Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

100 GODINA NOGOMETA U METKOVIĆU

Andro Mrčić i Ranko Paronos donijeli prvu loptu

100 godina nogometa u Metkoviću (2.dio)

Objavljeno prije

Prema nekim izvorima sportska grana nogomet počela se na području Hrvatske razvijati oko 1880. godine.

Puno kasnije, metkovski studenti Andro Mrčić i Ranko Paronos, donijeli su u ljeto 1919. godine prvu nogometnu loptu u grad na Neretvi, pa se ta godina na neki način smatra godinom početka igranja nogometa u Metkoviću. Tada je skupina zaljubljenika u nogomet osnovala nogometni klub imena Narona, podsjećajući tako na obližnji arheološki lokalitet iz rimskog vremena.

Narona je tijekom 1922. godine upisana u registar klubova za područje Splitskog nogometnog saveza. Godine 1920-te nosila je ime Jugoslavenski sportski klub Narona koje nije mijenjano do Drugog svjetskog rata. Novo ime, Hrvatski športski klub Narona, uslijedilo je 1943. godine, da bi po završetku globalnog svjetskog sukoba, klub dobio ime Fiskulturno društvo Narona Metković.

Početak službenih natjecanja

Narona se službeno počela natjecati 1932. godine, kada je nakon poraza od Zmaja iz Makarske ispala iz natjecanja u okviru Splitskog nogometnog podsaveza. Tek tri godine kasnije osvojila je prvo mjesto u IV skupini SNP i postala je članom drugog razreda E skupine, ali je umjesto Narone u toj skupini nastupao Orkan iz Dugog  Rata. U sezoni 1940/41. Narona je odmjeravala snage s klubovima iz Čapljine i Ljubuškog.

Treba reći da je u nedostatku službenih natjecanja u godinama prije Drugog svjetskog rata Narona odigravala prijateljske utakmice s klubovima iz okolice. U toj  generaciji nastupali su: Jovo Pačić, Ljubo Levantin, Jure Lubin, Ante Funda, Zdravko Tripalo, Jozo Palaversa, Ante Medović – Barba, Jovo Gutić, Ranko Paronos, Drago Tripalo, Lazo Popovac, Jakov Nonković, Boško Bušić, Uroš Andreis, Branko Popovac, Ivo Budić i Kruno Colnago.

Razvidno je da neka od prezimena u gradu Metkoviću više ne postoje.

Spomenutim igračima kasnije su se pridruživali:

Ćiril Jurjević, Frane Mlinar, Vukašin Vučković, Julije Medović, Ante Damić, Ivo Gabrić, Branko Jerić, Veljko Gluščević, Marijan Vukosav, Božo Gluščević, Vitoš Šarić, Jakov Golijan, Cipro Krešić, Srećko Jelavić, Luka Šunjić, Anton Dračić Baja, Tonći Granić, Rasim Muzur, Romano Spajić, Rato Granić, Vlado Čorluka, Stipe Volarević, Ivo Škrabo, Ilko Pavlović, Sveto Bušić, Neno Granić, Slaven Džeba, Mirko – Đuka Rebac, Ivan Rebac, Zdravko Visković, Mile Gutić, Kruno Jelčić, Mato Pavlović, Tonko Jurišić, Obrad – Bućo Gluščević, Marko Medar, Drago Bušić, Ivo Buturić, Jozo Omišanić, Stipo Cvitanović, Živko Visković, Vojo Vučković, Jozo Gnječ i mnogi drugi.

Drugi svjetski rat zaustavio je aktivna natjecanja

U kataklizmi Drugog svjetskog rata nije bilo za očekivati sportska natjecanja u reguliranim sustavima, pa su nogometaši Narone oblačili vojne odore, i povremeno odigravali prijateljske utakmice. Koristili su se tereni na Limanu, Pod selom, te iza Vage gdje je Narona 1946. godine dobila dopusnicu za izgradnju igrališta, koje je i otvoreno prijateljskom utakmicom sa splitskim Hajdukom.

Metković, Liman 1938. Foto: Wikipedia

Inače, u godini završetka Drugog svjetskog rata, Marko Bušić i prijatelji obnovili su rad i djelovanje Narone, te su organizirani susreti s Čapljinom, Vrgorcem, Makarskom, Neretvancem iz Opuzena i drugima.

U prvenstvu Dalmacije (1946) po skupinama, Narona je dospjela u IV. skupinu, a zatim u petu, gdje je igrala s Neretvancem, Zmajem iz Blata, Uranijom, i na koncu sa Zadrom, pri čemu je Zadar imao više uspjeha.

Treba reći da je u srpnju 1946. godine otvoreno današnje igralište Neretve utakmicom Narone i Hajduka (3:3), a istekom te godine Narona je imenovana Neretvom.

NK Neretva – NK Hajduk, igralište Pod selom 1933. (Metkoviski vijesnik)

U novoj sezoni igrajući s klubovima Jug, Šibenik, Junak i Zadar (IV. Nogometna zona), Neretva je zauzela treće mjesto. Potom je zbog financijskih problema klub otkazao natjecanje, koje je nastavio u sezoni 1948/49., natječući se s Elektrom Split, Jugom iz Dubrovnika, Primorcem iz Biograda, Dinarom i drugima, te je osvojeno treće mjesto.

Kako su se i u to vrijeme plaćali igrači iz drugih sredina, čelnici su kluba 1951. godine odlučili reći dosta, te su odustali od prvenstvenih utakmica, u želji da formiraju mladu momčad za nova natjecanja.

Međutim, 1952. godine pobunili su se vlasnici zemljišta na kojemu je bilo (i danas je) igralište te su preorali travnjak jer im klub nije plaćao ugovorenu odštetu za oduzeto zemljište. U siječnju 1953., Uprava Neretve donijela je odluku o prestanku rada i brisanju iz evidnecije NK Neretve u okviru NS Split.

Političari, direktori poduzeća i pojedinci pronašli su sredstva i načine za otkup zemljišta i uređenje igrališta koje je otvoreno 1955. godine utakmicom NeretvaVelež Mostar (3:3). Te iste godine u Metkoviću je osnovan i NK Radnik.

Neretva je, znači, tri godine bila izvan bilo kojeg sustava natjecanja.

Red je spomenuti imena igrača koji su od 1945.-1950. godine nosili Neretvinu odoru:

Ivica Arih, Krešo Arapović, Stipe Aržić, Ante Baće, Čedo Beloš, Stipe Benić, Muhamed – Henda Bošnjić, Marko Bušić, Marko Carević, Dragutin Cizarić, Ivo Čupić, Stipe Cvitanović, Ante Damić, Ante Dračić Baja, Ivo Dragić, Slavko Džeba, Remza Džinović, Ivica Fradelić, Dragan Gabrić, Josip Braco Gjurić, Ante Tonći Gluščević, Božidar Ijačić, Šimun Jakić, Srećko Jelavić, Ante Jelčić Kljopak, Ivica Jeramaz, Vinko Jukić, Josip Jurić, Ante Jurišin, Vjeko Kapustić, Andrija Kljajo, Nikša Kokić, Ante Kovačević, Dinko Kraljević, Zlatko-Braco Levantin, Mato Majić, Frane Medak, Vlado Miklaušić, Avdo Morić, Drago Nikolac, Ante Nikolić Mida, Milan Nikolić, Jovo Pačić, Ante Pavlović, Neđo Pičeta, Senko Popovac, Božo Popović, Janko Poštenjak, Zdravko Puljević, Gajo Rafaneli, Ranko Šakota, Mladen Šunjić, Mirko Siročić, Pero Stanišić, Ante Strika, Čedo Terzić, Smiljko Tolj, Mustafa Vejzović, Ivica Veraja, Drago Vizner, Stipo – Ćoso Volarević. Žarko Vrankić, Zvonko Zidar i Smiljan Zrnčić.

ONK METKOVIĆ POBJEĐUJE I U GOSTIMA

Vrhunskom izvedbom ONK Metković do nove pobjede

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Metkovića odigrali su briljantno utakmicu u Ćilipima gdje su pobijedili vrlo dobru momčad Konavljanina, 0:2 (0:0)

Momčadi su tijekom susreta prikazale dobar nogomet, redale su se prigode i na jednoj i na drugoj strani, a gosti su gospodarili terenom i imali više od igre. U tom  razdoblju Dragan Brečić i Sokol dvaput su pogađali okvir vrata Konavljanina što također govori o tomu tko je imao prevagu i veći broj udaraca na gol.

U nastavku se ponovno „ukazao“ nogometni velemajstor Dragan Brečić koji je s dva svoja gola zapečatio sudbinu Konavljanina, a svojim suigračima omogućio novo slavlje. Prvi put odlično je nišanio u 64. minuti za 0:1, a zatim u 70. za 0:2!

U sudačkoj nadoknadi vremena Duje Medak je zbog igranja rukom pred svojim vratima dobio crveni karton, a udarac igrača Konavljanina s 11 metara vratar Batinović je obranio.

U redovima Metkovića nije bilo slabog mjesta, svi igrači i trener zaslužuju čestitke za novu pobjedu, ali i za ukupno poboljšanje svih segmenata u igri koji i jesu osnova za čuvanje i učvršćenje prvog mjesta. Naravno, ne treba ni naglašavati da je Dragan Brečić još jednom pokazao koliko je moćan i koliko zna.

ONK Metković je i dalje vodeća momčad s 35 bodova, slijede ga Croatia i Župa dubrovačka sa po 31 bodom.

Nakon poraza od Župe, Gusar se nalazi na 7 mjestu s 17 bodova, a Maestral, također nakon poraza na svom terenu drži 10.mjesto s 11 bodova.

Rezultati:

  • Maestral-Slaven 1:2
  • Konavljanin-Metković 0:2
  • Žrnovo-Hajduk 3:1
  • Jadran (S)-Orebić 3:2
  • Župa dubrovačka-Gusar 3:0
  • Sokol-Croatia 2:4.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije