Ostanimo u kontaktu

ISPISANA NOGOMETNA POVIJEST

Fantastična hrvatska reprezentacija nakon velike pobjede protiv Argentine osigurala osminu finala SP-a

Objavljeno prije

Hrvatska - Argentina -Foto - Ivan Alvarado - Reuters

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Nižnji Novgorod ostat će u zlatnim slovima zapisan u povijesti Hrvatske i hrvatskog nogometa, a briljantna 3:0 pobjeda nad nogometnom velesilom Argentinom neće izblijediti u sljedećim desteljećima, odnosno nikada.

Naši su pokazali kako se brane boje vlastite zemlje, kako se bori za hrvatski stijeg (bez imalo patetike) i, uostalom, kako se zajedništvom, zalaganjem i kvalitetom može stići do neslućnih sportskih podviga.

U svim dijelovima svijeta gdje žive Hrvati gledao se prijenos i priželjkivala pobjeda, slavilo se u svim hrvatskim gradovima i selima, ali i u gledalištu stadiona Nižnji Novogorod u Ruskoj Federaciji.

Dok su se veliki Diego Maradona i navijači Argentine hvatali za glavu i čudili se što im Hrvati rade, naš stručni stožer na čelu sa Zlatkom Dalićem i igrači na terenu na najbolji mogući način realizirali su zajedničke dogovore. Argentincima nisu pomogle ni počesto čudnovate odluke suca Ravšana Imatova koji nekoliko puta nije sankcionirao pogibeljne startove frustriranih igrača Argentine nad našim igračima, a što su Argentinci više tukli Mandžukića, naši su bivali još bolji, poletniji i konkretniji.

Predvodnik je bio rasploženi Ante Rebić, prava napast za užu obranu Argentine, a njegov majstorski potignut prvi zgoditak dugo će se pamtiti. Onda je na scenu stupio Luka Modrić, možda i ponajbolji vezni igrač na svijetu, koji je svojim pogotkom  ispisao najljepšu nogometnu priču koju je završio Ivan Rakitić nakon rapsodije u kaznenom prostoru gubitnika, Argentine.

Izbornik Dalić nije se prevario uvođenjem Brozovića koji je također bio odličan, a o istračanim kilometrima Maria Mandžukića i broju bolnih udaraca koje je primao, da se i ne govori.

Ne samo da su se naši igrači odlično pripremili za veliki sraz, već su iz svojih glava eliminirali neke gadljive i narazumne poruke vječitih nogometnih nezadovoljnika, pa i kvazi analitičara, a nije ih pokolebala ni odluka izbornika da se Nikola Kalinić vrati kući.

Ako se pogledaju rezultati i bodovi u prva dva kola u pojedinim skupinama jedino Hrvatska u svojoj skupini i Rusija (i Urugvaj) u svojoj te Francuska  u svojoj imaju po šest bodova! Vjerujemo da će Hrvatska poslije utakmice s Islandom imati svih devet.

Moramo podsjetiti da je kapetan hrvatske reprezentacije godinama bio naš Metkovac Darijo Srna, da je prije toga godinama u njoj igrao Igor Štimac, a nekad davno u reprezentaciji bivše države i pokojni Andrija Anković.

Da nogomet nije samo igra, osvjedočili smo se i sinoć u našemu gradu u kojemu se na više mjesta gledala utakmica i navijalo. U trenucima slavlja zbog važne pobjede, makar privremeno zaboravljaju se svakodomevni problemi, ovrhe, visoke temperature, teškoće u plasmanu poljoprivrednih proizvoda i ostali. Još kad mali narod u maloj državi ima takve nogometaše koji sigurno neće stati samo na ovom uspjehu, raste optimizam i vjera da će se zajedništvom i radom eliminirati brojni uzroci određenih društvenih pojava.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

Najčitanije