Ostanimo u kontaktu

PJESMA UMJESTO NOVCA

Stanje u Hajduku vrlo je složeno, kako je u manjim klubovima?

Objavljeno prije

Foto: arhiva

Foto: arhiva

Splitski Hajduk, sportska ikona Dalmacije, Hrvatske i svijeta, nije bio hrvatski prvak od sezone 2004/2005.

Godinama ne uspijeva kao gost pobijediti Rijeku, Dinamo je prvi klub prema rezultatima u Hrvatskoj, Osijek se podiže uz pomoć stranog kapitala, a Rijeka je stalno u vrhu HNL-a.

Nekada je Hajduk bio u financijskoj krizi, zatim su se mijenjale uprave, nadzorni odbori, igrači i treneri i svi su obećavali bolje dane. Navodno je ostvarena financijska konsolidacija, ali je početak ove sezone više nego katastrofalan, nema rezultata.

Hajduk na svom terenu gubi od novog prvoligaša Gorice s 0:2!

Podijeljeni navijači i Udruga Naša HajdukNadzorni odbor, trener, a ni igrači na sve što se događa ne gledaju istim očima.

Godinama Hajduk pronalazi ne baš jeftine, ali i nedokazane ili islužene igrače i skupo ih plaća, a jeftino prodaje. Prodaje i svoje (domaće) igrače, a ukupno je prije i tijekom ove sezone otišlo 11!

Ipak, zarađen je golem novac, za stabilizaciju kluba, a rezultata nema. Futacs, Memolla i kapetan Nižić prebačeni su u drugu momčad. Nižić je naime iznio svoju istinu zašto ne igra, a predsjednik Huljaj iznio je svoju istinu i iste večeri tri su igrača prebačena u Hajduk 2!

Iskusni novinar Zdravko Reić piše među ostalim da je Naš Hajduk postao važniji od Hajduka!?

Kaže da je ideja u osnovi pozitivna, ali krivo nasađena!

Član NO Kosor poziva ostale članove na ostavke, trener Kopić i sportski direktor Bjelanović ponudili su ostavke koje predsjednik Huljaj nije prihvatio. Neki traže da Grad Split preuzme odgovornost, mnogi žele da se Hajduk riješi nekolicine nepotrebnih ili nezadovljnih igrača, da kupi dva ili tri vrhunska i sa svojom dicom pokuša stvarati momčad i rezultate. Uz sve to Said je protiv Gorice glavom udario gostujećeg igrača i istrčao s terena. I on je stalno na vagi, ostati ili otići. Ovim činom čini se da je zaključio karijeru u Hajduku. Poznato je da je Hajduk prije prvenstva odjednom ostao bez tri vratara. To se ozbiljnom klubu ne bi smjelo događati. A tek igralište nakon Ultre, to Hajduk nije zaslužio. Netko mora preuzeti odgovornost.

E sad, ako je to tako u Hajduku, kako je onda u klubovima u nižim stupnjevima natjecanja čija egzistencija ovisi prije svega o potencijalima lokalnog gospodarstva? Svi klubovi od Županijske do Druge lige prije početka natjecanja najavljuju borbu za vrh ljestvice, ali neki niti ne dočakaju kraj prvenstva. Gradovi i općine pomažu koliko mogu, često puta i više od mogućnosti, ali ostatak sredstava moraju pronaći predsjednici i članovi uprava. O njihovim  sposobnostima ovisi perspektiva klubova. I u županijskoj ligi klubovi plaćaju igrače, ne svi. Do devedesetih godina prošlog stoljeća igrači, i rukometaši i nogometaši, pa i ostali, radili su u poduzećima, neki formalno a neki stvarno. Ponekad bi dobili nešto i na ruke, za plasman ili za nastupe. Čini nam se da roditelji za svoju djecu nisu plaćali članarine kao bi mogli vježbati.

Naravno, do uzleta u viši stupanj nije moglo doći bez pojačanja iz drugih sredina i gomile novca. To je izazivalo druge probleme, nezadovoljstvo domaćih i odlazak u druge sredine. U kapitalizmu je tržište ključna riječ, kako u gospodarstvu tako i u sportu. Riječ je o privatnom poduzetništvu čiji nositelji, ako žele, mogu ulagati i u sport. Što ako ne žele? Svaka nova politička garnitura na vlasti postavlja svoje ljude u klubove, udruge ili u ustanove pa bi bilo normalno očekivati da će nova metla uvijek bolje mesti.

No, novca uvijek manjka. Stoga bi se mnogi mogli ugledati na nogometaše i upravu ONK Metkovića, člana županijske lige. Naime, oni igraju bez naknada, ali jedni drugima prije i poslije svake utakmice, bez obzira na to pobijedili ili izgubili pjesmom dižu atmosferu zajedništva.

Piše: Pero Jakić/Metković NEWS

VAPAJ MAJKE

Pomozimo u liječenju 35-godišnjeg Markice

Objavljeno prije

andricici-660x330

Već smo objavljivali vapaj majke, Anđelki Andričić, koja moli za pomoć pri liječenju svoga teško bolesnog sina Markice, koji od rođenja ima cerebralnu paralizu, a nakon trogodišnjeg bolničkog liječenja radi urinarnih infekcija dobio je sepsu i strašni dekubitis te su mu trebali odrezati obje nogu u kuku. Majka na tu visokorizičnu operaciju nije pristala, potražila je alternativna rješenja te vas moli za pomoć.

– Dragi moj narode, prisiljena sam malo, malo, pa davat, pa pisat ovo i slati Vam jer samo ste mi vi još preostali, jer život mog Markice u Zagrebu za institucije, nažalost, ne znači ništa.

Ja vjerujem da imate veliko srce i da ćete pomoći i da nećete mom sinu Markici okrenuti leđa ili ga ignorirati. Vjerujem u dragog Isusa i vašu plemenitu dušu i da ćete pomoći. Markica vas puno voli i pozdravlja. Moj sin je veliki heroj i bori se sa teškom bolesti. Zato, dragi narode, molim vas kao Isusa razapetog, pomozite i moj Markica će vam jednog dana uzvratiti tu veliku ljubav prema njemu.

http://www.in-portal.hr/in-portal-news/vijesti/14800/hzzo-ocitovanje-u-vezi-lijecenja-mladica-s-invaliditetom-markice-andricica

https://fenix-magazin.de/na-izmaku-snaga-andelka-andricic-moli-pomoc-za-lijecenje-svog-sina

Markica AndričićObitelj Markice Andričića nalazi se u vrlo teškoj situaciji i svaka je pomoć dobro došla. Financijski im možete pomoći uplatom na račun:

Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR 1023600003237802475
SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt: Anđelka Andričić: 098/958 47 22
Adresa: 10360 Sesvete, 144. brigade Hrvatske vojske

Nastavi čitati

VLADA RH I SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI

Sindikati javnih službi idu u štrajk, počinju 28. studenoga

Objavljeno prije

štrajk

Sindikati zaposlenih u javnih službama najavili su jučer, nakon neuspjelih pregovora s Vladom, štrajk u svim javnim službama, od škola do bolnica, za 28. studenoga, s tim da bi se obustava rada provodila svaki tjedan po jedan dan do ispunjenja sindikalnih zahtjeva za povećanje plaća.

Podsjetimo, Vlada za iduću godinu predlaže u projekcijama državnog proračuna rast plaća u javnim službama (180 tisuća ljudi) i državnoj upravi (oko 60 tisuća ljudi) od tri posto, odnosno za ukupno 900 milijuna kuna, dok sindikati traže rast od 5,8 posto, odnosno povećanje od oko 1,75 milijardi kuna ukupne mase plaća. Sindikati državne uprave zasad ne prosvjeduju i ne organiziraju štrajk, ali će se na njih odnositi eventualni uspjeh sindikata javnih službi o povećanju plaća.

“Vlada nije prihvaćala argumente da su zaposlenici u javnim službama potplaćeni i da ne bi smjeli zaostajati sa svojim primanjima za standardom u RH. Vladina ponuda za 3-postotno povećanje osnovice plaća u 2019. je poražavajuća i ponižavajuća te jasno pokazuje da Vlada ne cijeni zaposlenike u javnim službama”, ustvrdila je tim povodom Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i navela kako su sindikati javnih službi počeli s nacionalnom kampanjom za povećanje osnovice i bolji standard zaposlenika u javnim službama te da štrajk nije jedini instrument pritiska na Vladu. Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je kako će sindikati na vrijeme i sukladno zakonu najaviti poslodavcima koliko će trajati štrajk taj dan.

“Serija od puno manje udaraca može dovesti do razgovora i konačnog rješenja”, rekao je i pojasnio kako sindikati traže rast plaća od 5,8 posto jer je tolika i projekcija rasta plaće u RH u idućoj godini. Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata socijalne skrbi, naglasila je kako razlog štrajka nisu isključivo plaće, nego i to što građani putem velikih doprinosa i poreza za zdravstvo, socijalnu skrb i obrazovanje zaslužuju i kvalitetnu uslugu. “Tri posto povećanja plaća je iznos od 150 do 200 kuna i s takvim iznosom neće se spriječiti egzodus mladih i obrazovanih ljudi iz sustava”, rekla ja Jadranka Dimić.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, upozorio je kako je zaposlenima u javnim službama od 2009. do 2017. plaća bila smanjena oko 15 posto (ne računajući porezne promjene koje su se odnosile na sve zaposlene u Hrvatskoj), zbog smanjivanja osnovice od šest posto u 2009., smanjivanja koeficijenata od tri posto te ukidanja različitih dodataka na plaću za godine staža, a da je onima s najmanjim plaćama i radnim stažem većim od 30 godina država tako smanjila plaće za 30 do 40 posto.

Ministar financija Zdravko Marić jučer je u Saboru na sindikalne zahtjeve odgovorio tvrdnjom da je povećanje osnovice plaće za tri posto u okviru mogućnosti proračuna za 2019. “Legitimno pravo sindikata je da prosvjeduju i štrajkaju. Mi smo došli s ponudom koju je jedan dio sindikata ocijenio prihvatljivom, a drugi dio nije. Mislim da ćemo imati još nekakav razgovor, jer je s njihove strane bio jedan poziv za dodatnim sastankom”, rekao je ministar Marić.

Masa plaća korisnika državnog proračuna (bez zdravstva) 2008. iznosila je 21 milijardu kuna, a u 2019. će iznositi 29,1 milijardi kuna, ali su te dvije brojke neusporedive jer su u međuvremenu u proračun uvrštene i plaće nacionalnih parkova i drugih institucija.

“Kao odgovorni socijalni partneri vodili smo nekoliko krugova razgovora sa sindikatima u kojima smo ih podrobno izvijestili o mogućnostima proračuna.

Za sljedeću godinu, unutar proračunskog okvira, pripremili smo paket od tri posto povećanja plaća u iznosu od 900 milijuna kuna, a za božićnice i regres osigurali smo još pola milijarde kuna. Također smo dogovorili da ćemo iduće godine nastaviti pregovore sa sindikatima. Međutim, u okviru proračuna povećanje od tri posto bio je najveći iznos koji smo mogli ponuditi”, komentar je Marka Pavića, ministra rada i mirovinskoga sustava, na najavu štrajka sindikata javnih službi.

Piše: Frenki Laušić / Jutarnji List
Ilustracija: Željko Hajdinjak / CROPIX

Nastavi čitati

Najčitanije