Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

DRUGO KOLO EP U RUKOMETU

Kauboji večeras igraju protiv neugodnog Islanda

Objavljeno prije

Foto: PIXSELL

Foto: PIXSELL

U drugom kolu EP u rukometu danas, s početkom u 20:30, sastaju se Hrvatska i Island.

Otočani su nenadano slavili s dva razlike u srazu sa Švedskom, dok je Hrvartska s deset razlike pobijedila Srbiju. Gledatelji su u tom susretu uživali u igri i  u pobjedi naše vrste. Reprezentacija Hrvatske oduševila je igrom u obrani, ali u drugom dijelu i napadu, pa je razlika mogla biti i veća.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Važno je da su naši upisali dva boda i pobjedu te da je taj sportski susret protekao u najboljem redu.

Nažalost, Hrvatska je ostala bez Duvnjaka čija ozljeda nije bezazlena, a hoće li naš vođa zaigrati u nastavku turnira još se ne zna.

Na utakmici s Islandom, Duvnjakovu ulogu pokušat s još više energije odigrati Luka Cindrić. Bude li racionalan i efikasan kao protiv Srbije, ne treba se bojati za njegovu učinkovitost.

Brojni rukometni stručnjaci pohvalili su igru naše reprezentacije, ali su upozorili i na neke ne tako dobre segmente same igre. To se prije svega odnosi na potrebu brže igre u obrani s više agresivnosti, što bi protiv Islanda moglo i presuditi.

Posebnu pažnju valja posvetiti svestranom igraču Islanda Palmarssonu, koji može biti iznimno kreativan i opasan, ali treba pripaziti na Gudmondssona, lijevog vanjskog.

Da je vratar Islanda Gustavsson u pravoj formi, potvrdio je u srazu s Švedskom. Stoga i naši napadi moraju biti dobro pripremljeni uz veliku dozu strpljenja u njihovom građenju.

Jedno je međutim sigurno, Hrvatska neće rabiti obranu 3-2-1, ali će sukladno stanju na terenu prelaziti na 6-0 ili 5-1.

Umjesto Duvnjaka, iz pričuve je vraćen Denis Buntić. Stasiti i iskusni igrač iz Ljubuškog može i hoće dati svoj puni doprinos u igri naše reprezentacije.

Izbornik Červar otvorit će utakmicu s Islandom s ovom sedmorkom:

Alilović, Mandalinić, Cindrić, Vori, Stepančić, Štrlek i Čupić.

Nema sumnje da će svoj doprinos nastojanjima da se dođe do pobjede dati hrvatski navijači u popunjenoj Spaladium Areni. Onima koji neće biti u žiži zbivanja, preostaje udobno se smjestiti u blizini TV prijamnika i pratiti razvoj još jednog iznimnog sportskog događaja.

Evo i dosadašnjih rezultata:

1. kolo:

Švedska-Island 24:26, Hrvatska-Srbija 32:22, Njemačka -Crna Gora 32:19, Makedonija-Slovenija 25:24, Bjelorusija-Austrija 27:26, Francuska-Norveška 32:31, Španjolska-Češka 32:15, Danska-Mađarska 32:25.

Pero Jakić

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije