Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

SRETAN DAN OČEVA I IMENDAN SVIM JOSIPAMA, JOSIPIMA...

Danas je blagdan sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske

Objavljeno prije

Svetkovina sv. Josipa u katoličkoj crkvi slavi se 19. ožujka, a sv. Josip Radnik 1. svibnja. Sv. Josipu posvećen je i mjesec ožujak, a kao njegov dan posvećena mu je srijeda.

Sv. Josip proglašen je zaštitnikom mnogih suvremenih država poput Kanade, Meksika, J. Koreje, Perua, Kine, Vijetnama, Austrije, Belgije, a među njima i Hrvatske.

Proslava Dana očeva poklapa se blagdanom svetog Josipa jer je upravo taj čovjek uzor svakog očinstva na Zemlji, uzor zaštitnika svoje žene i oca djetetu kojem nije bio biološki otac. Iako nije bio pravi Isusov fizički otac, Božjom providnošću odabran je za oca (poočima) Sinu Božjem da se skrbi i brine o njemu od začeća do kraja života. Poznato je da je to činio sa velikom ljubavlju i mudrošću – dvjema osobinama bez koje je nema pravog očinstva.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Tko je bio sv. Josip?

U Evanđeljima piše da je bio iz kraljevske loze Davidove, iz čijeg se roda po vjeri i nadi Izraela trebao roditi Mesija. Rođenjem Isusa Krista ova nada se ispunila, pa tako i za Isusa piše da je “iz roda Davidova” i to upravo po svom poočimu svetom Josipu.

Josip je bio zaručen sa Marijom, te je samo Marijino začeće i trudnoća bilo za njega veliko iznenađenje. Kao bogobojazan čovjek nije htio Mariju izvrgnuti sramoti već ju je “odlučio potajno otpustiti” (Mt 1, 19). Već sam ovaj čin govori o izuzetnom karakteru ovog poniznog Izraelca. Od trenutka kada ga je anđeo Božji poučio da je Marija začela po Duhu Svetomu i da će roditi očekivanog Mesiju, Josip prihvaća Mariju i Isusa pod svoju skrb i s najvećom ljubavlju i brigom brine za njih do kraja života.

Tako je sveti Josip postao muškarac kome je povjerena najveća zadaća – odgojiti i podići na noge Izraelovog Mesiju, Isusa. On se pokazao više nego dostojan za tu službu na koju ga je bio pozvan i pokazao ljudima uzor svakog očinstva (pravno je Josip bio Isusov otac) i skrbništva za obitelj.

Također, mnogi gradovi, crkve, škole, sveučilišta, bolnice i druge institucije u svijetu nose ime sv. Josipa i proglasili su ga svojim zaštitnikom. Najveća crkva posvečena sv. Josipu je Svetište sv. Josipa u Montrealu, u Kanadi.

1650. godine osnovan je red „Sestre sv. Josipa“ koji danas širom svijeta obuhvća 14 000 sljedbenica.

Pod zagovorom i zaštitom sv. Josipa, a u želji da rade sa siromašnima, 1871. godine osnovan je red „Oci i braća sv. Josipa“.

Hrvatski Sabor proglasio je sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske domovine 1687. godine.

Sv.Josip je proglašen i zaštitnikom grada Karlovca u kojem se nalazi Nacionalno svetište njemu posvećeno.

30. OBLJETNICA SMRTI OCA A.GABRIĆA

Akcija uređenja kuće oca Ante Gabrića

Objavljeno prije

Foto: Udruga 'Otac Ante Gabrić

Foto: Udruga ‘Otac Ante Gabrić

Povodom obilježavanja 30.obljetnice smrti oca Ante Gabrića, u petak 19.10.2018. oko podneva, učenici i profesori SŠ Metković provest će akciju čišćenja okoliša i uređenja rodne kuće tog našeg velikog sugrađanina. Akciju organizira udruga Mladi oca Ante Gabrića koja djeluje pri SŠ Metković, a pridružit će se i Framaši koji volontiraju u sklopu projekta 72 sata. Projekt 72 sata je međunarodni volonterski projekt koji putem raznih akcija volontiranja okuplja srednjoškolce, studente i sve ljude dobre volje na zajedničko preobraženje naših okruženja. Projekt je u Europi ostvaren u desetak zemalja, a Hrvatska mu se pridružuje s 10 gradova koji aktivno sudjeluju u raznim volonterskim akcijama u razdoblju od 18. do 21. listopada.

Svi su pozvani na obilježavanje zajedništva i solidarnosti u vidu volonterske akcije u čast našeg Metkovca koji je u postupku proglašenja blaženim.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

 

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije