Ostanimo u kontaktu

CURE GOSTUJU U SL. BRODU

Nastavljaju se muke nogometašica Neretve

Objavljeno prije

U subotu smo razgovarali s trenerom ŽNK Neretva, Duškom Mijočem, koji nam se javio s puta prema Slavonskom Brodu gdje će Neretva u nedjelju igrati s Viktorijomm, u okviru doigravanja za ostanak u Prvoj ligi.

Iskusni bivši vratar i uspješan trener naših nogometašica, ponovno je izrazio optimizam glede ishoda u Slavonskom Brodu, ali mu se u svakoj riječi osjetio grč, s obzirom na sve okolnosti koje prate sportska zbivanja u Hrvatskoj.

– Ima nas dovoljno, igrat ćemo s ciljem ostvarenja pozitivnog rezultata, ma kakav bio. Mislim da naš ostanak u Prvoj ligi nije upitan, ukoliko kod kuće ostvarimo pobjede, – rekao je Mijoč.

Zbog poslovnih i drugih obveza, ni ovom prigodom uspješna sportska ekipa ne može računati na potporu nekih suigračica.

Međutim, moramo ovom zgodom napisati još nekoliko rečenica.

Neretva će do končanja prvenstva odigrati još dvije utakmice na svom terenu i nakon toga mora u Čakovec (Katarina Zrinska).

Postavlja se pitanje je su li normalne i opravdane odluke raznih tijela HNS-a, prvo da se prvenstvo nastavi, a potom da se igraju utakmice doigravanja za prvo mjesto i za ostanak ?

Znamo da je nastavljeno prvenstvo muških prvoligaša, zatim vaterpolista, i nekih drugih, ali svatko normalan znade da su to profesionalni klubovi koji izdvajaju i dobivaju golem novac za nastupe i igrače koji donose rezultate.

Pa kud će baš HNS odlučiti da se nastavi prvenstvo u 1.HNLŽ, kad je znano da u klubovima (osim Splita i Osijeka, možda i Dinama), igraju učenice, studentkinje ili igračice koje imaju svoj posao, pa od rasporeda rada ovisi i njihova prisutnost treninzima.

Gdje je, uostalom, empatija prema nježnijem spolu, djevojčicama koje igraju zbog ljubavi prema nogometu, jer to su naše kćeri, učenice, djevojke, kume ili poznanice koje, umjesto odlazaka u kino ili na zabave, nakon učenja ili posla na travnjaku pomno slušaju upute svojih trenera.

S druge strane, članovi uprave u malom gradu velike tradicije poput Metkovića, moraju namicati novčana sredstva za autobuse, putne troškove, sudačke takse i ostalo, a odakle će ih namicati ako se nalazimo usred najveće zdravstvene (i ekonomske) krize u povijesti čovječanstva.

Stoga našim umnicima iz HNS-a koji desteljećima drže svoje pozicije i koji ne dopuštaju da im itko zdrave pameti remeti foteljaški mir, možemo poručiti samo da se probude i pogledaju kroz prozor svojih ureda.

METKOVIĆ SLAVI

ONK Metković je prvak Prve županijske lige

Objavljeno prije

Autor

U subotu, 12. lipnja 2021. godine, ONK Metković je u posljednjem prvenstvenom kolu pobijedio momčad Župe dubrovačke, s 4:1 (2:0) u okviru prvenstva Prve županijske lige, Dubrovačko-neretvanske županije , te je stekao pravo igranja u kvalifikacijama za ulazak u 3.HNL jug, zajedno sa suparnicima NK Zadar, NK GOŠK Kaštel Gomilica, i NK Dinara. Mrežu Župe dubrovačke načeo je , a tko će drugi, Dragan Brečić u 18.minuti kad je elegantno stigao do vratara gostiju i znalački poslao loptu u mrežu za 1:0. Na 2:0 povećao je u 44.minuti Ivan Šutalo, nakon bravuroznog solo-prodora nakon čega vrataru Župe nije bilo spasa jer je Šutalo briljantno okončao svoju zamisao. Slavljenik je dominirao tijekom susreta, njegovi su igrači doslovno letjeli terenom i borili se za svaku loptu, a njihove pogotke navijači su nagrađivali na svoj način, izvan terena.

U nastavku još bolji Metković postiže nova dva pogotka, dok su gosti s 11 metara u 78 minuti smanjili na 4:1.

Doduše, i da Metković nije pobijedio igrao bi u kvalifikacijama , s obzirom na to da Croatia nije podastrla elemente za nastupe u višem stupnju.

Nakon završetka utakmice ONK Metković-Župa dubrovačka uslijedilo je slavlje kakvo nismo godinama vidjeli u našemu gradu. Na jednoj hrpi bili su članovi uprave, igrači, treneri, i dio navijača.

I to je taj ONK Metković, rekli su nam naši poznanici, a s nekima od njih i sam sam sudjelovao u narastanju i razvoju toga kluba, ne zaboravljajući Viktora Plećaša, Blagotvora  Grgurinovića, Stipu Paruna, pokojne Antu Kežića, Stipu Udženiju, Milu Parmaća i mnoge druge zaslužne za postojanje kluba.

Davno (1975) u zgradi „TP Razvitak“ donesena je odluka o osnivanju NK Metković. Nekim pojedincima u sportskim strukturama ta se odluka nije sviđala, pa nisu dopustili da NK Metković svoju prvu prvenstvenu utakmicu odigra na igralištu Neretve. Igralo se u Gabeli.

Ipak, igralište je dovršeno, a građeno je paralelno sa zgradom OŠ don Mihovila Pavlinovića.

U ONK Metković igraju ili su igrali svi oni koji su voljeli nogomet, bez obzira na to jesu li bili igračima NK Neretva, Neretvanca ili drugih klubova, ili su jednostavno niknuli iz Škole nogometa , kluba o kojemu govorimo.

Tijekom posljednjih nekoliko godina članovi klupske uprave značajno su poboljšali uvjete za rad svih uzrasta u klubu, uređeno je igralište s umjetnom travom, postavljena je rasvjeta za rad u večernjim satima, a uređen je i okoliš uz svesrdnu pomoć Grada Metkovića.

Nakon novog, jedinstvenog sportskog uspjeha za izjavu smo zamolili predsjednika kluba Ivicu Kaleba.

– Zahvaljujem treneru, igračima i svima koji su uz klub na povijesnom uspjehu i svim ostvarenjima. Često me pitaju zašto „Ekipa a ne klub“, pa vam mogu reći  da je to iz prostog razloga što niti jedan naš igrač nije plaćen za svoj rad. Svi mi radimo na bazi volonterstva, a napose na temelju zajedništva . Idemo u kvalifikacije za ulazak u 3.HNL, dobili smo „zeleno svijetlo“ , a utakmice će se odigravati na igralištu NK Neretva. Tu sam pet punih godina koje ću pamtiti cijeli život, ali smatram da smo tek započeli jednu priču, do neke puno ljepše i bolje priče, – rekao je ambiciozni i neumorni predsjednik kluba Ivica Kaleb.

Poslije velebnog uspjeha red je saslušati i legendu ONK Metković, bivšeg igrača , danas trenera Tomislava Plećaša, koji je sa svojom braćom Ivanom I Josipom godinama stvarao imidž kluba kojemu je trener i u kojemu je više od 20 godina.

– Nema se tu što puno reći, do uspjeha nas je dovelo zajedništvo koje smo godinama gradili. I kao igrač i kao trener imao sam svoje vizije, ali bez suradnje sa svojim suigračima i današnjim igračima uspjeha ne bi bilo. Naši igrači rade i na terenu i na utakmicama, jedni drugima smo suradnici i prijatelji pa ta simbioza mora rezultirati dobrim rezultatima i ovim, povijesnim prvim mjestom, odnosno najvećim uspjehom od 1975.godine. Našim igračima pridružili su se nogometni velikan Dragan Brečić, zatim izvrsni Duje Medak, a puno nam je pomogao i vratar Batinović. Međutim, zasluge za ovaj  uspjeh pripadaju svim našim igračima, kojima zahvaljujem i na trudu i na uspjehu-rekao je Plećaš i dodao :- Ne zaboravite, molim vas, napisati da je ovaj naš uspjeh i rezultat rada našega pokojnog trenera Joze Veraje Mame, i spomen  na iznimnog čovjeka i sportaša koji nas je prerano napustio.-

Marin Jelčić, igrač, tajnik, i općenito „snažan duh“ momčadi, ovako je vidio uspjeh:

– Ostvarili smo najveći uspjeh u 46-godišnjoj povijesti našeg voljenog kluba, uspjeh koji je ujedno zahvala svima koji su igrali, radili i vodili ONK Metković, u svim generacijama, u čast živima i u spomen mrtvima. Našoj sreći nema kraja, svi smo ushićeni jer smo ostvarili zajednički cilj i rezultate koji će se pamtiti, – rekao je Jelčić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije