Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

100 GODINA NOGOMETA U METKOVIĆU

Nakon ispadanja iz 2. Savezne lige, slijedi natjecanje u Dalmatinskoj zoni jug

100 godina nogometa u Metkoviću (4.dio)

Objavljeno prije

Napuštanjem 2. Savezne lige jug, Neretva se nije predala, nastavila je natjecanje u Dalmatinskoj zoni jug, s klubovima, Omiš, Zmaj (M), Dubrovnik, Jadran (Ploče), Slaven Gruda, Mračaj, Uranija, Orkan, Cavtat, Primorac (S), Zmaj (B), Neretvanac i Jadran (Tučepi).

Uz neke iskusnije igrače, igrali su novopridošli igrači Velimir Braco Ćosić, Bariša Majić, Mulahasnović Šefik, Mile Spužević i Esad Mušić, te domaće snage: Jozo Ćužić, Ante Doko, Jakov Petković, Joško Dragović, Željko Mateljak, Dragan  Dominiković, Marin Volarević i drugi .

Na kraju prvenstva Neretva je bila prva s ukupno osvojenih 39 bodova i gol razlikom 77:17 !

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Stoga je u sezoni 1973./74., metkovski nogometni klub zaigrao u Hrvatskoj nogometnoj ligi s poznatim klubovima, Varteksom, Zadrom, Segestom, Splitom, Lokomotivom, Borovom, Istrom, Belišćem, BSK-om, Rovinjem, Crikevnicom, Orijentom, Matelcem (Sisak), Trešnjevkom, GOŠK-om i Zagrebačkim plavima.

Na kraju prvenstva Neretva je bila šesta, što je bio značajan uspjeh za trenere, upravu i igrače, s obzirom na to da je puno godina kasnije čak 10 klubova koje smo spomenuli zaigralo u Prvoj HNL.

Od novih igračkih imena spomenut ćemo Gorana Braila, Ivicu Ćikeša, Slavena Đogaša, Ivu Kozinu, Ivana Barbira, Dušana Manenicu, Tonćija Padovana, Vicka Rajića, Maria Vučkovića i Hilmiju Zijadića.

U ljeto 1973. godine dio priprema s igračima Neretve odradio je trener iz Sarajeva Anto Smoljan, a kraće vrijeme s igračima je radio i instruktor HNS-a i izbornik, Mirko Jozić.

Ipak, momčad je u prvenstvene okršaje poveo legendarni igrač Hajduka i Zagreba, te nekoliko inozemnih klubova, a kasnije trener Neretve u nekoliko razdoblja, Stipe Ilić koji je 2019. godine dobio Nagradu HNS, kao i Ante Prce.

U novoj sezoni Neretva je ostvarila nešto slabije rezultate

Nastavljajući natjecanje u HNL-u i u sezoni 1974./75., Neretva je mogla računati i na nova igračka imena: Arar, N. i S. Bebić, Čapin, Daničić, Dilberović, Dragović, Ibrica Jakirović (od ranije), Jelovac, Mišo Krstičević, B. Kuran, Mrgan, Marević, Maslov, Šešelj, Šoše, Šunjić, Vladić, i Vlatković, te M. Barbir.

Još su uvijek bili aktivni Kordić, Dominiković, Dugandžić, Limov, Majić, …

Unatoč dostatnom broju igrača i marljivom vježbanju hrvatski ligaš iz Metkovića u toj sezoni osvojio je skromno 13. mjesto i 31 bod, dok je prvak bio Dinamo iz Vinkovaca.

Zbog reorganizacije natjecanja (podjele HNL-a), Neretva je u sezoni 1975./76. bila članom HNL Južna skupina, u kojoj je odmjeravala snage sa Zadrom, Šibenikom, Solinom, Istrom, Orijentom i ostalima.

Treba reći da se momčadi priključio do tada izvrsni nogometaš Veleža Salem Halilhodžić, a svoje i visoke domete najavili su Joško Pandža, Stipe Nikolić, kao i Ibrica Jakirović koji je kasnije bio stalni član momčadi prvoligaša Veleža. Na kraju sezone Metkovci su zauzeli 4. mjesto s  27 osvojenih bodova.

U pripremi za novu sezonu vodilo se računa o kadrovskim rješenjima. Došao je novi igrač Bilkić, a veliki oslonci u momčadi bili su Ivica Brečić, Daro Bušić, Nikica Hajvaz, Enver Jakirović, Vlaho Marević, Damir Mioč, Mato Opšivač, Stipe Nikolić, Joško Pandža, Suad Šoše, Pero Vladimir, Ante Doko, 

Na kraju sezone 1976./77., Neretvi je pripalo peto mjesto s 30 osvojenih bodova, a u sljedećoj je sezoni bila osma s 24 boda.

Tada je Neretvi pristupio igrač Hajduka Luka Bonačić, kasnije trener Hajduka, Neretve i drugih klubova, a stigli su još Granić, Jovanović, Karačić, Kolonja, Krndelj, Matković (Hajduk), Muratbegović, Šestan, Simović, Vučurović, Vuletić, …

Tijekom sezone 1978./79., u istom stupnju natjecanja Neretva je zauzela osmo mjesto s 27 bodova. Uz domaće vrlo kvalitetne igrače igrali su još: Bradvica, Ivanišević, Leko, Ramadanović, Smolčić.

Nakon Miroslava Kordića te je sezone Neretvu vodio trener Stipe Ilić.

U novoj, 1979./80.,sezoni u Jedinstevnoj HNL, osvojeno je 10 mjesto s 31 bodom.

U ligi su bili jedan Varteks, Šibenik, Belišće, Karlovac, Lokomotiva, ukupno 16 klubova.

Na nogometnom obzorju pojavili su se domaći nadareni igrači: Zoran Ćužić, Markko Cvitić, Tomislav Prskalo, i Božo Sršen, a stigli su Milidrag Hodžić, Roko Dragošević i Mirko Nemet.

NEOČEKIVAN PORAZ U ŽUPI DUBROVAČKOJ

Treće ligaš izbacio Metković Mehaniku iz daljnjeg kup natjecanja

Objavljeno prije

Autor

U Župi dubrovačkoj  u utorak je navečer RK Ardiae inače član Druge lige jug senzacionalno pobijedio RK Metković Mehaniku te će nastaviti natjecanje u Hrvatskom kupu.

Taj klub osnovali su bivši igrači  RKHM Dubrovnik (Putica, Dabelić i ostali), vodeći su u Drugoj ligi, a iz Kupa su izbacili Opuzen, RK HM Dubrovnik i u utorak Metković Mehaniku.

Konačan rezultat glasio je 32:31, ali nakon izvođenja sedmeraca. Za trajanja susreta rezultat je bio neodlučen, 26:26 (12:10). Onda je izvedeno pet serija sedmeraca pa je rezultat glasio 29:29. Potom su izvedene tri dodatne serije , pa je nakon što je domaći vratar Barišić obranio udarac Mariću, konačan rezultat glasio 32:31.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Dabelić je dao 7, Brnin 5, a Dabelić 7 golova, dok  su za Metković u regularnom dijelu najviše golova dali Raguž 11, Bezer 5, i Cvitanović 3.

Što se igre i kretanja rezultata tiče, više-manje domaći sastav bolje se snašao i bolje je odigrao. Tako je u 10.minuti domaćin vodio sa 7:3 pa je trener Čagalj zatražio minutu odmora za dogovor sa svojim igračima. No od toga nije bilo punio sreće, u 19.minuti već je bilo 9:5, a kod 10:7 za domaće u 24 minuti došlo je do prekida interneta, što nije smetalo Dabeliću i ekipi da na odmor odu 12:10.

Isto se nastavilo i u drugom dijelu s tim da je Ivan Goluža u 37.minuti poravnao na 14:14, prvi put od početka utakmice.

Još jednom je Raguž poravnao na 15:15 (38), ali su Dubrovčani opet preuzeli vodstvo od 1 do dva gola razlike. Ipak, Metkovci su malo pojačali napad i u 52.minuti poravnali na 24:24, poveli su opet domaći , 25:24, i 26:25, ali Marić zabija za 26:26 i odlučujuće sedmerce u čemu su više sreće imali domaći, ali je njihova pobjeda u potpunosti zaslužena. Igre rukometaša Metkovića u gostima su ,čini se, za posebnu analizu koju treba obaviti što je prije moguće. Klub koji ima aspiracije ulaska u Premijer ligu ne bi trebao baš na takav način ispadati iz kup natjecanja, i to od kluba koji je osnovan prije tri-četiri mjeseca.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije