Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

LAĐARI VETERANI 4. GARDIJSKE BRIGADE DOMOVINSKOG RATA

Veslamo za sve poginule branitelje domovinskog rata

Objavljeno prije

LAĐARI VETERANI 4. GARDIJSKE BRIGADE

U serijalu o pripremama lađarskih ekipa za nadolazeći Maraton lađa 2015, među njima se nalazi i jedna posebna. Upravo su to lađari veterani 4. Gardijske brigade Domovinskog rata – podružnica Metković. Oni su svoje pobjede davno ostvarili, a u sklopu psihosocijalne pomoći, njih 28-morica pripremaju se za ovogodišnju utrku. S nama su razgovarali predsjednik Udruge, Ante Pehar-Peho, kapetan lađara, Ante Marević i potpredsjednik Udruge veterana  Dane Rendulić, s kojim smo započeli razgovor.

Gospodine Renduliću, vidimo da se aktivno pripremate za Maraton. Kakva su očekivanja?

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nama pripreme za Maraton počinju svake godine 1. lipnja i treniramo u prosjeku tri puta na tjedan. Ali bi ovom razgovoru i pripremama pristupio malo drukčije. Mi smo članovi Udruge veterana, a utrka lađa je dio naših aktivnosti koje Udruga upražnjava. Između ostalih tu su sportske, humanitarne, kulturne i svečane aktivnosti, te obilježavanje obljetnica. Za sam Maraton pripremamo se tri mjeseca. Same pripreme nam znače zajedničko druženje, dogovaranje, a svakog tjedna netko pripremi nešto za zajedničku večeru. Da pojasnimo, te večere se kuhaju, odnosno pripremaju o trošku onog tko je taj tjedan zadužen za pripremu, a ne o trošku Udruge. Vidjeli ste i sami da unutar ekipe vlada jedno pozitivno ozračje i zajedništvo, a to je upravo i zadatak koji stavljamo ispred sebe. Prisjećamo se uspomena, stalno smo u kontaktu. Veslamo na svim utrkama. Moram reći da nam trojica prijatelja iz lađe imaju umjetni kuk, ali opet veslaju. Na taj način održavamo psihofizičku kondiciju. Bitno je napomenuti da u sportskom smislu nismo relativizirali uspjeh. Pored svih tegoba, i godina, na cilj smo znali doći i deseti, a to s obzirom na godine i zdravstvene tegobe naših članova i nije zanemariv rezultat.

Sa nama je i gospodin Ante Marević – kapetan lađe. Kapetane kako vaši mornari?

Što se tiče tjelesne pripremljenosti, redovno vježbamo i uvijek smo zlatna sredina. Momci su bivši vojnici i mi ispunjavamo svoje obveze prema mogućnostima. Imamo i podmladak, kojeg čine naša djeca i valjda će sutra oni nas naslijediti i u veslanju. Naš motiv je jak, jer mi veslamo u spomen na sve poginule branitelje Domovinskog rata i one krivo optužene. Ja također veslam od početka a rezultati nam se kreću od 10. – 15. mjesta. S obzirom da veslaju ljudi sa operiranim ili umjetnim kukom, a ima tu i godina, pa smo opet znali prestići i po 5 mlađih ekipa. Kuca srce junačko.

Predjednik Udruge, Ante Pehar-Peho dodaje.

Udruga djeulje čitavu godinu, Maraton lađa je samo od jedna od obveza koju sebi stavljamo u godišnji program Udruge. Brinemo o svojim članovima, o kvaliteti života, a za suborce poginule svake godine odajemo počast na dan pogibije. Povezani smo i sa ostalim veteranskim Udrugama te pohodimo i ta mjesta. Imamo primjer pokojnog Ivice  Prusca  -Jume koji je poginuo na posavskom ratištu, tako da smo se povezali sa njegovim suborcima i sa njima se posjećujemo. Povezali  smo preko našeg Mire Vladimira koji je zajedno ratovao u 3. gardijskoj brigadi zvanoj „Kune“. Tako da u Udruzi ima svatko svoj zadatak i mi ga izvršavamo. Sada veslamo i družimo se, što nama nije teško, jer prijateljstva stvorena na prvoj crti obrane i u akcijama su vječna.

Želimo Vam svima dobre rezultate na Maratonu i da dalje ovako složno djelujete i ne dopuste da se zaborave žrtve Domovinskog rata.

Hvala i vama na ugodnom razgovoru i što redovno pratite aktivnosti naše Udruge!

LAĐARI VETERANI 4. GARDIJSKE BRIGADE

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije