Ostanimo u kontaktu

NOGOMETNA AKADEMIJA HNS-a

U Metkoviću ovog vikenda održan prvi modul tečaja za voditelje i voditeljice u nogometu C kategorije

Objavljeno prije

Nogometna akademija HNS-a (1)

U Metkoviću se, od 25. do 29. listopada, održao prvi modul tečaja za voditelje i voditeljice u nogometu C kategorije.

Predavanja su se u petak održala u Osnovnoj školi Stjepana Radića, a u subotu i nedjelju na igralištu ONK Metković.

Organizator tečaja je Nogometna akademija HNS-a, ustanova za obrazovanje odraslih u sportu, u suradnji sa Županijskim nogometnim savezom dubrovačko-neretvanskim.

Instruktr i profesor Jozo Bebić rekao je da se tečaj provodi zato što manje od trećine ukupnog broja trenera u Hrvatskoj ima dozvolu za rad.

– HNS je osnovao Nogometnu akademiju zato što je došlo do zaključka da nedostaje trenera. U Hrvatskoj je oko 1600 klubova koji prosječno imaju 4 trenera, što je oko 6400 trenera, a trenutno niti jedna trećina nije školovana i nema licencu za rad. Da bi netko radio u bilo kojem području mora imati licencu. Tako je i u nogometu i već dvije godine sportska inspekcija sužava taj prostor i natjerava klubove da rješavaju to pitanje i zato smo u našoj županiji, gdje se godinama nije stvarao trenerkski kadar, po prvi put organizirali akademiju koja je inače u nogometnim središtima, Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osjeku. Ovo je početni tečaj. Uspio sam izboriti priliku da ljudi iz ove županije ne putuju u Zagreb ili Split nego da imaju priliku poslušati predavanja u svom okružju – kazao je profesor Bebić.

Polaznici tečaja su uglavnom amaterski nogometaši, igrači Županijske lige i Treće hrvatske nogometne lige i osobe koje već treniraju, ali tehnički nisu treneri dok ne završe tečaj.

Sastoji se od četiri modula od kojih svaki traje tri dana. U Metkoviću je održan prvi modul, dok će se krajem studenog u Dubrovniku održati drugi. U njima će polaznici steći uvodna znanja o psihologiji sporta, metodici kondicije,metodici tehnike i taktike nogometa te o medicini sporta. Treći modul će se održati u Stonu, a četvrti, najvjerojatnije, opet u Metkoviću.

Predavači su stručnjaci na području kineziologije, sporta, medicine i psihologije – profesor i pročelnik Katedre za uvod u metodiku, tehnike i taktike nogometne igre Nogometne akademije  Zdravko Marić, profesori Jozo Bebić i Edi Rupić, također predavači Uvoda u metodiku, tehnike i taktike nogometne igre i na UEFA B razini, kineziolog Damir Roso, doktor sportske medicine Ante Bandalović, profesorica psihologije Nataša Stefanovski te izbornik ženske nogometne A reprezentacije profesor Božo Miletić.

Profesor Jozo Bebić kazao je i da je cilj tečaja polaznike naučiti prenositi znanje o nogometu na suvremen način.

– Naglasak na ovom tečaju je da ih, ponajviše, osposobimo da svojim snagama mogu znanje i vještine prenjeti na djecu koju treniraju. Tek kad imate znanje, određenu vještinu i kritičko razmišljanje možete te vještine prenjeti na druge i to je svrha ovog predavanja, da mogu sutra raditi i biti suvremeni treneri – rekao je profesor Bebić.

Predavanja ukupno traju 120 sati, a dio prakse polaznici će trebati odraditi u nogometnim klubovima uz mentorstvo trenera koji imaju A ili pro licencu. Nakon odrađene prakse, polaznici bi trebali položiti ispit do kraja svibnja 2018.

Marija Jeramaz

Nastavi čitati

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije