Ostanimo u kontaktu

DANI DRAGUTINA RUCNERA

Prvog dana skupa naglasak na održivom upravljanju zaštićenim dijelovima prirode i ekološke mreže Natura 2000

Objavljeno prije

Danas se u hotelu Villa Neretva, u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Udrugom BIOM, održao prvi dan stručnog skupa Dani Dragutina Rucnera.

Prvi dan stručnog skupa, koji se održava već treću godinu, otvorili su ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Ivica Grilec, Ivana Šarić iz Udruge BIOM, te Nikolina Đangradović, viša stručna suradnica za promicanje u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ koja je ujedno i  koordinatorica skupa.

Na skupu se danas govorilo o važnosti zaštite prirode, proučili su se pozitivni i negativni primjeri iz upravljanja i očuvanja Hutovog blata, govorilo se o planu upravljanja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže na području delte Neretve, kao i o tome je li održivost turizma moguća u na prostoru Neretve.

Nikolina Đangradović kazala je da je cilj skupa informiranje sudionika o održivom upravljanju zaštićenim dijelovima prirode i ekološke mreže Natura 2000.

–  Sudionici imaju priliku saznati više nešto o pojmu upravljanja prirodom na ovom području, na koji način zaštiti područje rijeke delte Neretve i zaštićena područja, kao i područje ekološke mreže Natura 2000. Pokušat ćemo predstaviti sve moguće termine i pojmove oko očuvanja tih područja te oko planiranja aktivnosti koje su potrebne da bi se očuvala i njima, naravno, upravljalo – kazala je Žanrodović.

Objasnila je i da cilj skupa nije samo puko nabrajanje činjenica te da je na skup, kao predavač, pozvan i dr. sc. Nikola Tvrtković, koji je više od 18 godina bio direktor Hrvatskog pridodoslovnog muzeja u Zagrebu i koji je osobno poznavao Dragutina Rucnera te je i održao kratko predavanje o njemu.

– On je tijekom svog života kao ornitolog, od 1947., kad je prvi put bio na Neretvi, s Hutovim blatom, kao jednu cjelinu najviše istraživao baš ušće Neretve, i ostavio je ovdje preparirane ptice. Zapravo je za Lovačko društvo radio zamjenu preparata pa je to preraslo u posebnu ornitološku zbirku koja je bila osnova današnjeg Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću. To mu je zapravo bila druga takva izlobena postava, prvu je napravio u Skopju, nažalost, ta zbirka je stradala u potresu. Tako da je ostala samo ova. On je  glazbenik, dobar ornitolog i vrstan preparator – kazao je Tvrtković.

Sudionici su na kraju današnjeg programa skupa obišli ušće Neretve, a u subotu i nedjelju u u hotelu Merlot, u sklopu Dana Dragutina Rucnera, organiziran je i Susret ornitologa – ornitodruženje.

Marija Jeramaz

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije