Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

STIVI, STIVI!!!

Kauboji pobijedili viceprvake svijeta Norvežane

Objavljeno prije

Foto: Igor Kralj/PIXSELL /tportal.hr

Foto: Igor Kralj/PIXSELL /tportal.hr

U najboljoj igri na EP do sada, Hrvatska je nadigrala viceprvaka svijeta Norvešku i zasluženo slavila. U Zagrebu je naša reprezentacija pokazala da može, zna i hoće, popravila je igru i u obrani i u napadu, nije nedostajalo ni agresivnosti koja je bila potrebna kako bi se spriječili brzi napadi Norvežana.

Vojska navijača bodrila je od prvog do zadnjeg trentka naše igrače, koji su svojim navijačima uzvraćali  sjajnim zalaganjem i preciznim pogocima. Posebno će se pamtiti 14 ili 15 sjajnih obrana Ivana Stevanovića, našeg vratara koji je pokazao da je svjetska vratarska veličina. Svoje uloge redom su odlično obavljali Cindrić, Mamić, Stepančić, ali i naš Ivan Čupić nepogrešivim izvođenjem sedmeraca.

Najviše problema našima je zadavao Sagosen, igrač koji je motor norveške reprezentacije. Bio je neuhvatljiv, ali njegova čarobna igra nije bila dovoljna za ostvarenje norveških želja.

Na samom otvaranju Željko Musa postigao je dva gola, pa je sve upućivalo na sretan završetak i našu pobjedu.

Norvežani su nastojali poravnati, ali nisu usprijevali, tako da je naša prednost u 10. minuti bila tri razlike, odnosno 6:3. Hrvatska je nastavila agresivno, maštovito, i precizno te je održavala prednost od dva do četiri razlike (u 10 , minuti) kod rezultata 10:6.

Na odmor se otišlo s prednošću naših, 17:15.

I nakon odmora nismo dopustili Norvežanima da niti izjednače rezultat, dok je naša prednost rasla na četiri, pa onda i na pet pogodaka razlike. Posebno je bila dojmljiva 49. minuta kada su isključeni Stepančić i Vori, a naši su ukrali loptu Norvežanima da bi Štrlek i s dva igrača manje u napadu pogodio za pet razlioke (29:24). Do samoga kraja gledali smo borbenu igru hrvatskih igrača i brze pokušaje Norvežana da što prije dođu do pogodaka. Naš Stevanović je zaključao svoja vrata, na užas gostujućih napadača. Njemu svakako pripada i epitet najboljeg igrača utakmice, ali, recimo odmah, nitko od naših nije razočarao.

Možda treba smanjiti još uvijek prekobrojne tehničke pogreške u napadu, iako su i one dio svake utakmice. Možda bi i Kopljar mogao biti precizniji, ali to su pitanja za izbornika Červara koji u novoj pobjedi našu momčad vodio razborito i staloženo s jasnim uputama kako treba igrati. Stoga četitke našima i lijepe želje u novom ogledu s Francuzima!

Pero Jakić

WATERCARE

Zajednička konferencija Interreg Italy-Croatia CBC Programa na temu održivog morskog eko-sistema

Objavljeno prije

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na zajedničkoj konferenciji projekata iz Italija-Hrvatska CBC Programa ispred projekta WATERCARE, a konferenciji su nazočili i predstavnici projekata ADSWIM, ASTERIS I ECOMAP.

Tema konferencije, koja je održana online, bila je ′′Razgovor o praksama i metodama održivog morskog eko-sistema”. Panelisti ovog događaja bili su hrvatski i talijanski stručnjaci u tom području koji su govorili o svojim metodama, uzorkovanju, problemima, strategijama i inovativnim rješenjima za različitu problematiku u vezi s upravljanjem vodama. Konferencija je organizirana kao razmjena iskustava između projekata iz Programa prekogranične suradnje Italije i Hrvatske Interreg, a čija je niša očuvanje i stvaranje održivog morskog ekosustava i inovativnih rješenja za upravljanje vodama.

Predstavnici WATERCARE-a objasnili su sudionicima i ostalim panelistima metode uzorkovanja koje se koriste u sklopu projekta te cilj, a to je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je i razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje. Osim navedenih ciljeva WATERCARE će i izraditi smjernice koje će pomoći u procesima odlučivanja u upravljanju vodama za kupanje.

Predstavnici projekta ADSWIM govorili su o problematici otpadnih voda, njihovoj obradi, pročišćavanju i poboljšanju kvalitete. Predstavnici ASTERIS-a objasnili su prodor slane vode, određivanju potreba i prepreka kod upravljanja rizikom i uspostavljanje praktičnih alata za održivo gospodarenje kroz identifikaciju graničnih uvjeta na lokalnoj razini na Jadranu, a predstavnici ECOMAP-a upoznali su sudionike o glavnim ciljevima njihovog projekta fokusiranih na ekološki održivo upravljanje marinama i turističkim lukama.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2.833.019,40 eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278.000,00 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci. Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije