Ostanimo u kontaktu

POLJOPRIVREDA U DELTI NERETVE

Znanstveno-stručni skup ‘Teorija i praksa poljoprivredne proizvodnje u delti Neretve’

Objavljeno prije

Pod pokroviteljstvom Grada Metkovića te općina Zažablje i Kula Norinska u Hotelu Narona u Metkoviću održan je Znanstveno-stručni skup Teorija i praksa poljoprivredne proizvodnje u delti Neretve.

Okupljene je uvodno pozdravila dr. sc. Višnja Bukvić te je nakon toga održala predavanje o onečišćenju i zaštiti tla u dolini Neretve. Inženjerka kemije Marija Bebić upoznala je sudionike skupa s novim materijalima u ekološkoj proizvodnji, poput zeolita, prirodnih minerala vulkanskog porijekla, koji zbog svoje građe imaju sposobnost upijanja i vezivanja različitih tvari. Naročito uspješnima pokazali su se u poljoprivredi gdje se primjenjuju kao poboljšivači tla. Tako je moguće je smanjiti korištenje vode i gnojiva i do 30% pa su poznati i kao sredstva protiv suše.

O odnosu zdravlja i hrane koju jedemo govorio je dr. sc. Mirsad Sadiković, a mr. sc. Nebojša Jerković predstavio je razvojne politike i strategije razvoja poljoprivrede u dolini Neretve. Na kraju je enolog Josip Volarević predstavio vinogorje Komarna, najmlađe vinogorje u Hrvatskoj, ujedno i vrlo obećavajuće.

U organizaciji skupa sudjelovala je pločanska tvrtka Eko Arboretum, slivanjska Udruga za održivi razvoj i promicanje kulture življenja K7 te Zajednica braniteljskih zadruga.

Piše/foto: Metkovic.hr

VOĆARI DOLINE NERETVE

Dr. sc. Ante Biško u Metkoviću održao predavanje nakon Svjetskog simpozija citrusa u Urugvaju

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura / Metković NEWS

U četvrtak, 23. svibnja u Zgradi političkih stranaka u Metkoviću predavanje o citrusima održao je dr. sc. Ante Biško, profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Zvoda za voćarstvo.

Gradovi i općine doline Neretve, zajedno sa Županijom, potpomogli su putovanje profesora Biške na Svjetski simpozij o citrusima u Urugvaj, te je tako uvodna riječ prije samoga predavanja pripala zamjeniku gradonačelnika Robertu Doki, ujedno i organizatoru ovog predavanja, te zamjenici župana dubrovačko-neretvanskog Žaklini Marević.

U svome predavanju dr. sc. Ante Biško je podijelio razmišljanja sa Svjetskog simpozija citrusa te s prisutnima iznio primjere dobre prakse u voćarstvu na globalnoj sceni, a i što je sve potrebno unaprijediti kako bi i naši voćari bili u korak sa suvremenom poljoprivredom.

Metković NEWS je predavanje prenosio uživo, video prilog možete pogledati u vrhu stranice.

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije