Ostanimo u kontaktu

PJESMA UMJESTO NOVCA

Stanje u Hajduku vrlo je složeno, kako je u manjim klubovima?

Objavljeno prije

Foto: arhiva

Foto: arhiva

Splitski Hajduk, sportska ikona Dalmacije, Hrvatske i svijeta, nije bio hrvatski prvak od sezone 2004/2005.

Godinama ne uspijeva kao gost pobijediti Rijeku, Dinamo je prvi klub prema rezultatima u Hrvatskoj, Osijek se podiže uz pomoć stranog kapitala, a Rijeka je stalno u vrhu HNL-a.

Nekada je Hajduk bio u financijskoj krizi, zatim su se mijenjale uprave, nadzorni odbori, igrači i treneri i svi su obećavali bolje dane. Navodno je ostvarena financijska konsolidacija, ali je početak ove sezone više nego katastrofalan, nema rezultata.

Hajduk na svom terenu gubi od novog prvoligaša Gorice s 0:2!

Podijeljeni navijači i Udruga Naša HajdukNadzorni odbor, trener, a ni igrači na sve što se događa ne gledaju istim očima.

Godinama Hajduk pronalazi ne baš jeftine, ali i nedokazane ili islužene igrače i skupo ih plaća, a jeftino prodaje. Prodaje i svoje (domaće) igrače, a ukupno je prije i tijekom ove sezone otišlo 11!

Ipak, zarađen je golem novac, za stabilizaciju kluba, a rezultata nema. Futacs, Memolla i kapetan Nižić prebačeni su u drugu momčad. Nižić je naime iznio svoju istinu zašto ne igra, a predsjednik Huljaj iznio je svoju istinu i iste večeri tri su igrača prebačena u Hajduk 2!

Iskusni novinar Zdravko Reić piše među ostalim da je Naš Hajduk postao važniji od Hajduka!?

Kaže da je ideja u osnovi pozitivna, ali krivo nasađena!

Član NO Kosor poziva ostale članove na ostavke, trener Kopić i sportski direktor Bjelanović ponudili su ostavke koje predsjednik Huljaj nije prihvatio. Neki traže da Grad Split preuzme odgovornost, mnogi žele da se Hajduk riješi nekolicine nepotrebnih ili nezadovljnih igrača, da kupi dva ili tri vrhunska i sa svojom dicom pokuša stvarati momčad i rezultate. Uz sve to Said je protiv Gorice glavom udario gostujećeg igrača i istrčao s terena. I on je stalno na vagi, ostati ili otići. Ovim činom čini se da je zaključio karijeru u Hajduku. Poznato je da je Hajduk prije prvenstva odjednom ostao bez tri vratara. To se ozbiljnom klubu ne bi smjelo događati. A tek igralište nakon Ultre, to Hajduk nije zaslužio. Netko mora preuzeti odgovornost.

E sad, ako je to tako u Hajduku, kako je onda u klubovima u nižim stupnjevima natjecanja čija egzistencija ovisi prije svega o potencijalima lokalnog gospodarstva? Svi klubovi od Županijske do Druge lige prije početka natjecanja najavljuju borbu za vrh ljestvice, ali neki niti ne dočakaju kraj prvenstva. Gradovi i općine pomažu koliko mogu, često puta i više od mogućnosti, ali ostatak sredstava moraju pronaći predsjednici i članovi uprava. O njihovim  sposobnostima ovisi perspektiva klubova. I u županijskoj ligi klubovi plaćaju igrače, ne svi. Do devedesetih godina prošlog stoljeća igrači, i rukometaši i nogometaši, pa i ostali, radili su u poduzećima, neki formalno a neki stvarno. Ponekad bi dobili nešto i na ruke, za plasman ili za nastupe. Čini nam se da roditelji za svoju djecu nisu plaćali članarine kao bi mogli vježbati.

Naravno, do uzleta u viši stupanj nije moglo doći bez pojačanja iz drugih sredina i gomile novca. To je izazivalo druge probleme, nezadovoljstvo domaćih i odlazak u druge sredine. U kapitalizmu je tržište ključna riječ, kako u gospodarstvu tako i u sportu. Riječ je o privatnom poduzetništvu čiji nositelji, ako žele, mogu ulagati i u sport. Što ako ne žele? Svaka nova politička garnitura na vlasti postavlja svoje ljude u klubove, udruge ili u ustanove pa bi bilo normalno očekivati da će nova metla uvijek bolje mesti.

No, novca uvijek manjka. Stoga bi se mnogi mogli ugledati na nogometaše i upravu ONK Metkovića, člana županijske lige. Naime, oni igraju bez naknada, ali jedni drugima prije i poslije svake utakmice, bez obzira na to pobijedili ili izgubili pjesmom dižu atmosferu zajedništva.

Piše: Pero Jakić/Metković NEWS

VAPAJ MAJKE

Pomozimo u liječenju 35-godišnjeg Markice

Objavljeno prije

Već smo objavljivali vapaj majke, Anđelki Andričić, koja moli za pomoć pri liječenju svoga teško bolesnog sina Markice, koji od rođenja ima cerebralnu paralizu, a nakon trogodišnjeg bolničkog liječenja radi urinarnih infekcija dobio je sepsu i strašni dekubitis te su mu trebali odrezati obje nogu u kuku. Majka na tu visokorizičnu operaciju nije pristala, potražila je alternativna rješenja te vas moli za pomoć.

– Dragi moj narode, prisiljena sam malo, malo, pa davat, pa pisat ovo i slati Vam jer samo ste mi vi još preostali, jer život mog Markice u Zagrebu za institucije, nažalost, ne znači ništa.

Ja vjerujem da imate veliko srce i da ćete pomoći i da nećete mom sinu Markici okrenuti leđa ili ga ignorirati. Vjerujem u dragog Isusa i vašu plemenitu dušu i da ćete pomoći. Markica vas puno voli i pozdravlja. Moj sin je veliki heroj i bori se sa teškom bolesti. Zato, dragi narode, molim vas kao Isusa razapetog, pomozite i moj Markica će vam jednog dana uzvratiti tu veliku ljubav prema njemu.

http://www.in-portal.hr/in-portal-news/vijesti/14800/hzzo-ocitovanje-u-vezi-lijecenja-mladica-s-invaliditetom-markice-andricica

https://fenix-magazin.de/na-izmaku-snaga-andelka-andricic-moli-pomoc-za-lijecenje-svog-sina

Markica AndričićObitelj Markice Andričića nalazi se u vrlo teškoj situaciji i svaka je pomoć dobro došla. Financijski im možete pomoći uplatom na račun:

Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR 1023600003237802475
SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt: Anđelka Andričić: 098/958 47 22
Adresa: 10360 Sesvete, 144. brigade Hrvatske vojske

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije