Ostanimo u kontaktu

20. MARATON LAĐA NA NERETVI

Gusari iz Komina po šesti put podigli veliki štit Kneza Domagoja, Argonauti u Bjelovar nose srebro, Crni put i Stablina brončani

Objavljeno prije

20. Maraton lađa na Neretvi

U subotu, 12.kolovoza, na Neretvi je održan jubilarni, 20. Maraton lađa na kojem je rutu dugu 22,5 kilometara od Metkovića do Ploča veslalo 30. lađarskih posada.

Veliki štit Kneza Domagoja podigli su Gusari iz Komina, po šesti put, što znači da su se u pobjedama izjednačili sa prvim pobjednicima Maratona, ekipom Rogotina. Drugi u cilj su stigli Argonauti iz Bjelovara, a treći, zajedno ciljnom ravninom prošli lađari Crnog puta i Stabline.

Ekipa Gospe Karmelske iz Krvavca, koja je bila u vodstvu dobar dio utrke, sve do Komina, kada im se lađa natopila i počeli su zaostajati, došla je peta.

Čestitamo pobjednicima, a vama poštovani čitatelji donosimo ukupni, neslužbeni poredak i cjelovitu foto-video reportažu…

Lađarska posada
1. Gusari Komin 2.11.02
2. SU Argo Bjelovar 2.12.14
3.-4. UL Crni put 2.14.08
Stablina 2.14.08
5. Gospa Karmelska (Krvavac) 2.15.04
6. HŠDO Bjelovar, Šumari 2.18.13
7. ŠKU Južnjak Ploče 2.21.22
8. Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (Zagreb) 2.21.39
9. KUU Škrapa Momići 2.23.21
10. Jerkovac Metković 2.24.03
11. SU Argo II Bjelovar 2.24.36
12. Sveti Ilija, Metković 2.25.13
13. Veterani 4.gardijske brigade 2.25.50
14. Sisak 2.26.03
15. Čeljevo Čapljina 2.26.35
16. Baćina 2.28.27
17. Jerkovac juniori 2.29.00
18. “Salašari Somborski” – HKUD “Vladimir Nazor” Sombor (Srbija) 2.29.13
19. Prvi prvaci – Rogotin 2.29.49
20. UONB Opuzen 2.31.52
21. Šarić Struga 2.33.02
22. Staševica 2.33.39
23. Vidonje Mlinište 2.34.13
24. UL Crni put juniori 2.34.14
25. Primorsko-goranska županija 2.34.59
26. Rogotin 2.36.11
27. Peračko Blato 2.38.19
28. Vinkovački lađari 2.41.15
29. Torcida Ploče
30. Domagojevi gusari Vid

Video prilozi

POLJOPRIVREDA

Sve niže cijene mandarina, grožđe u Pojezerju neobrano

Objavljeno prije

Proizvođači mandarina u dolini Neretve i proizvođači grožđa u Pojezerju ni ove godine nisu zadovoljni otkupnim cijemama, zapravo, posve su frustrirani činjenicom da mnogi od njih neće zaraditi niti za pokrivanje osnovnih troškova proizvodnje.

U dolini Neretve, gdje se očekuje urod od oko 50 tisuća tona žutih plodova, prve otkupne cijene kretale su se za standardne plodove od 2 kune i 80 lipa do 3 kune za kilogram, a za one sitnije od dvije do dvije kune i 20 lipa.

I tada je došlo do zastoja u otkupu, a zbog čega, najbolje bi mogli odgovoriti otkupljivači i proizvođači. Na početku druge faze berbe , cijene su opet pale tako da se trenutačno za kilogram može dobiti u najboljem slučaju kunu i 70 lipa.

Spominjali smo dosadašnje probleme vezane za berbu i otkup, pri čemu su najveći oni koji se tiču izvoza u Rusiju, i oni koji se odnose na odluku Europske komisije da prekine plaćanje mandarina proiozvođačima koji bi to voće dostavljali bolnicama , zatvorima, školama…

Jasno je da su otkupljivači oni koji razmišljaju kako kupiti jeftinije i prodati skuplje, i jasno je da oni golemoj većini proizvođača diktiraju uvjete poslovanja, odnosno cijene koja su pale na najniže grane isplativosti proizvodnje.

S druge strane na policama trgovačkih lanaca možete kupiti mandarine po šest kuna i 99 lipa za kilogram iako nisu, kažu kupci, najbolje kakvoće.

Na metkovskoj veletržnici nema dovoljno zainteresiranih kupaca, koji i kad se pojave sami diktiraju cijene voću. Vlasnici pojedinih OPG-ova na razne načine pa i putem društvenih mreža pokušavaju prodati svoje proizvode širom Hrvatske, a i Županijsko povjerenstvo za mandarine pokušava pomoći proizvođačima u prodaji mandarina na svim tržnicama u zemlji gdje se inače prodaje voće i povrće.

Bilo kako bilo, uzgoj i proizvodnja mandarina u dolini Neretve donose proizvođačima sve više problema, a sve manje novaca.

Svoje probleme ističu i vlasnici plantaža grožđa u Pojezerju, najvećem dalmatinskom vinogorju. U tom kraju trebalo je ubrati preko 1200 vagona grožđa raznih sorti, ali već je sada jasno da se to neće dogoditi. Naime, vinogradari su zbog niskih otkupnih (prodajnih) cijena prestali brati grožđe koje ostaje na trsovima. Kupci ili nakupci koji dolaze u Jezero ne žele za kilogram grožđa plaćati više od 70 lipa za kilogram i tu prestaje svaka nada za proizvođače. Oni koji su prevozili grožđe do veletržnica u Dalmaciji u većem broju slučajeva nisu mogli dobiti više od kune i pol za kilogram, a čekali su danima da se kupci pojave ili da se s njima dogovore. Nemali broj proizvođača vraćao je grožđe s veletržnica te su ga prosipali uz autocestu ili uz neke lokalne prometnice!

Doznajemo da samo nekoliko obitelji u Pojezerju duguje poljo-apotekama oko milijun kuna za gnojiva i sredstva zaštite, što neće moći platiti jer nisu uspjeli prodati grožđe.

Te dvije poljoprivredne grane trebale su biti osnovni izvor za egzistenciju ljudi u dolini Neretve i u Pojezerju. Godinama se održavaju tribine, analizira se stanje, daju savjeti za suvremeniju proizvodnju, a na koncu , kada treba i naplatiti rad i sredstva , događa se posve suprotno. Upravo su tržište i cijene dva osnovna pitanja za koja netko mora dati pojašnjenja i tražiti odgovore za neke nove proizvodne sezone. Sve dok se to ne riješi, uzalud ćemo pozivati mlade da ne iseljavaju.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

Nastavi čitati

POSLJEDICE POŽARA

Župan Dobroslavić proglasio elementarnu nepogodu zbog požara u Orebiću i Kuli Norinskoj

Objavljeno prije

Požar, vojska (42)

Župan Nikola Dobroslavić donio je odluku o proglašenju elemetarne nepogode za područja općina Orebić i Kula Norinska. Kako stoji u odluci, elementarna nepogoda proglašena je ”zbog požara koji je na navedenom prostoru nanio velike materijalne štete na poljoprivredi i graditeljstvu u razdoblju od 25.09.2018 do 01.10.2018 godine.”

Sukladno članku 28. Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda (NN 73/97 i 174/04) obvezuju se Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da odmah ili u najkraćem mogućem roku izrade izvješće – Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete, te isto dostave Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda, a procijenjene poljoprivredne štete unesu u Registar šteta u poljoprivredi.

Odluka o proglašenju elementarne nepogode za područje općine Orebić i općine Kula Norinska

Mole se svi oštečenici na području Kule Norinske da se jave u općinu Kula Norinska do 10. listopada 2018. kako bi mogli preuzeti odgovarajući obrazac i prijaviti štetu:

http://www.edubrovnik.org/wp-content/uploads/2018/10/elementarna-nepogoda-orebic-i-kula-norinska.pdf

Obrazac – Prijava stete od elementarne nepogode (doc)

Obrazac – Prijava stete od elementarne nepogode (pdf)

Nastavi čitati

Najčitanije