Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

INFARKTNA ZAVRŠNICA U ZAGREBU

Hrvatska pobijedila Bjelorusiju i uknjižila nova dva boda

Objavljeno prije

Foto: dnevnik.hr

Foto: dnevnik.hr

Hrvatska je u infarktnoj završnici pogocima Cindrića i Kopljara uspjela pobijediti upornu i vrlo dobru Bjelorusiju sa samo dva pogotka razlike.

Zapravo, to se može smatrati velikim uspjehom jer je dvije minute prije kraja Kuleš poravnao na 23:23. Za takav rasplet događaja krivi su isključivo naši reprezentativci koji su učinili previše pogrešaka u napadima, dok su u obrani iznenadili neobaveznom igrom, bolje reći neodgovornom u odnosu na potrebe i želje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Do šeste minute imali smo 4:2, potom i 5:2, ali su učestale pogreške u napadu pa se Hrvatska nikako nije mogla odlijepiti. Tako je u 12. minuti rezultat bio 5:4, a veliku opasnost našima predstavljao je Karalek, kojemu se malo kasnije pridružio Puhovski. Cindrić i Mamić pogađali su kad je trebalo i tako održavali dva do tri pogotka razlike. U 21. minuti ipak smo došli do četiri pogotka prednosti, a u 25. minuti i do pet razlike. Pred kraj prvoga dijela prednost se počela topiti, ali smo ipak na odmor otišli s tri pogotka prednosti.

U nastavku se očekivala bolja igra naših, što se u nekim dionicama i dogodilo. Tako smo u 49. minuti imali 21:17, ali su Bjelorusi preko Jurinoka tu prednost smanjili na dva razlike, što je navodilo na moguće rezultatske probleme i gubitak bodova. Na svu sreću smogli su naši igrači snage i strpljenja pa su na kraju izdržali opasne prijetnje Bjelorusije, i s dva pogotka viška zaključili ovaj susret kojega svi prijatelji rukometa žele što prije zaboraviti.

GALA HOME 740px

Ne može se reći da se naši nisu trudili, ali izgleda da to nije samo po sebi dovoljno. Za utakmice koje slijede taj trud bez kvalitetnije igre i novih rješanja u napadu i u obrani neće biti dovoljan. Moramo priznati da nam nisu bile posve jasne poruke Lina Červara igračima za jednominutnih odmora, no to je stvar struke i samih igrača.

Da zaključimo, Hrvatska jest pobijedila, ali igrom nije zadovoljila gledatelje. Lino Červar i njegovi suradnici moraju nešto učiniti na poboljšanju protoka lopte, uklanjanju pogrešaka u napadu i raditi na čvrstoći obrane.

Pero Jakić

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

GALA HOME 740px

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
DNŽ Dodatno 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije