Ostanimo u kontaktu

BICIKLISTIČKI KLUB RELAKS

Biciklijada do izvora Cetine

Objavljeno prije

BK Relaks, izvor Cetine

Biciklistički klub Relaks svaki vikend organizira vožnje za svoje članove i one koji žele to postati, bilo da se vozi po našoj dolini ili u susjednoj BiH, a pored tih vožnji gosti su i raznih biciklijada koje organiziraju drugi biciklistički klubovi.

Nakon Neuma, Ljubuškog, Mokošice, jučer su bili gostima BK Vlaji iz Sinja. Članovi Biciklističkog kluba Relaks Ivana Franičević, Miroslav Trgovčević i Ivan Ivanković bili su sudionici biciklijade “Do izvora Cetine” u organizaciji BK Vlaji iz Sinja, koji su obavili odličan posao domaćina i učinili sve kako bi se 300-tinjak sudionika biciklijade osjećali sretnima što su dio tog iznimnog događaja.

Biciklijada je krenula oko 10 sati ulicama Sinja do izvora Cetine s Vlajima na čelu. Cijelu rutu od 85 km osiguravali su članovi GSS-a i policija. U pratnji je također bilo i opskrbno vozilo s pićem i okrjepom, a na cilju je upriličen ručak za sve sudionike. Nakon okrjepe i odmora sudionici su se okupili na samom cilju, odnosno izvoru Cetine kako bi mediji, koji su pratili cijeli dogadjaj, snimili zajedničku fotografiju.

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije