Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POLJOPRIVREDNE KULTURE I SUBVENCIJE

Zašto negoduju proizvođači jagoda?

Objavljeno prije

Jagode

Proizvođači jagoda ovih dana negoduju zbog uvoza toga voća za koje kažu da je slabije kvalitete ali je jeftinije, pa domaći kupci radije kupuju te uvozne i jeftinije jagode bez obzira na kvalitetu.Kad ih se pita zašto domaće jagode moraju biti skuplje od uvoznih, odgovaraju da su kvalitetnije i da su troškovi proizvodnje veći nego u drugim zemljama iz kojih dolaze u Hrvatsku.

Svako malo čuju se i prigovori drugih proizvođača voća i povrća (jabuka, grožđa), ali i stočara koji tvrde da je uvoz mesa i mesnih prerađevina uništio domaću stočarsku proizvodnju te da je zatvoreno na tisuće farmi.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

E, sad, možemo razumjeti sve domaće proizvođače povrća, voća i mesa koji traže siguran otkup i odgovarajuće cijene, ali njihovi vapaji imaju dublje krojenje. U eri otvorenog europskog i svjetskog tržišta nije lako ograničavati uvoz raznih proizvoda pa tako i prehrambenih jer je politika uvoza u rukama uvoznika koji žele kupiti jeftinije, pokriti troškove i ostvariti profit.

Osim toga znano je da zemlje u kojima kupujemo hranu subvencioniraju proizvodnju kako bi svojim poljoprivrednicima omogućili opstanak i nastavak proizvodnje. I naša zemlja subvencionira poljoprivrednike (poduzeća i OPG-ove), a je li to dovoljno i odlaze li subvencije na prave adrese moraju znati resorna ministarstva, agencije, banke, Hrvatska gospodarska komora i drugi .

Svima koji zalaze u mesnice jasno je da je uvozno svinjsko meso manje kvalitetno od mesa s domaćih farmi, ali uvoz nije moguće zabraniti.Osim toga većina kupaca kupuje jeftinije jer za skuplje nemaju sredstava.

Poljoprivrednici su znali prosvjedovati i u vrijeme bivše države zbog niskih otkupnih cijena rajčica, smokava, grožđa, kupusa i drugih poljoprivrednih kultura, ali su nastavljali proizvdnju iako su često poslovali s minusima.

S druge strane proizvođači mandarina u to su vrijeme dobro prolazili što se cijena tiče jer se ta proizvodnja ubrzano razvijala da bi tek nedavno postala neretvanski i hrvatski brend.

Uvoz aktinidija iz europskih hladnjača uništio je domaću proizvodnju, uvoz grožđa i vina iz Makedonije unazadio je vinogradarstvo koje tek u novije vrijeme bilježi oporavak, uvoz kineskog češnjaka dokrajčio je proizvodnju u vrgorskom i pojezerskom kraju! Takvih primjera ima bezbroj, uključujući med, maslinovo ulje i ostalo. Ipak, treba se upitati je li za sve naše probleme kriv isključivo uvoz hrane, ima li možda krivnje i na poljoprivrednicima ili institucijama te svima koji analiziraju i planiraju bilo koju proizvodnju u Hrvatskoj . Treba analizirati koje grane poljoprivrede imaju budućnost a koje nemaju, kako se i koliko uvode nove tehnologije u proizvodnju, jesu li se poljoprivrednici kvalitetno udruživali radi zajedničkih nastupa na tržištu, jesu li ili nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu, kako se raspolaže zemljištem u vlasništvu države, do koje je razine stigla izgradnja sustava za navodnjavanje i obranu od poplava, jesu li poznate potrebe za pojedinim poljoprivrednim proizvodima u Hrvatskoj, odnosno što i koliko mogu ponuditi domaći proizvođači, a koliko i što treba uvoziti ?

Bez toga će proizvođači jagoda i dalje izražavati svoje nezadovoljstvo, proizvođači mandarina neće biti zadovoljni cijenama, vlasnici će zatvarati svoje stočarske farme, a povrtlari zaoravati kupus i kupusnjače. Otkupljivači i uvoznici i dalje će raditi po svom nahođenju.

Pero Jakić

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije