Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

ŽRK METKOVIĆ

Mate Nikolić o ženskom rukometu u Metkoviću

Objavljeno prije

ŽRK Metković - 2000. godište i mlađe, tim za 2. ligu

ŽRK Metković, član 2. HRLŽ, prošle jeseni osvojio je nešto više bodova nego prethodnih sezona. To je u svakom slučaju dobar znak, uz napomenu da je to i rezultat višegodišnjih napora Mate Nikolića i njegovih suradnika koji su svojim aktivnostima i odricanjima uspjeli spasiti klub i tako doprinjeti opstanku cjelokupnog ženskog rukometa u gradu na Neretvi. Nije stoga čudo da je Nikolić na samom početku razgovora postavio pitanje nisu li ženske sportašice-rukometašice diskriminirane u cijelom društvu, pa tako i u Metkoviću.

Na to pitanje sam je ponudio nekoliko odgovora, preslikama stanja u ženskom rukometnom drugoligašu, kao i o događajima u ženskom rukometu od 1972. godine.

Jesenski dio prvenstva ŽRK Metkovića prema riječima Mate Nikolića odrađen je prema očekivanjima, a to znači da je ostvarena primarna zadaća očuvanja kluba i oslonca na vlastite mlade snage.

Stoga i pitanje o trenutačnim igračkim potencijalima i stručnom stožeru.

– Prosječna dob naših igračica iz osnovne i srednjih škola iznosi 16 godina, a među njima je jedina naša prava seniorka 33-godišnja Marija Marinković.

U nastavku prvenstva računamo na: Mariju Jelaš, Zoranu Mijočević, Anu Taslak, Paulu Bajo, Petru Obšivač, Doru Magzan, Karlu Galov, Martu Vidović, Ivanu Grmoja, Anđelu Sušak, Antonelu Srna, Katarinu Menalo, Maju Vukojević, Barbaru Dropuljić, Leonu Radić, Matu Mijočević, Paulu Crnčević, Karmen Španjić i Mariju Marinković. Kako je Ante Raič prešao u ŠR Metković, a Jere Alujević koji nam je puno pomagao više nije u mogućnosti biti glavni trener, uz predsjedničku, preuzeo sam i trenersku klupsku ulogu. Naša Sandra Carević radi s djevojčicama rođenim 2004. godine i mlađima, a pomaže joj Nedjeljko Dominiković. S najmlađim djevojčicama radi prof. Ivica Šimović.

Prvenstvo se nastavlja 25. veljače kada ćemo na svom terenu igrati s ekipom Zadra. Tijekom zime nije bilo ni odlazaka ni dolazaka u naš klub – kazao je na početku razgovora Nikolić.

On i vrijedni rukometni djelatnik Tomislav Komazin, posebno su zahvalili trenerima Alujeviću i Raiču jer je upravo zahvaljujući njima ŽRK Metković nastavio živjeti.

Oni su se u svom poslu i potrošili jer s djevojčicama je ipak malo teže raditi, posebice ukoliko ne postoje svi uvjeti za normalan rad.

U nastavku prvenstva Druge lige ŽRK Metković će nastaviti  aktivnim radom i nastupima uz orijentaciju na vlastiti kadar. Zbog manjka sredstava ne može se računati na neka pojačanja, a igračice i treneri i nadalje će igrati raditi bez naknada. Sva je sreća što iz 2. HRLŽ nitko ne ispada, pa se može računati i na nove drugoligaške sezone.

– Ženski rukomet začet je 1972.godine. Bilo je i uspjeha i padova, dobrih i slabijih rezultata, ali smo se održali. Naši najveći rezultati odnose se na činjenicu da iz svake generacije igračica njih desetak stekne visoko obrazovanje. Očekujem jačanje stručnog rada u klubu i poboljšanje uvjeta za rad za žensku populaciju. Moramo se okrenuti sportskim vrijednostima i valorizirati rad udruga koje su uspješne. Naše mlađe uzraste vodi bivša reprezentativka Crne Gore i nositeljica nekoliko svjetskih trofeja, Sandra Carević. Ona daje golem doprinos razvoju kluba i ženskog rukometa i prenosi bogato iskustvo na naše igračice. Nismo mogli dobiti boljeg stručnjaka i čovjeka od nje, ali moramo pboljšati uvjete rada – poručuje Mato Nikolić.

Metkovski stručnjak upozorava da je Metković u rukometnom smislu podijeljeni grad te da se unatoč svemu ne treba bojati budućnosti.

ŽRK Metković organizira brojne turnire, sudjeluje u natjecanju Amaterske regionalne lige i u natjecanju Druge lige. Grad Metković je sa 70 tisuća kuna pokrio troškove za 2016. i 2017. godinu. Ranije, za  2015., dobio je 30 tisuća kuna, za 2014., 5000 kuna, a za 2013. godinu niti jednu kunu.

Nikolić i čelnici kluba posebno zahvaljuju svim prijevoznicima koji su im omogućili prijevoz na utakmice i koji su dugo čekali da im se plati.

Međutim, uz sve teškoće u ŽRK Metković kuju nove planove i aktivnosti.

Čeka ih odlazak na Državno prvenstvo za djevojčice rođene 2000. i mlađe. U okviru Prve kadetske lige osvojeno je treće mjesto pa će djevojčice u ožujku od 8.-11., biti sudionice Državnog prvenstva, između 10 ekipa. Tada će zaigrati sve igračice osim dvije iskusnije vratarke, Marinović i Menalo. Postoje izgledi i za novi uspjeh igračica rođenih 2004. godine.

Za sve to trebaju sredstva i dobra komunikacija između kluba i Zajednice sportova.

– Nadam se da ćemo realizirati sve naše klupske ciljeve i da ćemo u našemu gradu svim sportovima omogućiti nesmetan razvoj i napredak-zaključno je kazao Mate Nikolić, misleći na sadržajniju suradnju svih rukometnih klubova u gradu Metkoviću.

Pero Jakić

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije