Ostanimo u kontaktu

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO 'BRKATA SJENICA'

Zimsko prebrojavanje ptica vodenih površina

Objavljeno prije

Prebrojavanje ptica, foto - Ornitološko društvo Brkata sjenica (18)

Foto: Facebook / Ornitološko društvo ‘Brkata sjenica’

Prošli vikend, 13. i 14. 01. imali smo, kao i više godina do sada u prvom mjesecu, zimsko prebrojavanje ptica vodenih slatkovodnih i morskih površina u delti Neretve u kojem su sudjelovali zaposlenici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim djelovima prirode DNŽ i volonteri Ornitološkog društva Brkata sjenica.

Prebrojavanje se radi u prvom mjesecu budući su ptice na svojim zimovalištima i u tom periodu ih je najlakše prebrojiti. Diljem Europe mnogo volontera nastoji posjetiti sva pogodna staništa i popisati uočene ptice,t e se na taj način dolazi do podataka o rasprostranjenosti, broju ptičjih vrsta i brojnosti ptica što smatramo doprinosom edukaciji o prirodi i pticama lokalno, pa i šire. Tako su Ana, Lara, Bariša i Jure obišli u Neretvi većinu područja na kojima obitavaju ptice vodarice na zimovalištima, od rijeke Neretve, Stare Neretve, Male Neretve, Crepine ,Kuti, Kleka, Blaca, Ušća Neretve, Parila, Desana, Baćinkih jezera, Ploča, Jezera Vlaška, Luka kod Opuzena, Pruda,Vida preko Orapka i Kule do Metkovića, za što su bila potrebna dva dana da bismo odradili prebrojavanje.

Prvi dan vremenski uvjeti skoro idealni, vedro toplo samo malo burina na pojedinim područjima, drugi dan problemi sa kišom koja je usporila obilaske ali se na kraju odradilo sve što je planirano.

Želimo naglasiti da je Neretva najvažnije područje zimovanja ptica u našoj županiji, a možemo slobodno reći i na našem dijelu Mediterana.

Tijekom prebrojavanja najviše je uočeno, uz najbrojnije galebove, više vrsta pataka kao divlje patke, zviždare, kržulje, lastarke, a u manjem broju patka kašikara, kreketaljka te utva. Uočeni su i mali i veliki kormorani, žalari cirikavci, prutke, zlatari pijukavci, veliki pozvizdači, gnjurci ćubasti, mali i crnogrli, liske, mlakuše, plijenori, mali ronac, siva čaplja i mala bijela čaplja itd. Uočeno je više vrsta grabljivica, škanjaca, kobaca, eja močvarica i strnjarica, vjetruša pa i jedan sivi ćuk.

Ove godine uočeno je i zapisano oko 6000 ptica, a od toga 3500 bez galebova što je za oko 2000 ptica sveukupno manje uočeno nego prošle godine kada je izbrojano oko 8000 ptica, za što imamo logično objašnjenje. Naime, prošla je godina bila iznimno hladna i bile su zamrznute stajaće vode u unutrašnjosti pa su ptice stigle u većem broju na more i rijeke u delti Neretve,a ovo se odnosi najviše na liske i neke od pataka. Ova je godina toplija pa se ptice zadržavaju diljem Europe i prebrojat će ih drugi kolege na tim staništima i nadamo se da neće ostati nezabilježene. Zadovoljni smo obavljenim i nadamo se i dalje što većem broju ptica u našoj lijepoj Neretvi.

Bariša Ilić

Ornitološko društvo Brkata sjenica

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije