Ostanimo u kontaktu

O JAVNIM ISTUPIMA TRENERA

Treneri se moraju ponašati uljuđeno, bahatost i sarkazmi kad-tad dođu na naplatu

Objavljeno prije

Igor Tudor nekadašnji nogometaš Hajduka i Jevuntusa, reperezentativac i trener nekoliko klubova, iz Hajduka je preselio u Juventus na mjesto prvog suradnika trenera Pirla.

Zdravko Reić, komentator Slobodne Dalmacije napisao je da je to drugi bijeg Tudora iz Hajduka odnosno izdaja Hajduka od strane Tudora.

Na kraju članka, Reić je ipak poželio Tudoru sreću u Juventusu. Međutim, nije do kraja komentirao učinke i komunikacijske dosege Igora Tudora, iako je poznat Tudorov odnos prema većini novinara koji na presicima ili na parkiralištima čekaju izjave.

Bivši trener Hajduka s puno sarkazma odnosio se prema nekim novinarima, njegove izjave bile su dno komunikacijske doktrine, a nikada nitko neće znati je li u eri loših rezultata i najslabijeg plasmana Hajduka branio sebe ili one koji su ga doveli na mjesto trenera.

Jer, kako objasniti prijateljima Hajduka izjave trenera nakon visokog poraza te momčadi, da smo odigrali kako znamo možda bi i pobijedili, moramo izvući pouku iz ovog poraza, čeka nas nova utakmica u kojoj ćemo nastojati pobijediti, itd.

No, pustimo Tudora neka nastavi svoj profesionalni posao u Italiji.

U Hrvatskoj je na djelu novi val mladih trenera, Goran Tomić, Sergej Jakirović, Rendulić, Vukas, Toplak

Većina današanjih trenera stekla je određene kvalifikacije (licence) i uspješno rade ili s mladima ili sa seniorima. Uostalom, to je i prirodna zakonitost. Većina njih u razgovoru s novinarima ponaša se dostajnstveno i na visokoj intelektulanoj razini, iako im često nije lako govoriti nakon poraza svoje momčadi.

Međutim, i oni su profesionalci koji za posao odgovaraju onima koji ih plaćaju, pa često moraju dobro promisliti što će reći.

Kad je riječ o malim sredinama ali i uspješnim klubovima, imao sam sreću razgovarati s mnoštvom trenera Neretve i RK Metković-Mehanike, ONK Metkovića, Neretvanca, Maestrala, Jadrana LP, VK Neretvanski gusar, BK Metković i mnogima.

Pamtim jasne izjave trenera Neretve u prošlosti, Ante Prce, Muhameda Mujića, Miroslava Kordića, Marina Kovačića, Miše Krstičevića, Bariše Majića, Stipe Ilića, Gorana Galova i mnogih drugih, poput pokojnog Joze Veraje (ONK Metković) koji nikada nisu okolišali, već su govorili ono što misle cijeneći interes javnosti. U rukometu ista stvar, od Luke Veraje i Zdravke Vučičevića, Ive Munitića, Jure Volarevića, Ilije Puljevića, Ivice Obrvana do Slobodana Batinovića, Dragana Majića i Filipa Romića.

Svi su oni novinarima uvijek bili na raspolaganju, spremni odgovoriti i na najteža pitanja.

Neke trenere nisam spomenuo jer su prema ”sedmoj sili” bili arogantni. Što bi god novinar napisao nije im se sviđalo, bez obzira na to što bi ih novinar upozorio na činjenicu da svatko treba raditi svoj posao.

Velika je razlika između profesionalnog i amaterskog sporta, pa je takva razlika i između profesionalnih novinara i dopisnika s terena.

Jasno je da svi ljudi nisu jednakih stručnih i drugih potencijala, ali bi se svi oni koja obnašaju javne pa i sportske dužnosti prema javnosti trebali ponašati uljuđeno.

Bahatost i sarkazmi kad-tad dođu na naplatu.

NERETVANAC SLAVIO 5:0

U prijateljskoj nogometnoj utakmici Neretvanac bolji od ONK Metkovića

Objavljeno prije

Autor

Arhivska fotografija

Nogometaši županijskog ligaša ONK Metković, odigrali su svoju drugu pripremnu utakmicu na svom terenu, ovom prigodom s Neretvancem iz Opuzena. U susretu s Neretvom prije nekoliko dana doživjeli su poraz, 4:0, a u srijedu su Opuzenci slavili s 0:5.

Treba reći da su i jedni i drugi u prvom dijelu susreta prikazali dobar i dinamičan nogomet te da je bilo izglednih prilika i za jedne i druge. Metković se dobro držao sve do 71. minute, kada je Neretvanac postigao prvi gol a zatim, do kraja još četiri. Očito je da je treće ligaš bio spremniji, ali nije za podcjenjivanje niti igra koju je pokazao Metković. Dapače, vidjelo se da je momčad na pravom putu i da će spremna dočekati početak drugog dijela prvenstva.

Metkovci će u subotu u Ploče gdje će igrati s Jadranom LP, prvoplasiranom momčadi Treće lige -jug.

U prvom pretkolu Kup natjecanja ONK Metković će igrati s Gusarom u Kominu dok je drugi par Jadran LPNeretva.

Inače, ONK Metković je dobio još dva vrijedna igrača. Iz Neretve se vratio vratar Božo Medić, a iz Maestrala je došao Ivan Šutalo koji je za Krvavčane jesenas postigao pet golova. Spomenimo da je Ivan Šutalo brat Mihovila Šutala koji igra na Cipru, i Boška Šutala koji igra u Atalanti. Ranije su Metkovcima pristupili Medak i Primorac.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije