Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

CRNI PUT TREĆI

Stablina pobjednik 24. Maratona lađa

Objavljeno prije

Lađari Stabline pobjednici su 24.Maratona neretvanskih lađa. Junački su odveslali stazu od Metkovića do Ploča boreći se s valovima i udarima vjetra, ali nisu se predavali. Prošle godine podijelili su prvo mjesto sa Zagrebom, ekipom koja je ove godine bila druga i koja se srčano borila s lađarima Stabline.

Treća ekipa po poretku su lađari Crnog puta iz Metkovića, sjajni momci koji su svom gradu donijeli još jedan uspjeh.

Uz događanja na rijeci Neretvi koja su uobičajena, treba reći da se već negdje oko Opuzena izdvojilo pet lađarskih posada, a posebna dramatika osjećala se prije nego li su lađari napuštali tok rijeke Neretve, i posebno prije ulaza u Čeveljušu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Vodeće posade zadržale su svoje pozicije, a bilo je neizvjesno tko će osvojiti četvrto ili peto mjesto.
To je uspjelo LU Slivno i Gusarima Komin.

U svakom slučaju Stablina je po četvrti put osvojila štit kneza Domagoja i tako dokazala da se rad i vježbanje uvijek isplati.

Na startu u Metkoviću puno toga nije bilo kao prethodnih godina, prije svega nije bilo gledatelja u nekadašnjem broju, nije bilo uvodnih govora ni nazočnosti političara ili državnih dužnosnika. Most je bio prazan, Gradski park ograđen, Luka Metković također. Ni uz Neretvu nije bilo gledatelja kao nekada, sve zbog epidemioloških razloga.

Sve posade zaslužuju iskrene čestitke za svoje sudjelovanje, teške pripreme, putovanja i želju da uveličaju neretvansku tradicionalnu manifestaciju.
Posebno je važno naglasiti odluku HTV-a o izravnom prijenosu velikog događaja i prilozima o povijesti doline Neretve.

Velik doprinos tomu dao je Ante Šprlje kao komentator tijekom prijenosa. Hrvatska i svijet čuli su gotovo sve o povijesti maratona i doline Neretve .

Ovogodišnji maraton lađa potvrdio je punu opravdanost same ideje njegovog utemeljenja i svih projekata koje je Udruga lađara Neretve do sada realizirala.

Foto: Jure Zovko / Metković NEWS

VESLAČICA S NAJVIŠE MARATONA

Marijani Odak Krstičević uručena Plaketa za dvadesetogodišnji doprinos u veslanju i očuvanju neretvanske lađe

Objavljeno prije

“Danas smo ponosne. Marijana Odak Krstičević primila je Plaketu od njenih iz Udruge Gusarice Metković“, objavile su Gusarice.

Davne 2003. na 6. Maratonu lađa sudjelovala je posada Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba i to s mješovitom (jedinom na Maratonu) muško-ženskom posadom na čelu sa dekanom prof.  Viskovićem i prof. Mirnjekom. Za tu posadu možemo reći da je “Hrvatska u malom” jer mladi studenti i studentice bili su iz svih krajeva lijepe naše, s jednom posebnom Neretvankom koja je danas startala 20. put u neretvanskoj lađi – Marijana Odak Krstičević.

Njihov prvi susret s lađom dogodio se tek 6. kolovoza, uoči noći lađara kad su stigli u Metković, a uspjeli su održati i dva treninga. Ovu posadu krasi još jedan raritet – veslali su u najstarijoj – izvornoj neretvanskoj lađi staroj 108 godina. Tu lađu sagrađene daleke 1895. god. su im ustupili Domagojevi gusari – Vid. Ista lađa nastupila je i na Maratonu lađa 2001. god. osvojivši 10. mjesto.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Marijana je od 2004.-2006. veslala za Gusarice zagrebačkog sveučilišta Zagreb
2007. -2011. vesla za Udrugu lađarica ‘Metkovke’ Metković

Jedna je od suosnivačica Udruge Gusarice iz Metkovića (2011.) Svojim znanjem i iskustvom vodi svoje Gusarice kroz dugu povijest, pa tako s njima brani uzvodno zlato i osvaja dvije bronce.

“Marijana veliko ti hvala, što su i danas Gusarice ovdje. Tvoje Gusarice dodjeljuju ti Plaketu za dvadesetogodišnji doprinos u veslanju i očuvanju neretvanske lađe.”

Ispred Gusarica, plaketu je dodijelila trenerica Martina Nikolić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije