Ostanimo u kontaktu
DIŠPET

100 GODINA NOGOMETA U METKOVIĆU

Na čelnim mjestima u NK Neretva bili su brojni metkovski uglednici, a bivši igrači postajali su članovi uprava ili treneri

100 godina nogometa u Metkoviću (9.dio)

Objavljeno prije

U osam objavljenih nastavaka o 100 godina nogometa u Metkoviću, pisali smo uglavnom o rezultatima, postignućima u natjecanjima, i imenima igrača i trenera.

Kako smo odlučili zastati s opisom spomenutih tema (do 1995. godine), red je spomenuti i ljude koji su vodili i podupirali NK Neretva.

Niti jedna klub na svijetu nije mogao bez uprave, pa tako nije mogla ni Neretva.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na skupštinama kluba obično bi se birali predsjednik skupštine i predsjednik UO, zatim članovi tih tijela koji su raspoređeni po komisijama ili povjerenstvima za razne poslove, zatim tajnici i druge osobe koje su rukovodile klubom trasirajući i njegov razvoj.

Radilo se uglavnom o gospodarstvenicima, političarima koji su obavljali čelne funkcije u općini ili gradu, direktorima lokalnih poduzeća, bivšim nogometašima ili prijateljima kluba koji su mogli rješavati i financijska pitanja.

Svaka od Neretvinih uprava dala je nemali doprinos razvoju, rezultatima, i održanju klupskih aktivnosti kroz povijest. Tako se u izvorima kao čelni ljudi Narone spominju Ante Medović, dr. Vukašin Vučković, Drago Tripalo, Jozo Palaversa, Branko Gutić i Marijan Vukosav.

Iza Drugog svjetskog rata do 1.HNL (1994./95.),predsjednici su bili Đorđe Popovac, Frano Mlinar, Ante – Toni Masovčić, Mate Rebac, Ivo Gabrić, Srećko Krešić, Marko Carević, Dušan Brljević, Jerko Mateljak (bio je predsjednik općine Metković),Stipe Parun (direktor TP Razvitak), Jozo Gabrić, Ivo Šprlje, Frano Kovačević i Ivo Margeta.

Nimalo zahtjevne poslove tajnika obavljali su (iza Drugog svjetskog rata) Ante Toni Masovčić (ugledni metkovski apotekar), Đorđe Popovac, Srećko Jelavić (igrač, trener i veliki podupiratelj kluba), Ante Tonći Mišur, Leo Zlodre (u više razdoblja), Jakov Ivaniš Kulija, Frane Putica, Boris Brkljačić, Bartul Kaleb, Ante Martinac, Stipe Kapustić i Nikola Milić. Bartul Kaleb je početkom devedesetih, postao financijski direktor Hajduka, a zatim i financijski direktor RK Zagreb. Dok je živio u Metkoviću bio je dopisnik Slobodne Dalmacije. Ante Martinac je osim što je obavljao brojne funkcije u Neretvi, bio i predsjednik NS Dalmacije, te NSJ, a bio je i jedan od utemljitelja NSH. U okviru HNS-a obavljao je dužnost povjerenika za natjecanje i druge poslove. Dok je živio u Metkoviću bio je dopisnik nekoliko dnevnih listova i dopisnik HTV. U Metkoviću je obnašao niz odgovornih dužnosti i u drugim klubovima, a smatra se jednim od začetnika Jadranskih susreta i susreta jadranskih konopaša. Zbog svega što je učinio u razvoju sporta i gospodarstva u gradu, dobio je niz priznanja.

NK Neretva prvi put na Maksimiru

Ovdje valja spomenuti i uglednog nogometnog djelatnika rođenog u Metkoviću, Antu Pavlovića. Bio je igrač i član uprave Neretve, u Zagrebu je nastupao u mlađim uzrastima Zagreba i Dinama, a zatim je bio dva desetljeća tajnik NK Dinamo, potom glavni tajnik NS Jugoslavije, ključna osoba za organizaciju utakmice Hrvatska-SAD, brinuo se o suradnji hrvatskih klubova iz zemlje i iz dijaspore, obnašao je niz funkcija u HNS-u, a često je posjećivao svoj Metković. Dobitnik je niza najviših sportskih priznanja u našoj zemlji.

Kako klub ne može bez trenera, i oni su važna karika u povijesnom nizu natjecanja i rada kluba.

Od 1946. godine to su bili: Anton Dračić Baja, Ante Tonći Damić, Tomislav Delić, Ante Prce (seniorski i mladi sastavi), Boris Brkljačić, Muhamed Mujić, Stipe Ilić, Miroslav Kordić, Zvonko Arapović, Ante Džakula, Bariša Majić, Marin Kovačić, Stipe Nikolić, Luka Bonačić, Josip Bebić i Mišo Krstičević. Mnogi su trenerske poslove obnašali po nekoliko puta, a svi su osim Mujića i Kovačića bili igrači Neretve.

U sljedećem nastavku: hrvatski reprezentativci iz Metkovića.

NEOČEKIVAN PORAZ U ŽUPI DUBROVAČKOJ

Treće ligaš izbacio Metković Mehaniku iz daljnjeg kup natjecanja

Objavljeno prije

Autor

U Župi dubrovačkoj  u utorak je navečer RK Ardiae inače član Druge lige jug senzacionalno pobijedio RK Metković Mehaniku te će nastaviti natjecanje u Hrvatskom kupu.

Taj klub osnovali su bivši igrači  RKHM Dubrovnik (Putica, Dabelić i ostali), vodeći su u Drugoj ligi, a iz Kupa su izbacili Opuzen, RK HM Dubrovnik i u utorak Metković Mehaniku.

Konačan rezultat glasio je 32:31, ali nakon izvođenja sedmeraca. Za trajanja susreta rezultat je bio neodlučen, 26:26 (12:10). Onda je izvedeno pet serija sedmeraca pa je rezultat glasio 29:29. Potom su izvedene tri dodatne serije , pa je nakon što je domaći vratar Barišić obranio udarac Mariću, konačan rezultat glasio 32:31.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Dabelić je dao 7, Brnin 5, a Dabelić 7 golova, dok  su za Metković u regularnom dijelu najviše golova dali Raguž 11, Bezer 5, i Cvitanović 3.

Što se igre i kretanja rezultata tiče, više-manje domaći sastav bolje se snašao i bolje je odigrao. Tako je u 10.minuti domaćin vodio sa 7:3 pa je trener Čagalj zatražio minutu odmora za dogovor sa svojim igračima. No od toga nije bilo punio sreće, u 19.minuti već je bilo 9:5, a kod 10:7 za domaće u 24 minuti došlo je do prekida interneta, što nije smetalo Dabeliću i ekipi da na odmor odu 12:10.

Isto se nastavilo i u drugom dijelu s tim da je Ivan Goluža u 37.minuti poravnao na 14:14, prvi put od početka utakmice.

Još jednom je Raguž poravnao na 15:15 (38), ali su Dubrovčani opet preuzeli vodstvo od 1 do dva gola razlike. Ipak, Metkovci su malo pojačali napad i u 52.minuti poravnali na 24:24, poveli su opet domaći , 25:24, i 26:25, ali Marić zabija za 26:26 i odlučujuće sedmerce u čemu su više sreće imali domaći, ali je njihova pobjeda u potpunosti zaslužena. Igre rukometaša Metkovića u gostima su ,čini se, za posebnu analizu koju treba obaviti što je prije moguće. Klub koji ima aspiracije ulaska u Premijer ligu ne bi trebao baš na takav način ispadati iz kup natjecanja, i to od kluba koji je osnovan prije tri-četiri mjeseca.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije