Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

RAGBI 7

Ragbi klub Metković treći na turniru u Tešnju (BiH)

Objavljeno prije

Ragbi klub Metković

Ragbi klub Metković protekloga vikenda je sudjelovao na prijateljskom ragbi turniru u Tešnju (BiH) gdje je osvojio treće mjesto.

U nedjelju, 19. ožujka u Tešnju je održan prijateljski turnir u Ragbiju 7 na kojem su sudjelovale četiri ekipe; Tešanj I, Tešanj II, Derventa i Metković. Naši ragbijaši su turnir završili na trećem mjestu ispred Tešnja II, dok je turnir osvojila ekipa Dervente.

Uz dobru atmosferu i dobru organizaciju od strane domaćina, publika je mogla uživati u četiri atraktivne utakmice – istaknuli su naši ragbijaši te dodali da im je ovo natjecanje je poslužilo kao dobra priprema za turnir u Metkoviću koji se igra u narednu nedjelju, 26. ožujka.

Ovom prilikom, naši ragbijaši, koji se zaista trude da ovaj sport zaživi i u Metkoviću, pozivaju sve ljubitelje sporta da u nedjelju dođu na igralište ONK Metkovića i podrže ih na Međunarodnom turniru gdje sudjeluju klubovi iz Hrvatske, BiH i Crne Gore!

WATERCARE

Zajednička konferencija Interreg Italy-Croatia CBC Programa na temu održivog morskog eko-sistema

Objavljeno prije

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na zajedničkoj konferenciji projekata iz Italija-Hrvatska CBC Programa ispred projekta WATERCARE, a konferenciji su nazočili i predstavnici projekata ADSWIM, ASTERIS I ECOMAP.

Tema konferencije, koja je održana online, bila je ′′Razgovor o praksama i metodama održivog morskog eko-sistema”. Panelisti ovog događaja bili su hrvatski i talijanski stručnjaci u tom području koji su govorili o svojim metodama, uzorkovanju, problemima, strategijama i inovativnim rješenjima za različitu problematiku u vezi s upravljanjem vodama. Konferencija je organizirana kao razmjena iskustava između projekata iz Programa prekogranične suradnje Italije i Hrvatske Interreg, a čija je niša očuvanje i stvaranje održivog morskog ekosustava i inovativnih rješenja za upravljanje vodama.

Predstavnici WATERCARE-a objasnili su sudionicima i ostalim panelistima metode uzorkovanja koje se koriste u sklopu projekta te cilj, a to je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je i razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje. Osim navedenih ciljeva WATERCARE će i izraditi smjernice koje će pomoći u procesima odlučivanja u upravljanju vodama za kupanje.

Predstavnici projekta ADSWIM govorili su o problematici otpadnih voda, njihovoj obradi, pročišćavanju i poboljšanju kvalitete. Predstavnici ASTERIS-a objasnili su prodor slane vode, određivanju potreba i prepreka kod upravljanja rizikom i uspostavljanje praktičnih alata za održivo gospodarenje kroz identifikaciju graničnih uvjeta na lokalnoj razini na Jadranu, a predstavnici ECOMAP-a upoznali su sudionike o glavnim ciljevima njihovog projekta fokusiranih na ekološki održivo upravljanje marinama i turističkim lukama.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2.833.019,40 eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278.000,00 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci. Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije