Ostanimo u kontaktu

KAKVA JE BUDUĆNOST NAŠIH KLUBOVA

Kako sačuvati sportske klubove u Metkoviću i u dolini Neretve

Objavljeno prije

Korona kriza uvelike je naštetila ljudima, gospodarstvu  i sportu, a sudeći po najnovijim vijestima širenje virusa još nije zaustavljeno s obzirom na pojavu novih žarišta.

Mnoge zemlje i njihovi čelnici planiraju i donose razne mjere kako bi se smanjio broj umrli i zaraženih i pokrenulo gospodarstvo, prije svega industrija, promet i turizam.

Odgođena su brojna velika, svjetska i europska natjecanja,a u Njemačkoj je nastavljeno prvenstvo nogometnih prvoligaša.

Brojni sportski klubovi ostali su bez sredstava i sponzora, neki su se već ugasili, a nekima pomažu čak i njihovi profesionalni nogometaši.

U Hrvatskoj je dopušteno treniranje klubovima elitnog nogometnog razreda i najavljen je nastavak prvenstva te završnica Kup natjecanja.

No, hoće li s obzirom na gospodarske neprilike i smanjen dotjecaj novca svi klubovi u svim stupnjevima natjecanja i opstati nije za sada poznato.

To se posebno odnosi na poluamaterske i amaterske klubove u raznim sportovima, ali i na vrhunske pojedince u individulanim sportovima.

U Metkoviću i u dolini Neretve sportaši još uvijek miruju, sva su natjecanja prekinuta, a klubovi, kad to mjere dopuste jedino mogu započeti pripreme za novu sezonu koja bi mogla početi u rujnu.

Prema tomu, na upravnim tijelima svih klubova nemala je briga kako osigurati sredstva za održavanje tzv.“hladnog pogona“ (administracija, , plaće trenerima, naknade igračima-natjecateljima, plaćanje režija, obnova stadiona,održavanje igrališta i štošta)kako bi se na zdravim temeljima mogle nastaviti sve aktivnosti kada za to dođe vrijeme.

Osim toga, uprave klubova već sada moraju tražiti rješenja oko financiranja nastavka rada u novim uvjetima u kojima će glavni problem biti kako pronaći sredstva.

Upravo je sada vrijeme za razgovore i dogovore, za razmišljanja o tomu kako objaviti početak priprema  i kako ih organizirati. Treba razmisliti mogu li i kako svi klubovi nastaviti nastupati u postojećim stupnjevima natjecanja, ili će se orijentirati na neke druge oblike rada, pa i nove početke.

Prijatelji sporta u gradu na Neretvi svakako smatraju da bi svi klubovi trebali opstati i na čvrstim temeljima nastaviti natjecanja u svojim stupnjevima natjecanja.

Naime, sportaši i klubovi iz Metkovića i doline Neretve u svojoj su povijesti imali brojne uspjehe i padove, ali su se uvijek vraćali jači nego prije.

NK Neretva je iz nižih stupnjeva preseljevala u više, napuštala ih je, a zatim ipak nastavila kontinuitet iako u nižim stupnjevima. I početkom Domovinskog rata nisu postojali uvjeti za normalan rad, igranje i natjecanje, ali su igrači i čelnici uprava ipak izdržali.

Isto je i s rukometašima koji su prolazili razne faze,od krova Europe do rezultatskog i organizacijskog pada, ali su se održali pa su i danas u 1.HRL Jug.

Veslači Neretvanskog gusara uspjeli su osnažiti klub i stvoriti solidnu stručnu, natjecateljsku i materijalnu podlogu za budućnost. Sportske škole mladih, ili kako se danas neke zovu akademije, uspješno rade i djeluju te ostvaruju osnovni cilj odgoja mladih sportaša. Koliko su nas puta obradovali karataši u dva kluba, boćari BK Metković, atletičari, malonogometaši, atletičari, biciklisti…

I svi oni s pravom traže svoje mjesto pod sportskim suncem, bolje reći finanacijskom kapom. Gradska uprava Metkovića sukladno zakonskim ovlastima maksimalno pomaže i izdvaja sredstva, ali ta sredstva nisu dostatna. To nije samo tako sada, već oduvijek, a traženje (moljakanje ) sponzora ključan je dio rada svih uprava.

Prema našem skromnom mišljenju, a uz napore svih u lokalnoj zajednici, treba vjerovati da će metkovski sport i u budućnosti bilježiti rezuzltatske i organizacijske uspjehe, te da neće biti nenadanih posrtanja kakvih je bilo u prošlosti.

KK METKOVIĆ VRATITI U ŽIVOT

Košarku treba vratiti u sportsku obitelj Metkovića

Objavljeno prije

Autor

U proteklih nekoliko mjeseci dogodile su se velike promjene u funkcioniranju svjetskog gospodarstva i sporta, tako da će trebati nekoliko godina za oporavak, osnovno vraćanje na nekadašnje razine.

Kad je riječ o sportu u lokalnim okvirima (Metković i dolina Neretve), također su uslijedile velike promjene. Mislimo na prekid prvenstvenih natjecanja, nemogućnost vježbanja, prekide ugovorene suradnje, i ostale promjene u životu klubova i sportaša.

Dva metkovska kluba, NK Neretva i BK Metković, ostali su u Trećoj HNL Jug, odnosno u Prvoj boćarskoj ligi, iako su bili među kandidatima za ispadanje. ŽNK Neretva će nastaviti natjecanje u Prvoj nogometnoj ligi za žene. Kako se prvenstvo uskoro nastavlja potrebna je opća mobilizacija svih u klubu, kako bi se ekipa uigrala i uspješno nastavila natjecanje.

Ostali sportski klubovi ili udruge vjerojatno brinu iste brige s ciljem da se organizacijski i kadrovski pripreme za nove sezone.

Međutim, u priči o metkovskim klubovima vrlo malo se govori o Košarkaškom klubu Metković, o klubu uspješne sportske prošlosti i tradicije, o klubu u kojemu su nekada igrali poznati košarkaši, a potom uspješni treneri.

Unatoč trajnim problemima oko namicanja sredstava za osiguranje materijalnih uvjeta za rad, taj klub je opstao, dapače, kontinuirano se natjecao i uspješno nastupao.

Posljednju sezonu nije nastupao zbog više razloga, a zdravstvena kriza u svijetu, prolongirala je nove planove za budućnost.

Ključni čovjek KK Metković i istaknuti sportski radnik Nikica Medak, nije nam mogao reći ništa određeno što se klupske budućnosti tiče. Klub je i dalje u mirovanju, stanje se za sada nije promijenilo, a hoće li i kada, teško je reći.

Naše je mišljenje da se košarkaši  nikako ne smiju zaboraviti te da svi sportski radnici u Metkoviću mogu pa i moraju pronaći modalitete novog ustroja kluba te mu omogućiti normalan rad i vježbanje.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije