GUSARU IZ KOMINA XX. MARATON LAĐA

Ovogodišnja tradicijsko-sportska manifestacija u počast neretvanskoj lađi protekla u vrhunskom ozračju

Objavljeno 13. kolovoza 2017. u kategorijama: Neretva, News, Sport.

20. Maraton lađa

Oblaci, grmljavina, kiša i vjetar zamalo nisu prouzročili probleme na startu jubilarnog 20. Maratona lađa Metković-Ploče, ali se nebo ipak smilovalo, kiša je prestala padati. Utihnuo je i vjetar, i to sve nekih dva i pol sata prije znaka za početak neretvanskog spektakla za kojega žive sva veća i manja naselja doline Neretve.

Bio je to dobar znak za sve lađare i gledatelje, napose organizatore koji su uložili veliki trud kako bi i ovogodišnja tradicijsko-sportska manifestacija u počast neretvanskoj lađi protekla u vrhunskom ozračju.

Promatrajući „pripreme“ brojnih posada u gradskom parku, još jednom smo se uvjerili u nepatvorenu ljubav natjecatelja prema veslanju i očuvanju istinske tradicije ne samo maratona nego i uspomena na jedinstveno riječno plovilo koje su Neretvani  stoljećima koristili.

Hodajući središnjim prostorima uz Neretvu, zamijetili smo veći broj posjetitelja iz susjedne Bosne i Hercegovine, turista iz raznih zemalja, ali i Metkovaca koji svoj grad posjećuju dva do tri puta na godinu.

Uvijek se na Maratonu sa zanimanjem prate koraci gostiju iz visokih političkih struktura, zatim iz sektora gospodarstva i drugih  poznatih osoba.

Čini se da ih je ove godine bilo puno manje nego u proteklom razdoblju, a razloge je teško dokučiti. Pouzdano znamo da je bio prisutan predsjednik Sabora RH, Gordan Jandroković, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, a u ime predsjednice RH izaslanik Mate Granić. Vladu RH je predstavljao metkovski gradonačelnik Dalibor Milan, a pored neretvanskih gradonačelanika i načelnika vidjeli smo i Miroslava Tuđmana, zamjenika župana DNŽ Joška Cebala, Milana Bandića istaknutog donatora kad je Maraton u pitanju, i još nekoliko dužnosnika.

U ovoj prigodi nije bilo službenih predstavljanja, pa je time novinarima bio otežan posao.

Možda to i nije toliko važno, uzmu li se u obzir sami lađari i njihovi napori da se domognu štita Kneza Domagoja.

Spomenimo i to da je na startu Maratona lađa ove godine bilo puno manje gledatelja nego u proteklim godinama. Razlozi nam nisu poznati. Možda je na to utjecalo i popodnevno nevrijeme, ne znamo. Važno je da je jubilarni maraton održan i da se tradicija nastavlja.

Mi smo zabilježili nekoliko izjava, a prva je župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine:

– Godinama dolazim u dolinu Neretve sa svojim lađarima, to nam je već dio cjelogodišnjeg programa rada. Upoznali smo velik broj prijatelja-lađara i neretvanske ugostitelje. Cijenim napore neretvanskih lađara da zadrže jednu tradiciju, koja je i sve hrvatska, a u novom dobu može prinositi razvoju turizma. Mogu reći da će Primorsko-goranska županija sudjelovati na maratonu sve dok bude postojao.

Evo što nam je rekao nekadašnji poznati nogometaš Mijo Jerković koji živi i radi u Dubrovniku:

– Da sam, ne daj Bože i u gipsu, mislim, da bih došao na Maraton. Nisam niti jednoga propustio, pa kako mogu ovaj jubilarni. Ne znam zašto je danas manje ljudi na obalama Neretve, ali se nadam da će ih sljedeće godine biti više.

Viktor Plećaš, vlasnik Tiskare Plećaš:

– Čini mi se da je sve manje gledatelja, a uzrocima ne bih govorio. Prvi put ne putujem brodom u Ploče, ali se radujem svakom zaveslaju naših lađara.

Metkovski rukometaš Zdravko Medić:

– Meni je posjet maratonu neizostavan. I sam sam bio sudionik maratona nekoliko puta i znam što to znači za lađare i sve stanovnike Neretve – poručio je Medić.

Predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković na kraju je pohvalio organizatore na odličnoj organizaciji te rekao:

– Ovo je mjesto koje ima sportski karakter, kulturni karakter i svoj turistički karakter, ali po mojem mišljenju ovdje je najvažniji slavljenje te hrvatske tradicije, neretvanske tradicije – rekao Jandroković te najavio svoj ponovni dolazak na maraton.

I na kraju, Veliki štit Kneza Domagoja, po šesti put, podigli su Gusari iz Komina, što znači da su se u pobjedama izjednačili sa prvim pobjednicima Maratona, ekipom Rogotina. Drugi u cilj su stigli Argonauti iz Bjelovara, a treće mjesto su podijeli lađari Crnog puta i Stabline.

Pratite Metkovic NEWs jer uskoro donosimo opširnu foto-video-reportažu…

Pero Jakić/Metkovic NEWs

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari