćemo Vas slikom i videom.

Metković 19,30 sati:

Centar Metkovića, 22,45 sati

Nastavi čitati
OKTAN- Čestitka

Najčitanije