Ostanimo u kontaktu

SPORTSKI VREMEPLOV

Gdje su bili NK Neretva i RK Mehanika prije 40 godina

Objavljeno prije

NK Neretva i RK Mehanika

Sportski klubovi (danas udruge) iz Metkovića imaju svoju povijest, rezultate, i još uvijek brojne žive sudionike pobjeda i poraza u raznim stupnjevima natjecanja.

Uz igrače iz domaćih redova tijekom desetljeća, boje metkovskih sportskih klubova branili su i sportaši iz raznih gradova u Hrvatskoj, ali i oni iz inozemstva.

Stoga nije loše prisjetiti se stupnjeva natjecanja, rezultata i imena igrača naša dva domicilna kluba NK Neretve i RK Mehanike prije 40 godina. Za početak, osvrnut ćemo se na sportska zbivanja u travnju 1978. godine.

RK Mehanika

RK Mehanika od sezone 1972./73. do sezone 1978./79., natjecala se u tadašnjoj Drugoj saveznoj rukometnoj ligi zapad, u kojoj je po sezonama osvajala sedmo, treće, drugo, šesto, četvrto, peto i prvo mjesto koje Mehaniku odvelo u uspješne kvalifikacije u Svetozarevu, za ulazak u Prvu saveznu ligu.

U toj Drugoj ligi uz Mehaniku natjecali su se Radnički iz Goražda, Vitex (Visoko), Sloga Doboj, Bosna Sarajevo, Velež Mostar i drugi klubovi.

Evo rezultata koje je Mehanika postigla u travnju 1978. godine, dakle prije 40 godina.

U Mostaru su 2. travnja 1978., igrali Velež – Mehanika, a pobijedio je domaćin s 19:18. U Metkoviću je 9. travnja Mehanika pobijedila Slogu iz Doboja s 31:10, a 16. travnja Bosnu iz Sarajeva 24:18. Dana 23. travnja Derventa je na svom terenu pobijedila Mehaniku s 27:26, a 29. travnja Mehanika je na svom terenu rezultatom 26:19 savladala Jajce.

U toj drugoligaškoj sezoni za Mehaniku su igrali:

Ljubomir Rezić, Željko Bočkaj, Tomislav Veraja, Tomislav Zloić, Vlaho Lovrić, Mirko Nikolac, Zvonko Kaleb, Tomislav Dragun, Nenad Pašajlić, Mišo Pavlović, Mario Batinović, Žarko Ivković, Vinko Jurković, Markica Raič, Ivica Vuica, Nikola Petrić, Jure Prskalo i Mojimir Majić.

NK Neretva

U sezoni 1977/78., NK Neretva je bila članom HNL Jug. Natjecala se s Istrom, Solinom, Orijentom, Splitom, Zadrom, Šibenikom, Jadranom iz Poreča, Rudarom iz Labina, Jadranom iz Kaštela, Dinarom, Nehajem, Jugom i GOŠK-om iz Dubrovnika. Puno godina kasnije članovima Prve HNL postali su Istra, Split, Zadar, Šibenik i Neretva.

Na kraju sezone Neretva je zauzela osmo mjesto s 24 boda i gol razlikom 25:30.

U travnju 1978. (drugi dio prvenstva) postigla je ove rezultate:

Solin – Neretva 1:0, Neretva – Rudar 1:0, Orijent – Neretva 1:0, Neretva – GOŠK 2:1.

U sezoni 1977/78. za Neretvu su igrali:

Hrvoje Barbir, Milivoj Barbir, Nebojša Bebić, Luka Bonačić, Ivica Brečić, Jozo Ćužić, Dragan Dominiković, Tomislav Dragović, Senko Glavinić, Ivan Goluža, Slobodan Granić, Nikica Hajvaz, Enver Jakirović, Ibrahim Jakirović, Mario Jelčić, Andrija Jerković, Tomislav Jerković, Boro Jovanović, Ivan Karačić, Saša Kolonja, Mladen Krndelj, Mišo Krstičević, Bariša Majić, Ivica Marković, Rafo Martić, Ante Medar, Damir Mioč, Asim Muratbegović, Stipe Nikolić, Mate Nikolić, Mato Obšivač, Joško Pandža, Martin Prnjić, Jovica Šestan, Željko Simović, Berislav Vučurević i Zlatko Vuletić. Trener: Stipe Ilić.

Dodajmo da je Luka Bonačić bio igrač i kasnije trener Hajduka i Neretve te brojnih drugih klubova u zemlji i u inozemstvu, Nikica Hajvaz je danas liječnik specijalist u Domu zdravlja Metković, Bariša Majić i Stipe Nikolić su istaknuti nogometni treneri, Mato Obšivač je igrao za mostarski Velež a Joško Pandža za Šibenik.

Hvala svim igračima, trenerima i članovima uprava naša dva kluba na trudu i postignutim rezultatima u svim sezonama u kojima su nastupali ili vodili Neretvu i Mehaniku.

Pero Jakić

ZIMSKE RADOSTI

U Metkoviću pada snijeg! /FOTO-VIDEO/

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prve pahulje snijega počele su padati u utorak, 8. siječnja, u večernjim satima na području Metkovića. Živa u termometru spustila se na 0°, a prve pahulje pojavile su se oko 19.30 sati.

Prognoza za večeras je najavila pad temperatura i snijeg, koji bi se ovoga puta moga zadržati malo duže.

2012., 2015. i evo 2019. godine u Metkoviću bi mogli uživati u zimskim radostima.

Pratite Metković NEWS, izvještavati ćemo Vas slikom i videom.

Metković 19,30 sati:

Centar Metkovića, 22,45 sati

Nastavi čitati

Najčitanije