Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

ISKORIŠTENO PRAVO NA LOŠ DAN

Fenomenalni Šveđani nanijeli prvi poraz Hrvatskoj

Objavljeno prije

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska nije imala sreće u trećem nastupu u Splitu. Šveđani su pokazali daleko više i zasluženo slavili. U našim redovima najviše je škripilo u obrani. No, krenimo redom.

Obje momčadi ostale su u svojim prvim napadima bez s pet igrača u polju, zbog isključenja, a nqaši su prvi poveli golom Čupića sa 7metara da bi Nielsen odmah poravnao, a zatim Švedska pogotkom na prazan gol stekla 1:2 prednost. Nakon nova tri poravnanja , Ekberg postiže tri pogotka za redom, a u 13 minuti Šveđani su imali plus četiri. Slijedilo je nekoliko pogrešaka naših igrača u napadu, ali i promašaj Čupića sa sedam metara.

U redove naše reprezentacije uvukla se nesigurnost, posebice u obrani. Šveđani su brzo izvodili kontranapade i još ih bolje realizirali. Nismo igrali dobro ni u napadu prije svega zbog granitne švedske obrane koja je uspješno presjekla komunikaciju Karačić-Cindrić, a vanjski igrači nisu se najbolje snalazili.

Prednost Švedske stalno je rasla , do pet razlike, ali smo se ubrzo vratili na dva razlike (18.minuta). Nažalost, ponovno se griješilo u napadu, nije puno pmogao ulazak Kopljara i Mamića, dok se Pešić koji je zamijenio Stevanovića iskazao s tri sjajne obrane. Pred kraj prvoga dijela švedska prednost glasila je šest razlike (11:17), da bi Karačić u 29.miuti ipak svojim pogotkom smanjio na -5.

Očekivalo se da će naši poslije odmora ipak u obrani zaigrati puno bolje, no to se nije dogodilo. Šveđani su opet prvi pogodili, a potom je njihova prednost rasla sve do devet pogodaka razlike. Uzalud je Červar mijenjao igrače na vanjskim pozicijama, uzalud je mijenjao i vratare , nisu od koristi bile ni minute odmora. Reprezentacija Švedske , mora se priznati, bila je bolja i u obrani i u napadu. U njihovoj igri nije bilo kompliciranosti, sve se odvijalo po planu s efektnim završecima. U samoj završnici utakmice Hrvatska je značajno umanjila prednost Šveđana, naši su čak stigli do gola zaostatka, a onda su pobjednici u posljednjem napadu postigli 35-ti pogodak.

Nakon dvije odlične predstave protiv Srbije i Islanda Červarovi izabranici u trećoj utakmici nisu se iskazali, a imali su neprestanu i urnebesnu podršku svojih navijača. Ako se već poraz trebao dogoditi bolje prije nego kasnije, u završnim okršajima u Zagrebu.

Međutim, i porazi su sastavni dio sporta, na njima se uči kako se ne bi ponavljali. Nadamo se da će tako biti i u ovom slučaju. Švedska zasluženo u Zagreb nosi četiri boda, a nama ostaje nada da ćemo u metropoli biti smireniji i i angažiraniji u susretima s našim supranicima.

Pero Jakić

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije