Ostanimo u kontaktu
HDZ BANNER

Hrvatska - Crna Gora

Metković domaćin finala regionalne nogometne lige U-20

Objavljeno prije

Reprezentacija Hrvatske U21U sljedeću srijedu, 29. svibnja Metković će biti domaćin finala regionalne nogometne lige za uzrast U-20 u kojem se sastaju reprezentacije Hrvatske i Crne Gore.

Ovo će biti druga službena utakmica hrvatske nogometne vrste u Metkoviću. Podsjetimo se prije četiri godine na igralištu iza Vage hrvatska nogometna reprezentacija U-16 ugostila je vršnjake iz Švicarske.

Povodom tog susreta predsjednik nogometnog kluba Nikola Kaleb je izjavio:

Od ponedjeljka do srijede sve će biti podređeno ovoj utakmici, mislim, na sve ono što se dešava u okvirima djelovanja Nogometnog kluba Neretva. Ja bi iskoristio sad ovu priliku da za samu utakmicu pozovem sve one koji će biti prisutni na utakmici, da dostojanstveno, kako to dolikuje ovom gradu, ovoj sredini u svim tim sportskim nadmetanjima iskažemo sportsko dostojanstvo, i zaboravimo sve ono što je bilo u neka prošla gruba, žalosna vremena, a na ovom terenu da prevlada samo sport i ono sve što je vrijedno sporta, a to je prijateljstvo i nadam se pobjeda nogometne reprezentacije Hrvatske. – rekao je Kaleb.

Poslušajte tonski zapis izjave:
[su_audio url=”http://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/05/2205_NIKOLA_KALEB.mp3″ width=”640″]

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije