Ostanimo u kontaktu

BUDUĆNOST METKOVSKOG SPORTA

Metkovskom sportu potrebna je strategija razvoja

Objavljeno prije

Vlada RH, ministarstva, gradovi i općine, te razne druge političke, kulturne, gospodarske i sve ostale institucije donose svoje kratkoročne i dugoročne planove i programe razvoja temeljem usvojenih strateških dokumenata koji služe kao orijentiri u razvitku bitnih segmenata svakog društva.

Stoga je i u sportu potrebno trasirati putove razvoja sukladno ekonomskim, pa onda i novčanim potencijalima, svake općine, grada ili regije.

Metković je u svijetu poznati i priznati sportski grad koji je unatoč brojnim preprekama zadržao sportsku tradiciju koja se zbog mnoštva razloga nije manifestirala i rezultatima  s kojima smo se kao građani Metkovića ponosili.

Sukladno gospodarskim mogućnostima pa tako i količinom novca u gradskoj blagajni, putem Zajednice sportova i na temelju programa koje dostavljaju sportske udruge, utvrđuju se novčani iznosi za rad i djelovanje sportskih udruga.

U gradu Metkoviću doista postoje brojne sportske udruge kojima su potrebna novčana sredstva za normalan rad i djelovanje, ali postoji opća ocjena da za neke veće iskorake pojedinih udruga ta sredstva nisu dostatna.

Poznata je stvar da niti jedna udruga nikada nije zadovoljna količinom novčanih sredstava za namirenje svojih potreba, te da se od članova upravnih tijela u tim udrugama očekuju dodatni napori u namicanju sredstava.

Jasno je također da bez većih ulaganja nema ni prijelaza u više stupnjeve natjecanja kakvih je u prošlosti bilo, sve od domaće do inozemne razine.

Stoga se nameće potreba donošenja strategije razvoja sporta u gradu Metkoviću za sljedeća razdoblja, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i otvorile mogućnosti za novi uzlet pojedinih sportskih grana.

Svakako bi trebalo utvrditi pravce razvoja i one sportske grane koje bi u doglednoj budućnosti ostvarile kvalitativne i rezultatske iskorake.

No, nije nužno da Neretva igra u prvoj ili u drugoj ligi, niti je nužno da Metković Mehanika igra Premijer ligu, ukoliko sredstva iz proračuna ili donacije za to nisu dovoljne, ali je važno da se zna kako će metkovski rukomet, ženski i muški  nogomet, veslanje, boćanje, atletika, i drugi sportovi izgledati za pet ili 10 godina.

TREBA ZAHVALITI I DOMAĆIM I GOSTUJUĆIM SPORTAŠIMA KOJI BRANE BOJE METKOVSKIH KLUBOVA

Pandemija se odražava i na sva sportska zbivanja u Hrvatskoj pa tako i u Metkoviću

Objavljeno prije

Autor

Pandemija korona virusa ima izravan utjecaj na razvoj sportskih aktivnosti  cijeloj zemlji pa tako i u Metkoviću. Stručni stožeri su sukladno svojim iskustvima organizirali pripreme sportaša, klubovi su nastojali novim kadrovskim rješenjima ojačati svoje potencijale u natjecanjima, ali osim u prvom i drugom stupnju seniorskih natjecanja nema.

Tako ONK Metković i NK Neretva još nemaju mogućnosti prezentirati svoje mogućnosti u službenim utakmicama na terenu što izaziva nemale frustracije i struke i samih igrača-natjecatelja . Isto je ili slično u svim ostalim sportskim klubovima, osim u rukometu i ženskom nogometu.

Prema trenutačnom epidemiološkom stanju teško je dokučiti kada će, a možda i hoće li neka natjecanja uopće otpočeti.

I u ovim iznenadnim neprilikama sportski radnici su u velikim problemima s obzirom na potrebu održavanja ”hladnih” pogona i na troškove koji nastaju.

Pred trenerima svih uzrasta velika je zadaća u smislu nastavka rada i odgoja mladih sportaša koji moraju imati kontinuitet u razvoju svojih sposobnosti i u pripremama da jednog dana postanu vrhunski sportaši.

Grad Metković sukladno proračunskim mogućnostima ulaže u razvoj sporta u gradu. Prije svega teži se ulaganjima koja će omogućiti bolje uvjete za pripreme i nastupe. Tako su obnovljeni sportska dvorana, igrališta, sanitarni uređaji, postavljena je rasvjeta, planirana je i umjetna trava na nekim igralištima, obnavljaju se tzv. kvartovska igrališta i tako redom.

Što se tiče odgoja mladih sportaša, svakako bi se morale napraviti analize kako rade škole za mlade sportaše (akademije) i kako ih napraviti boljima .

Neki prigovaraju da u klubovima iz Metkovića ima previše igrača iz drugih sredina, iako možda nisu u pravu.

I u prošlosti su najveći uspjesi rukometa u Metkoviću, ali i nogometa bili proizvod ”domaćih” sposobnosti i sposobnosti istaknutih sportskih imena i drugih sredina, poput Mostara i Splita.

Osim toga mladi iz Metkovića nakon srednje škole odlaze i snalaze se kako znaju i umiju. Ponekad se neki vrate, nakratko ili na dulje razdoblje, ali opet odlaze u potrazi za nekim sigurnijim, materijalnim rješenjima.

U svakom slučaju i domaćim i gostujućim sportašima koji brane boje naših klubova treba zahvaliti na odricanjima i zalaganju da sportski učinci budu što bolji.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije