Ostanimo u kontaktu

OSVOJEN POKAL EHF-a

Dvadeset godina od najvećeg uspjeha klupskog rukometa u Metkoviću

Objavljeno prije

Travanj 2020-te i travanj 2000. godine nisu ni približno isti s obzirom na pojavu koronavirusa i posljedice koje je donio čovječanstvu. Građani Hrvatske i cijelog svijeta slušaju naputke stožera civilne zaštite, ostaju u svojim kućama, a izlaze samo oni koji moraju i oni koji su na prvoj crti obrane od opake bolesti koja odnosi tisuće života.

Među onima koji su u  izolaciji nalaze se i sportaši cijeloga svijeta koji iz svojih domova mole ljude da ne izlaze. Među svim sportašima svakako su i rukometaši RK Metković Jamba, kluba koji je prije dvadeset godina ispisao najslavnije stranice metkovskog i hrvatskog sporta, napose rukometa.

Bez obzira na suvremene opasnosti i prijetnje zdravlju ljudi, mnogobrojni građani, sportaši, glumci , glazbenici, znanstvenici i drugi šalju signale optimizma vjerujući da će kriza prestati. Stoga, optimizma i podsjećanja radi, donosimo osvrt na događaje iz travnja 2000. godine, kada je RK Metković Jambo u srazu s momčadima iz europskog rukometnog vrha uspio osvojiti pokal Kupa EHF-a.

Europska avantura rukometaša Metković Razvitka započela je nastupom naših rukometaša u Kupu gradova 1997. godine.

Pobijedili su te godine PICK Szeged s 19:18 u Metkoviću, dok je u uzvratu u Mađarskoj domaćin bio bolji, 29:26, pa je Metković Razvitak završio svoje nastupe. Temeljem postignutih rezultata u nacionalnom prvenstvu u prethodnoj sezoni, RK Metković Jambo u listopadu 1999., kreće u natjacanje Kup EHF-a. Metkovci su kod kuće pobijedili ARAG Rubieru s 24:20, a u uzvratu u Italiji s 22:19. U nastavku su od Bosne u Visokom poraženi, 23:22, a u uzvratu su slavili s 26:21.

U četvrtfinalnim susretima u Metkoviću je ‘pao’ slavni A.D.C. Ciudad Real (20. veljače 2000.), 22:20. U uzvratu u Španjolskoj Metković Jambo izgubio je rezultatom 29:28, ali je prošao dalje.

Polufinalne utakmice sa slovenskim Preventom odigrane su u Slovenjgradecu u ožujku iste godine (29:26, pobjeda domaćina), te u Metkoviću, 26.ožujka (24:19).

To je značilo da je klub iz malog grada stekao pravo odigravanja finalnih utakmica. Tada možda nitko nije ni slutio da je na pragu krov Europe u tom natjecanju, ali to se ostvarilo.

U Metkoviću su se 22. travnja 2000. godine sastali Metković Jambo i S.G. Flensburg Handewitt, a pobjedio je domaćin, 24:22.

Igrali su: Dragan Jerković, Nikša Kaleb (2), Mario Bjeliš, Slavko Goluža (4), Zdravko Medić (2), Ivica Obrvan, Davor Dominiković (5), Siniša Markota, Gyrgy Zsigmond (6), Petar Metličić (5), Dario Jagić i Rolando Pušnik.

Slijedila je utakmica u Njemačkoj u kojoj je 29. travnja rezultat glasio 25:23, što je ujedno zbog boljeg omjera pogodaka Metković Jambo pobjednik Kupa EHF-a.

Strijelci za Metković bili su Kaleb 3, Bjeliš 2, Goluža 1, Obrvan 2, Dominiković 8, Zsigmond 2, Metličić 5. Još su igrali Medić, Markota, Sršen i Pušnik, a trener je bio Ivica Obrvan.

Red je spomenti i igrače FlensburgaHaagen, Bjerre 4, Fegter, Hjermind 4, Hahn, Jorgensen, Christiansen 4, Klimovec 3, Knorr 4, Lavrov 4, Berge 1, Holpert.

Igrači Metković Jambe su kvalitenom i iznimno hrabrom igrom svoje želje pretvorili u veličanstvenu pobjedu na diku i ponos svojega grada. Iako su poraženi, doživjeli su vrhunce sportskog slavlja i uspjeha i ostvarili najveći uspjeh u klupskoj povijesti. Osim igračima čestitke svakako pripadaju stručnom stožeru na čelu s Ivicom Obrvanom, vodstvu kluba na čelu s predsjednikom Stipom Gabrićem Jambom, ali i navijačima koji su doputovali u Njemačku.

Najdramatičnije je bilo u posljednih 15 sekundi utakmice. Ruski su suci oduzeli (ukrali) Metkovcima loptu, a u posljednjem napadu Flensburga istinski junak utakmice vratar Dragan Jerković obranio je udarac Hahnu, a zatim i Christiansenu, a onda slavlju nije bilo kraja.

Tijekom 60 minuta susreta trajala je prava ‘rovovska’ bitka dva odlična sastava. Nije počelo dobro za goste iz Hrvatske jer je Igor Lavrov do šeste minute postigao tri gola (za 3:1), da bi u 17. minuti rezultat glasio 5:5 !

Prvo vodstvo Metković je imao u 19. minuti (6:7), a na odmor se otišlo uz rezultat 12:12.

U nastavku igrači trenera Obrvana prelaze u vodstvo (12:13), ali su malo zastali što je Flensburg iskoristio i stekao četiri pogotka viška (20:16). Dragan Jerković ukrotio je udarac sa sedam metara u 46.minuti, metkovska obrana postajala je sve snažnija , a u napadu je briljirao mladi Davor Dominiković koji je u posljednjih 11 minuta postigao pet pogodaka, među kojima je posljednji, peti označio i konačan ishod utakmice.

Teren u Flensburgu bio je premali za istinsko slavlje rukometaša Metković Jamba. A što se događalo u nedjelju, 30. travnja nakon povratka rukometaša u svoj grad, teško je riječima opisati. I staro i mlado izišlo je pozdraviti svoje pobjednike, igrače koji su dolini Neretve donijeli najveći sportski trofej u povijesti sporta.

Taj uspjeh jest bio najveći, ali rukometaši iz grada na Neretvi nisu prestali ostvarivati nove uspjehe kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Tada je stvoreno i jezgro hrvatske rukometne reprezentacije koje su činili upravo igrači iz Metkovića.

Uz spomenute igrače, zasluge svakako pripadaju i predsjedniku kluba Stipi Gabriću Jambi, direktoru kluba Zdenki Dragoviću, Mariu Batinoviću, igračima Ivici Obrvanu mlađem, Nikoli Prce, Karlu Karabatiću, Darku Družijaniću, Goranu Čarapini, Dariu Jagiću, Goranu Jerkoviću i Draganu Jurkoviću, Ivanu Šprlji, Mariu Bukviću, Vinku Jurkoviću, Dušku Todoroviću, te svim članovima uprave, sponzorima i navijačima koji su pratili svoje rukometaše.

3. KOLO UMA METKOVIĆ

Komarna dijeli vrh tablice s ekipama Sv. Roko Podrujnica i Opuzen, donosimo rezultate malonogometaša

Objavljeno prije

U ponedjeljak je odigrano još jedno kolo malonogometaša UMA Metković lige. Nakon tri odigrana kola Komarna još uvijek drži vrh tablice, a dijeli ga sa ekipama Sv. Roko Podrujnica i Opuzen.  Donosimo rezultate i ukupni poredak.

MNK MLINIŠTE – MNK PODKRAJ 3:3
MNK SV.ROKO PODRUJNICA – ŠKU 4 ASA 9:1
ISPOD STREHE – MNK CRNI PUT pek.Metkovka 4:1
UL JERKOVAC – DALMATA VOLAREVIĆ PROMET 0:1
OPUZENSKA CP Metković – MNK KOMARNA 1:14
MNK SV.NIKOLA Metković – MNK VID 1:4
AMNK OPUZEN – MNK PRUD 4:1
slobodna je bila MNK ŠKRAPA MOMIĆI

Ukupni poredak

UMA Metković 2020-2021, 3.kolo

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije