Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

PJESMA UMJESTO NOVCA

Stanje u Hajduku vrlo je složeno, kako je u manjim klubovima?

Objavljeno prije

Foto: arhiva

Foto: arhiva

Splitski Hajduk, sportska ikona Dalmacije, Hrvatske i svijeta, nije bio hrvatski prvak od sezone 2004/2005.

Godinama ne uspijeva kao gost pobijediti Rijeku, Dinamo je prvi klub prema rezultatima u Hrvatskoj, Osijek se podiže uz pomoć stranog kapitala, a Rijeka je stalno u vrhu HNL-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nekada je Hajduk bio u financijskoj krizi, zatim su se mijenjale uprave, nadzorni odbori, igrači i treneri i svi su obećavali bolje dane. Navodno je ostvarena financijska konsolidacija, ali je početak ove sezone više nego katastrofalan, nema rezultata.

Hajduk na svom terenu gubi od novog prvoligaša Gorice s 0:2!

GALA HOME 740px

Podijeljeni navijači i Udruga Naša HajdukNadzorni odbor, trener, a ni igrači na sve što se događa ne gledaju istim očima.

Godinama Hajduk pronalazi ne baš jeftine, ali i nedokazane ili islužene igrače i skupo ih plaća, a jeftino prodaje. Prodaje i svoje (domaće) igrače, a ukupno je prije i tijekom ove sezone otišlo 11!

Ipak, zarađen je golem novac, za stabilizaciju kluba, a rezultata nema. Futacs, Memolla i kapetan Nižić prebačeni su u drugu momčad. Nižić je naime iznio svoju istinu zašto ne igra, a predsjednik Huljaj iznio je svoju istinu i iste večeri tri su igrača prebačena u Hajduk 2!

Iskusni novinar Zdravko Reić piše među ostalim da je Naš Hajduk postao važniji od Hajduka!?

Kaže da je ideja u osnovi pozitivna, ali krivo nasađena!

Član NO Kosor poziva ostale članove na ostavke, trener Kopić i sportski direktor Bjelanović ponudili su ostavke koje predsjednik Huljaj nije prihvatio. Neki traže da Grad Split preuzme odgovornost, mnogi žele da se Hajduk riješi nekolicine nepotrebnih ili nezadovljnih igrača, da kupi dva ili tri vrhunska i sa svojom dicom pokuša stvarati momčad i rezultate. Uz sve to Said je protiv Gorice glavom udario gostujećeg igrača i istrčao s terena. I on je stalno na vagi, ostati ili otići. Ovim činom čini se da je zaključio karijeru u Hajduku. Poznato je da je Hajduk prije prvenstva odjednom ostao bez tri vratara. To se ozbiljnom klubu ne bi smjelo događati. A tek igralište nakon Ultre, to Hajduk nije zaslužio. Netko mora preuzeti odgovornost.

E sad, ako je to tako u Hajduku, kako je onda u klubovima u nižim stupnjevima natjecanja čija egzistencija ovisi prije svega o potencijalima lokalnog gospodarstva? Svi klubovi od Županijske do Druge lige prije početka natjecanja najavljuju borbu za vrh ljestvice, ali neki niti ne dočakaju kraj prvenstva. Gradovi i općine pomažu koliko mogu, često puta i više od mogućnosti, ali ostatak sredstava moraju pronaći predsjednici i članovi uprava. O njihovim  sposobnostima ovisi perspektiva klubova. I u županijskoj ligi klubovi plaćaju igrače, ne svi. Do devedesetih godina prošlog stoljeća igrači, i rukometaši i nogometaši, pa i ostali, radili su u poduzećima, neki formalno a neki stvarno. Ponekad bi dobili nešto i na ruke, za plasman ili za nastupe. Čini nam se da roditelji za svoju djecu nisu plaćali članarine kao bi mogli vježbati.

Naravno, do uzleta u viši stupanj nije moglo doći bez pojačanja iz drugih sredina i gomile novca. To je izazivalo druge probleme, nezadovoljstvo domaćih i odlazak u druge sredine. U kapitalizmu je tržište ključna riječ, kako u gospodarstvu tako i u sportu. Riječ je o privatnom poduzetništvu čiji nositelji, ako žele, mogu ulagati i u sport. Što ako ne žele? Svaka nova politička garnitura na vlasti postavlja svoje ljude u klubove, udruge ili u ustanove pa bi bilo normalno očekivati da će nova metla uvijek bolje mesti.

No, novca uvijek manjka. Stoga bi se mnogi mogli ugledati na nogometaše i upravu ONK Metkovića, člana županijske lige. Naime, oni igraju bez naknada, ali jedni drugima prije i poslije svake utakmice, bez obzira na to pobijedili ili izgubili pjesmom dižu atmosferu zajedništva.

Piše: Pero Jakić/Metković NEWS

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

GALA HOME 740px

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
DNŽ Dodatno 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije