Ostanimo u kontaktu

EP U RUKOMETU

Mogu li Kauboji pobijediti nesavladive Francuze?

Objavljeno prije

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvati su u višestoljetnoj povijesti vodili brojne bitke kako bi sačuvali samoopstojnost u političkom, administrativnom i svakom drugom pogledu i mnoge su bitke uspješno apsolvirali. Vodili su u samostalnoj Hrvatskoj i brojne sportske bitke i u mnogima su bivali pobjednici. To se posebno odnosi na košarku, rukomet, nogomet, tenis, vaterpolo, ali i druge sportove.

Kad govorimo o rukometu, Hrvatska je osvojila niz svjetskih i europskih medalja, ali ne i zlatnu na europskim prvenstvima. U nekim slučajevima zaustavljali su nas naši večerašnji supranici i svjetski prvaci Francuzi, a posebice njihov vratar Omeyer.

U pobjedama Francuske u susretima s Hrvatskom golem doprinos davao je i Nikola Karabatić, sin Branka Karabatića, vratara koji je krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća čuvao mrežu nekadašnje Mehanike, a potom preselio u Niš i odatle u Francusku gdje su mu se rodlili sinovi Luka i Nikola.

Unatoč izjavama Nikole Karabatića kako će utakmica s Hrvatskom biti neizvjesna, te da je Hrvatska najozbiljniji kandidat za medalju, sigurni smo da će dati sve od sebe kako bi slavila Francuska.

U francuskoj reprezentaciji umjesto Omeyera brani izvrsni Gerard. On, Karabatić i Sorhaindo po mnogima su tri ključna igrača u toj reprezentaciji, iako slabih nema.

U proteklih nekoliko dana Lino Červar i suradnici razrađivali su taktiku kojom žele do povijesnog uspjeha. Ključnu ulogu trebao bi imati naš najbolji igrač i jedan od najboljih na svijetu, alo ne i najbolji, Luka Cindrić. On je vođa koji u najtežim situacijama preuzima odgovornost, a uz to je i naš najbolji strijelac i asisent. U odsustnosti Domagoja Duvnjaka prihvatio se uloge lidera, a večeras se mora opet i ponovno dokazivati. Neće mu biti lako  protiv braće Karabatić i Sorhainda. Uostalom, Luka će prvui puta zaigrati protiv Francuske.

Domaći rukometni stručnjaci preferiraju betonsku obranu, brzu tranziciju i brži protok lopte s centralnih pozicija prema krilima. Za to su potrebne posvemašne obrane vratara što se i od našeg Stevanovića i očekuje. Stručnjaci smatraju da bismo mogli pokušati s dubljom obranom, primjerice 5-1 koja bi se mogla transformirati u 3-2-1, pri čemu valja spriječiti Karabatićeve asistencije. No, u rukometu se često sve taktičke varijante i sustavi znaju izjaloviti, ako stvari krenu drugim tijekom. Francuska jest prorijeđena, više nema nekoliko legendarnih igrača, ali su oni još uvijek svjetski prvaci. Važno je ući dobro u utakmicu i maksimalno iskoristiti domaći parket. U svako slučaju valja voditi računa da Francuzi već na startu ne steknu veću rezultatsku prednost, ali i na niz drugih detalja.

Naš stručni stožer razradio je sustave i načine igre, u to nema sumnje. Sve govori da je došlo vrijeme revanša za protekle poraze i osvajanje krova Europe. Postoje brojne kalkulacije o mogućnostima ulaska Hrvatske u polufinale EURA, čak i slučaju nedlučenog ishoda što opet ovisi o razvoju događaja na drugim utakmicama u našoj skupini. Ipak, bilo bi najbolje kad bi Hrvatska ostvarila sigurnu pobjedu, veću od tri razlike. Tada ne bi bilo nikakvih zapreka na putu za završne oglede.

Izbornik Červar će posve je sigurno, malo izmijeniti početnu sedmrku pa su najavljeni: Stevanović, Karačić, Cindrić, Stepančić, Štrlek, Musa i Čupić, dok prva francuska postava trebala izgledati ovako: Gerard, Mahe, N.Karabatić, Mem, Guigou, Sorhaindo i Porte.

Sretno Hrvatska!

Pero Jakić

Najčitanije