Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

LAĐARI VETERANI 4. GARDIJSKE BRIGADE DOMOVINSKOG RATA

Veslamo za sve poginule branitelje domovinskog rata

Objavljeno prije

LAĐARI VETERANI 4. GARDIJSKE BRIGADE

U serijalu o pripremama lađarskih ekipa za nadolazeći Maraton lađa 2015, među njima se nalazi i jedna posebna. Upravo su to lađari veterani 4. Gardijske brigade Domovinskog rata – podružnica Metković. Oni su svoje pobjede davno ostvarili, a u sklopu psihosocijalne pomoći, njih 28-morica pripremaju se za ovogodišnju utrku. S nama su razgovarali predsjednik Udruge, Ante Pehar-Peho, kapetan lađara, Ante Marević i potpredsjednik Udruge veterana  Dane Rendulić, s kojim smo započeli razgovor.

Gospodine Renduliću, vidimo da se aktivno pripremate za Maraton. Kakva su očekivanja?

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nama pripreme za Maraton počinju svake godine 1. lipnja i treniramo u prosjeku tri puta na tjedan. Ali bi ovom razgovoru i pripremama pristupio malo drukčije. Mi smo članovi Udruge veterana, a utrka lađa je dio naših aktivnosti koje Udruga upražnjava. Između ostalih tu su sportske, humanitarne, kulturne i svečane aktivnosti, te obilježavanje obljetnica. Za sam Maraton pripremamo se tri mjeseca. Same pripreme nam znače zajedničko druženje, dogovaranje, a svakog tjedna netko pripremi nešto za zajedničku večeru. Da pojasnimo, te večere se kuhaju, odnosno pripremaju o trošku onog tko je taj tjedan zadužen za pripremu, a ne o trošku Udruge. Vidjeli ste i sami da unutar ekipe vlada jedno pozitivno ozračje i zajedništvo, a to je upravo i zadatak koji stavljamo ispred sebe. Prisjećamo se uspomena, stalno smo u kontaktu. Veslamo na svim utrkama. Moram reći da nam trojica prijatelja iz lađe imaju umjetni kuk, ali opet veslaju. Na taj način održavamo psihofizičku kondiciju. Bitno je napomenuti da u sportskom smislu nismo relativizirali uspjeh. Pored svih tegoba, i godina, na cilj smo znali doći i deseti, a to s obzirom na godine i zdravstvene tegobe naših članova i nije zanemariv rezultat.

Sa nama je i gospodin Ante Marević – kapetan lađe. Kapetane kako vaši mornari?

Što se tiče tjelesne pripremljenosti, redovno vježbamo i uvijek smo zlatna sredina. Momci su bivši vojnici i mi ispunjavamo svoje obveze prema mogućnostima. Imamo i podmladak, kojeg čine naša djeca i valjda će sutra oni nas naslijediti i u veslanju. Naš motiv je jak, jer mi veslamo u spomen na sve poginule branitelje Domovinskog rata i one krivo optužene. Ja također veslam od početka a rezultati nam se kreću od 10. – 15. mjesta. S obzirom da veslaju ljudi sa operiranim ili umjetnim kukom, a ima tu i godina, pa smo opet znali prestići i po 5 mlađih ekipa. Kuca srce junačko.

Predjednik Udruge, Ante Pehar-Peho dodaje.

Udruga djeulje čitavu godinu, Maraton lađa je samo od jedna od obveza koju sebi stavljamo u godišnji program Udruge. Brinemo o svojim članovima, o kvaliteti života, a za suborce poginule svake godine odajemo počast na dan pogibije. Povezani smo i sa ostalim veteranskim Udrugama te pohodimo i ta mjesta. Imamo primjer pokojnog Ivice  Prusca  -Jume koji je poginuo na posavskom ratištu, tako da smo se povezali sa njegovim suborcima i sa njima se posjećujemo. Povezali  smo preko našeg Mire Vladimira koji je zajedno ratovao u 3. gardijskoj brigadi zvanoj „Kune“. Tako da u Udruzi ima svatko svoj zadatak i mi ga izvršavamo. Sada veslamo i družimo se, što nama nije teško, jer prijateljstva stvorena na prvoj crti obrane i u akcijama su vječna.

Želimo Vam svima dobre rezultate na Maratonu i da dalje ovako složno djelujete i ne dopuste da se zaborave žrtve Domovinskog rata.

Hvala i vama na ugodnom razgovoru i što redovno pratite aktivnosti naše Udruge!

LAĐARI VETERANI 4. GARDIJSKE BRIGADE

PROMETNA NESREĆA KOD KOMINA

U sudaru četiri osobna vozila nastala velika materijalna šteta

Objavljeno prije

U petak oko 8:00 došlo je do prometne nesreće na Jadranskoj magistrali između Komina i Opuzena.

Kako su nam rekli iz OKC-a, u nesreći su sudjelovala četiri osobna vozila, a kako doznajemo dva su se sudarila frontalno. Tri vozila su stranih registracijskih oznaka dok je jedno vozilo dubrovačkih registracija. U sudaru je ozlijeđena jedna osoba.

Promet se odvija bez zastoja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije