Ostanimo u kontaktu

OSVRT NA REPREZENTACIJU

Kauboji danas igraju posljednju utakmicu na Euru

Objavljeno prije

Foto: sport.hrt.hr / Slavko Midzor/PIXELL

Foto: sport.hrt.hr / Slavko Midzor/PIXELL

Danas će rukometna reprezentacija Hrvatske u utakmici s Češkom pokušati ostvariti peto mjesto na EP u rukometu i tako završiti s pobjedom svoje nastupe Ta utakmica osim prestiža nema nikakvo bodovno značenje, što ne znači da se naši rukometaši neće boriti kako bi dokazali svoju neupitnu kvalitetu, i kao pojedinci i kao reprezentacija.

To što nismo stigli do polufinala, analizirat će se neko vrijeme s ciljem trasiranja novih postignuća i pozitivnih rezultata na svim natjecanjima.

Zapravo, brojni komentatori, treneri, bivši igrači i prijatelji rukometa već su započeli s takvim analizama čija se mišljenja kreću od ocjena da je naša reprezentacija doživjela golem neuspjeh, do onih koji kazuju da to ipak nije neuspjeh te da će naši rukometaši i u budućnosti predstavljati čvrstu reprezentativnu cjelinu.

Osobno ne prihvaćam ocjene onih koji kažu da su kritike upućene izabranicima Lina Červara zbog petog ili šestog mjesta, posljedica sportske nekulture hrvatskog rukometnog puka, dakle svih onih koji su kritizirali slabe točke izbornika ili pojedinih igrača. Zar u demokratskom društvu nije dopušteno iznositi vlastita stručna, pa i nestručna mišljenja, analizirati i zaključivati kako bi nam u sljedećim razdobljima bilo bolje. Eto, primjerice, izbornik Červar najavio je odlazak u zasluženu mirovinu, prestanak igranja za reprezentaciju najavili su Vori i Buntić, a sigurno će u tom smjeru krenuti i Alilović. Pa zbog čega prijatelji rukometa i stručnjaci ne bi progovarali i potencijalnim rješenjima i upozorili na loše pokazatelje u igri naših reprezentativaca. Odličja i stare zasluge nitko nikome ne odriče, ali zar je neumjesno tražiti bolja rješenja i bolje rezultate.

Ako će se već tražiti novi izbornik, a to znači i svi njegovi suradnici, tada su razumljivi prijedlozi i stručnjaka i nestručnjaka. Već se tako govori o sadašnjem Červarovom pomoćniku Horvatu, i Zlatku Saračeviću te o još nekim imenima. Meni u ovoj prigodi pada na pamet Metkovac Ivica Obrvan, bivši reprezentativac i dokazani trener nekoliko europskih klubova s brojnim trofejima, a bio je i izbornik Makedonije. Takvih rukometnih stručnjaka nema puno pa bi bio red da mu se konačno pruži prilika za dugoročni ugovor i stvaranje nove, potentnije reprezentacije. No, svi u Hrvatskoj znaju da će ime novog izbornika ovisiti o volji Zorana Gopca neprikosnovenog vladara hrvatskog klupskog i reprezentativnog rukometa. Ako to znamo, a znamo, tada su uzaludni svi prijedlozi (ne)kulturnog rukometnog svijeta, bez obzira na to radi li se o sadašnjosti ili o budućnosti.

Hrvatska jest mala zemlja, ali je na sportskom planu velesila i ne bi bilo dobro da se budući projekti kroje u uskom krugu ljudi. Jer, i takvi su oblici odlučivanja uvelike doveli do slabljenja brojnih nekada vrhunskih klubova u Hrvatskoj, ponajprije zbog koncentracije kvalitetnih igrača u jednom klubu.

Pero Jakić

Najčitanije