Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PETO MJESTO NA EP U RUKOMETU

Hrvatska – Češka 28:27

Objavljeno prije

Foto: Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL/gol.dnevnik.hr

Foto: Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL/gol.dnevnik.hr

Hrvatska rukometna reprezentacija uspjela u utamici za peto mjesto na EP pobijediti reprezentaciju Češke, s 28:27.

Naši su u gotovo beznačajnoj utakmici bili bolji tijekom cijelog susreta iako su pred kraj svoju izrazitu prednost zamalo prokockali. No, takvih je slučajeva bilo i u prošlosti, zapravo vrlo često.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Tako je Hrvatska završila svoj nastup na EURU bez medalje, kao što se događalo i u prethodna dva velika ruometna natjecanja. Izbornik Červar i sami igrači priznali su da takave rezultate i konačne pozicije nisu očekivali, stručnjaci i nestručnjaci još će nekoliko dana komentirati rezultate naše reprezentacije, onda će priče utihnuti, da bi jednog dana, možda tamo negdje u travnju, vođe i gospodari hrvatskog rukometa javnosti na nekoj presici mogli objaviti ime sljedećega izbornika.

Opet će se prigodno govoriti o pomlađivanju reprezentacije, novim vizijama novog izbornika, nastojanjima za procvat hrvatskog rukometa i tomu slično.

U žiži će svakako biti Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj za kojega se moramo tek izboriti u dokvalifikacijama, slušat ćemo optimistične izjave mudrih rukometnih glava i čekati početak televizijskih prijenosa.

I malom djetetu je jasno da je u posljednih nekoliko godina hrvatski reprezentativni rukomet u padu i po kvaliteti i po rezultatima, ali odgovorne to ne zabrinjava. Ni sami igrači nemaju odgovore zbog čega ne mogu uspješno zaokružiti recimo dvogodišnji planski ciklus, a onda nastaviti dalje.

Od reprezentacije se opraštaju izbornik i njegov stožer, Vori, Alilović, Buntić i posve nenadano Ivan Čupić, naš Metkovac. U svojoj trideset i drugoj godini i poslije višegodišnjeg igranja za reprezentaciju, odlučio je otići. Vjerujemo da je toj njegovoj odluci pripomglo i peto mjesto na EP, jer je čovjek i sportaš koji uvijek želi maksimum, kojega izabrana vrsta nije ostvarila. Tko će još od aktulanih reprezentativaca zauvijek ostaviti najdraži dres ne zna se, ali nije teško pretpostaviti da će ih biti još.

Pero Jakić

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije