Ostanimo u kontaktu

NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA RASPRAVLJANO JE I O SPORTU

Nimalo lagan start za metkovske klubove u novu sezonu, potrošeno 85 posto proračunskih sredstava za sport

Objavljeno prije

NK Neretva - Stadion 'Iza Vage'

Na četvrtoj sjednici GV Metkovića na dnevnom redu bio je i prijedlog izmjene Programa javnih potreba u sportu na području Grada Metkovića za tekuću godinu.

Za sportske aktivnosti planirano je izdvojiti 1.330.400 kuna, od toga 1.115.000 kuna za aktivnosti koje se financiraju putem Sportske zajednice grada, što znači da Grad  zakonom planirana sredstva prebacuje na račun Zajednice sportova, koja potom upućuje javni poziv sportskim udrugama koje dostavljaju svoje programe za sufinanciranje klupskih aktivnosti.

Nažalost, na sjednici je jasno rečeno da je od planiranih milijun i 330 tisuća kuna za 2017.godinu, već u prvih šest mjeseci potrošeno 85 posto sredstava.

To je posve jasan znak da će brojne sportske udruge (njih 22), u svom radu do konca ove godine imati značajnih problema. Iz prostog razloga što spomenuti godišnji iznosi koje izdvaja grad Metković ni izdaleka nisu dostatni za normalno funkcioniranje klubova i njihovih aktivnosti u trenutačnim stupnjevima natjecanja. Na sjednici GV osnovne podatke o izdvajanju za sport predočio je Mojimir Vladimir u ime gradske uprave.

Zatim je uslijedila rasprava u kojoj je vijećnik HSS-a Stipo Gabrić Jambo pitao prisutne gdje su danas NK Neretva, ONK Metković, KK Metković, Malonogometni klub Metković, gdje su boćari, što je s rukometom i drugim sportskim udrugama, ali i to kako je moguće da je u budući sportski centar ‘Jelaševac’ utrošeno 400.000 kuna, a od Centra nema niti znaka.

Osim toga, upozorio je da je vrlo nejasno definirano na koji način i za koje aktivnosti sportske udruge dobivaju sredstva, pa mu je Mojimir Vladimir u ime Grada odgovorio da Grad zakonom definirana sredstva prosljeđuje sportskoj zajednici, koja opet prema programu sportskih udruga ta sredstva i raspodjeljuje.

I dok se Jambo javno zapitao gdje su danas sportske udruge Metkovića, vijećnik Mosta Mario Klobučić je rekao da sportske udruge postižu uspjehe, a da je 2013. godine Neretva ostala u ligi  administrativnim putem .

U nastavku rasprava rečeno je da brojne sportske udruge dobivena sredstva dijele netransparentno.

Možda je gradonačelnik Dalibor Milan najbolje opisao stanje u sportu u Metkoviću. On je, među ostalim rekao da stanje u sportu nije dobro i da postoje golemi problemi. Klupske uprave, rekao je, očekuju puno od Grada, a neki troše sredstva na neodgovarajući način. Klubovi ne plaćaju usluge prijevoza na natjecanja pa ukupan dug za prijevoz iznosi približno 500 tisuća  kuna. Ponovio je ranije izrečene misli da bi se predsjednici uprava u klubovima sa svojim suradnicima trebali više angažirati u namicanju sredstava, kao i za bolju organizaciju svih aktivnosti.

Iako rasprava na sjednici Gradskog vijeća Metkovića nije ponudila ozbiljne odgovore o budućnosti sporta u Metkoviću, dobra je vijest da se o toj temi razgovaralo.

Pozicije su posve jasne. Gradska uprava ima novaca toliko koliko ima i dužna je pomagati koliko joj zakoni nalažu. Međutim ta sredstva nisu ni približno dovoljna za rad klubova i natjecanja u kojima sudjeluju. Postoje klubovi koji se na početku prvenstva zaklinju u mlade i darovite igrače-natjecatelje, a onda, kada se počnu nizati loši rezultati odlaze u potragu za sportašima iz drugih sredina. Stoga mladi koji ne mogu dobiti svoju priliku, odlaze u druge sredine ili se prestaju aktivno baviti sportom.

Stoga je razvidno da bi konačno za jedan stol trebali sjesti svi predstavnici klubova (udruga), predstavnici grada i Sportske zajednice, istaknuti sportski radnici i drugi javni radnici, radi definiranja dugoročne strategije razvoja sporta u Metkoviću. Na prvom mjestu trebalo bi biti utvrđivanje prioriteta u sportu i točno imenovanje nositelja kvalitetnog sporta, a potom utvrditi vremenska razdoblja u kojima bi se određena sportska aktivnost mogla još više osnažiti .

Osim toga treba razgovarati o kompetencijama stručnih kadrova, ljudi koji rade s mladima. Mnogima se čini da njihovi međusobni odnosi nisu na razini društvenih i sportskih zadaća.

Naravno, sve odluke i trasiranje sportske budućnosti u gradu Metkoviću trebaju se oslanjati na lokalne financijske potencijale.

Pero Jakić/Metkovic NEWs

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije